När Kallhällsbon Natalie Kesim Ruuska lanserade Järfällaförslaget om ett nytt kallbad med bastu betonade hon betydelsen det skulle ha för den finska kulturen i Järfälla.

Det är något som syskonen Emilia och August Almqvist Jansson gick i gång på.

– Farmor och farfar hade hus i Åbolands skärgård och där har vi bastat sen vi var ett och ett halvt år kanske. Så vi har verkligen saknat en sådan plats i Stockholm. Vår vision är en bastustad, med en bastu i varje stadsdel, säger Emilia Almqvist Jansson.

Bygge i naturreservat

Nyligen skrev syskonen, med företaget Folkbastu, ett intentionsavtal med Järfälla kommun om att förverkliga Natalie Kesim Ruuskas idé.

Nu återstår bland annat bygglov och eventuellt dispens från föreskrifterna för Görvälns naturreservat.

Flera olika idéer har stötts och blötts. Ett bygge på vattnet ströks på grund av det väderutsatta läget. Att bygga norr om stranden ansågs inkräkta för mycket på bostadsområdet.

Tallarna ska bevaras

I stället vill de bygga under tallarna söder om stranden. Idén är två bastur i trä som knyts samman av en entré med vedförråd.

Syskonen Emilia och August Almqvist Jansson är arkitekter och bastuälskare. Genom företaget Folkbastu hoppas de få utveckla Stockholm till en "bastustad".

Syskonen Emilia och August Almqvist Jansson är arkitekter och bastuälskare. Genom företaget Folkbastu hoppas de få utveckla Stockholm till en "bastustad".

Linnea Frie

– Vi brukar alltid titta på platsens förutsättningar. Vad kan vi bevara och lägga till utan att förstöra? Och det som finns här är fantastiska, stora, 100 år gamla tallar. Vårt mål är att bevara dem och bygga kring dem, säger Emilia Almqvist Jansson.

En förutsättning för projektet har varit att kommunen slipper betala. Därför ska Folkbastu stå för både bygge och drift.

Medlemsskap och drop in

Kostnaden per bastubad är inte bestämt. Men syskonen tänker sig ett system med medlemskap, med viss möjlighet till drop in för icke-medlemmar.

De senaste åren har ett flertal bastur byggts på andra håll i Stockholm och bastun i Vinterviken sägs ha 12 000 personer i kö för medlemskap.

– Det är uppenbart att folk vill basta. Vår förhoppning är att det inte blir lika mycket kö i Kallhäll. Där planerar vi för två bastur med plats för totalt 20–24 personer, säger August Almqvist Jansson.