Beslutet om att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet i Stavsborg har skjutits upp ännu en gång och ska nu utredas vidare.

Planen har varit att inkludera 18 hushåll längs Frälsegårdsvägen, det så kallade Stavsborg etapp två, i anslutningen till VA-nätet uppe i Kungsberga. Något som väckt stora protester från de boende i området som är kritiska till bland annat den omfattande kostnaden.

Kommunstyrelsen fattade beslutet i maj men när beslutet sedan kom upp i kommunfullmäktige bestämdes det att ärendet skulle återremitterats.

En rapport har sedan dess gjorts som visat att beslutet har gått juridiskt rätt till, men under kommunstyrelsens sammanträde den 9 december hävdade flera talare att ytterligare utredning är nödvändig.

Jimmy Fors (SD) ville att förslaget skulle avslås och menade att det inte är folkligt förankrat.

– Ingen ska bli tvångsansluten utan det är något man frivilligt gör vid utbyggnad, sa han från talarstolen.

Kräver provtagningar

Frida Tamker (M) yrkade på återremiss av förslaget och krävde bland annat provtagningar på de anläggningar som finns i området, för att kunna "fatta beslut och vidta åtgärder utifrån fakta".

– I dag så är det modeller och schabloner som man använder och inte baserat på fakta, sa hon.

Även Desirée Björk (Ö) menar att provtagningar behövs. 

– Du pratar om bedömningar men det är ingen mätning som är gjord, sa hon till Fredrik Sirberg (S). 

"Resursslöseri"

Men Sirberg, ordförande i Ekerövatten, menade att mätningar inte gjorts eftersom beslut redan fattats i översiktsplan, VA-plan och den avbrutna detaljplaneprocessen.

Det vore resursslöseri, menar han, att göra dessa mätningar när beslut redan finns om att området ska anslutas till kommunalt VA, och en kostnad som skulle hamna på skattebetalarna.

Sirberg påpekade också att besluten om planerna togs under moderatstyre och att han nu hamnar i att hedra och försvara dem.

– Moderaterna bedriver nu opposition mot sin egen politik, sa han under debatten.

Bioreningsverk

Utredning av bioreningsverk som alternativ till kommunala anläggningar lyftes av både Frida Tamker och Emelie Raine Hannfors (V).

Ett möjligt alternativ för fastigheter som ligger långt från kommunala system, men inte annars, menade Fredrik Ohls (L).

– Vi har inte ett miljökontor som kan titta på så många enskilda avlopp, så att de fungerar, år ut och år in. Det är därför vi har det kommunala VA-nätet, sa han.

Efter en omröstning stod det klart att 21 ledamöter ville att ärendet skulle avgöras direkt, medan 14 ville återremittera ärendet. Sex stycken avstod från att rösta.