Ett 140 meter högt trähus. Världens högsta i sitt slag. Det är planen, när den norska miljardären Arthur Buchardt intar Järva med ett jättebygge för andra gången i ordningen.
Fastighetsutvecklaren och investeraren som även är hjärnan bakom Victoria Tower i Kista, en av Sveriges högsta byggnader med sina 120 meter, har börjat bygga i trä.
I sin hemstad Brumunddal har han byggt världens i dagsläget högsta trähus på drygt 85 meter, och han planerar även att bygga ett 100 meter högt trähotell i Karlstad.
– Det är väldigt ovanligt att bygga i trä. Bakgrunden till att jag gör det är Parisavtalet. Utsläppen ska minska minska med över 50 procent till 2030. Byggnader står för 25 procent av alla utsläpp i världen. Jag tänkte "vad kan jag göra då?" och så tänkte jag att "jag testar att bygga ett stort hus i trä". Det har varit succé faktiskt, säger Arthur Buchardt.
Arthur Buchardts trähus i hemstaden Brumunddal.
AB Invest A/S
Fördelaktig miljö
Att bygga i trä har många fördelar, berättar han. Förutom att träet i sig binder stora mängder koldioxid är utsläppen under bygget mindre.
– Om du bygger en kubikmeter i stål och betong förbrukar du 100 000 kilowatt el. Motsvarande en kubikmeter i trä är 4 000 kilowatt – alltså 25 gånger lägre.
Dessutom blir klimatet i själva byggnaderna bättre.
– Vi har sett att sjukfrånvaron sänks om kontoret ligger i en träbyggnad. Det kan bero på klimatet inne i byggnaden; det är trevligare, bättre luft.
Är det svårare att bygga i trä?
– Ja, det är mycket svårare och har definitivt sina utmaningar. Men jag gillar det svåra.
Arthur Buchardt berättar om de storslagna planerna med Stockholm Wood Tower. Här tillsammans exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S).
Mikael Andersson
Järva på kartan
Byggnaden, som ska heta Stockholm Wood Tower, kommer främst innehålla kontorslokaler, eventuellt ett mindre hotell. På toppen blir det utsiktsplats, restaurang och en gigantiskt pool.
– Den ska vara öppet för alla, så att det blir ett positivt bidrag både för boende i Järva och de som arbetar i området. Tänk, då kan man flyta runt i poolen och blicka ut över Stockholm.
I tider av byggkris och höga vakanser i kontorslokaler i Kista kan det tyckas galet att bygga än fler kontorslokaler?
– Ja, jag är lite galen, men jag är norrman, jag är envis, så jag kör bara på. Det kostar drygt två miljarder. Marken är jäkla dyr också. Men det är det värt. Det här kommer sätta Järva och Kista på världskartan.
Hur ska man locka företag att flytta in?
– Det är en stor utmaning med kontorsmarknaden, men det här bygget kommer bli speciellt i världen. Nu för tiden blir det allt viktigare att företag kan visa på ett starkt miljötänk, så det här kommer definitivt attrahera företag och personal. Sedan har jag en plan för att locka specifika företag, men den berättar jag inte om.
En första skiss på världens högsta trähus som ska byggas i Kista.
AB Invest A/S
Bygga högt i Kista
När Mitt i Järva träffar Arthur Buchardt har han precis haft ett möte med finansborgarråd Karin Wanngård (S) och biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S) i stadshuset.
– Vi pratade om världen, Norden, Sverige, Stockholm och Järva. Det finns stora möjligheter, utmaningen är att göra området trevligare och säkrare, och att det får positiv status. Det är tydligt att Stockholms stad och fastighetsägare måste samarbeta i den processen och jag är glad att kunna vara en del av det.
Att bygga högt i Kista har funnits på politikernas önskelistor länge, berättar Arthur Buchardt.
– Redan när jag var här 2008 ville man ha höga hus i Kista. Det var då jag bestämde mig för att bygga Victoria Tower. Från början skulle det heta Call Tower, men så hörde jag att kronprinsessan Victoria skulle gifta sig, så döpte jag det efter henne i stället.
Vet hon om det?
– Det har jag ingen aning om.
Exploateringsnämnden har anvisat mark för huset, som ska ligga vid ett område nära E4:an där det i dag är en parkeringsplats. Arthur Buchardt hoppas på en byggstart under 2026.
– Jag hade helst börjat bygga i går, men det är massa procedurer i Stockholms stad man måste följa, det är mycket mer komplicerat än i Norge.