Maria Wihlgaard är skolchef hos Wåga och Wilja förskolor, företaget bakom förskolan Utforskaren.

– Tyvärr är det med väldigt stor sorg som jag säger att vi tvingas att lägga ner förskolan. Vi saknar barn. Vi har åtta barn att driva förskola på i augusti. Det är inte ekonomiskt försvarbart.

Totalt har förskolan Utforskaren plats för 72 barn. Därtill arbetar sex pedagoger med barngruppen.

Maria Wihlgaard, Skolchef och vice vd, Wåga & Wilja förskolor

Maria Wihlgaard, Skolchef och vice vd, Wåga & Wilja förskolor

Privat

Maria Wihlgaard förklarar att nedläggningen dels beror på att man släpper iväg en större grupp barn till förskoleklass efter sommaren. Men likväl ligger förklaringen i det som Mitt i har rapporterat om den senaste tiden, mindre barnkullar och större konkurrens från flera nya friskoleaktörer.

– Vi saknar barn i Upplands-Bro och det finns en överetablering på platser. Men vi hade jättegärna varit kvar i kommunen.

Enligt Maria Wihlgaard har Utforskarens åtta kvarvarande barn erbjudits plats på en annan förskola i närområdet, Tellusbarn Kulturförskola. 

Pedagogerna på Wåga och Wilja har erbjudits andra tjänster på företagets övriga förskolor.

Förskolans sista dag blir den 31 juli.

Hyresvärden: Flera dialoger pågår

Roger Altgenug är hyresvärd och letar nu efter en ny intressent som kan ta över lokalen på 591 kvadratmeter. Ursprungligen har lokalen fungerat som kommunens bibliotek. Och sedan 2016 förskola. Frågan är vad som sker framöver. 

Han uppger att man för en diskussion med en befintlig förskoleaktör inom kommunen som har ett intresse att ta över lokalerna. 

– Det stämmer, men jag kan inte säga mer än så, det är en av det diskussioner vi för just nu. Det är den vi hoppas mest på.

Ett annat alternativ som Roger Altgenug ser som intressant och relevant är att hitta ännu en vårdaktör som skulle kunna komplettera det befintliga utbudet av tandläkare och husläkare i området.

Ärende på utbildningsnämnden

Den aktör man för dialog med är Källskolans förskola. Det framgår av möteshandlingar i utbildningsnämnden den 20 maj. Källskolans förskola har vänt sig till nämnden med en ansökan om att förändra förutsättningarna.

Dels att man eventuellt vill flytta till lokalen vid Tibble torg i och med att den blir ledig, dels att man vill förändra maxantalet barn man kan ta emot.

I dagsläget ligger Källskolans skola och förskola på Skolvägen i Kungsängen. Om en flytt skulle bli aktuell berör denna isåfall endast förskolan, inte skolverksamheten.

I ansökan står även att läsa: ”Vi är ännu inte klara över om denna flytt kommer att bli av, då det pågår samtal åt olika håll, men för att möjliggöra en flytt behöver vi ett tillstånd som till barnantalet passar den lokalen”.

Mitt i har varit i kontakt med Källskolan som inte vill uttala sig.