Hisingen

Dö och begravas ska vi alla. Men det är trångt mellan gravarna.

– Göteborg har inte byggt någon helt ny begravningsplats sedan 2003. Samtidigt förväntas befolkningen öka med 150 000 personer till år 2050. Det börjar bli brådskande, säger förvaltningschef Erik Gedeck, Göteborgs begravningssamfällighet. 

I flera år har det filats på planer för en ny storkyrkogård med omkring 30 000 gravplatser. Senaste budet är att en omfattande utredning om placeringen är klar och ligger på kommunens bord för beredning. 

Ett 60-tal platser har undersökts och kokats ner till tre prioriterade områden: Skogome, Gerrebacka och Rösered. 

– Skogome är för oss mest intressant men vi väntar med spänning på kommunens besked, säger Erik Gedeck.

Förvaltningschef Erik Gedeck, Göteborgs begravningssamfällighet berättar att den framtida storkyrkogården man bli uppåt 30 hektar stor som ungefär motsvarar Västra kyrkogården i storlek.

Förvaltningschef Erik Gedeck, Göteborgs begravningssamfällighet berättar att den framtida storkyrkogården man bli uppåt 30 hektar stor som ungefär motsvarar Västra kyrkogården i storlek.

Pressbild/Håkan Bewert

Sara Brunnkvist, samhällsplanerar på Stadsbyggnadskontoret är inne på samma linje.

– Det är ett område öster om Skogome i anslutning till Fridhems begravningsplats som lokaliseringsstudien pekade ut som mest intressant.

Hon menar att frågan är prioriterad och att arbetet med en detaljplan kan starta nästa år.

– Det är många undersökningar som ska göras och tillstånd som ska fram så det kan ta flera år innan en ny begravningsplats kan tas i bruk. Jag gissar tidigast år 2030.

Med tanke på hur snabbt göteborgarna blir allt fler är Erik Gedeks förhoppning att storkyrkogården står klar senast år 2035. 

– Det är vår önskan med tanke på behovet. Annars finns det risk att begravningsplatserna tar slut i Göteborg och det vill vi inte.

Askgravlunden på Västra kyrkogården.

Askgravlunden på Västra kyrkogården.

Håkan Bewert

Läs även: Oklart var nya storkyrkogården ska anläggas

1 900 nya gravar

Tuve kyrkogård är en av begravningsplatserna i staden som sedan länge är fullbelagd. Efter ett par års fördröjning på grund av besvärliga markförhållande är det dags att bygga ut nu i november.

Nära 1 900 nya gravplatser och en askgravlund ska anläggas intill den befintliga kyrkogården.

– Vi har behövt hitta balansen mellan att utnyttja markområdet effektivt, hantera de fysiska förutsättningarna och få till en estetiskt tilltalande begravningsplats. Vi vill behålla det öppna landskapet, men samtidigt få en mjuk och fin växtlighet som gör platsen vacker och inbjudande att besöka, säger Siman Jasim, enhetschef för utveckling och förvaltning, Göteborgs begravningssamfällighet.