665 225 narkotikaklassade tabletter beslagtogs av Tullverket förra året i Stockholm. Införseln i hamnar, flygplatser och i post- och kurirverksamhet är enorm, enligt Anders Edström.
Han har arbetat på Tullverket i 30 år. Vi möter upp honom i Värtahamnen för att möta resenärerna som dansat natten lång på färjorna på Östersjön. Den drygt ett år gamla Värtaterminalen påminner om en flygplats snarare än ett färjeläge.
09.21 ankommer Silja Serenade från Helsingfors och glider in i Värtahamnen för att lägga till. En strid ström av båtpassagerare vandrar tålmodigt längs med glasgången.
Tullinspektören Anders Edström vet vad han söker efter bland folkmassan som kliver av båten och han vet hur en som helst inte vill märkas ser ut.
– Det vi letar efter det är ju någon som gör någonting som ingen annan gör. Det avvikande. Det är så det funkar, vad är det som de gör som är konstigt. Folk som försöker gå förbi utan att synas, säger Anders Edström.
I Värtaterminalen hittar tullinspektörerna mängder med alkohol, ciggaretter och knark. Foto: Pekka Pääkkö
Vanligt med cigaretter och sprit
Han berättar att det är vanligare att män ägnar sig åt smuggling än att kvinnor gör det. Ofta är den misstänkte yngre. Det är i alla fall det som är typiskt för just en smugglare. Vad som smugglas är olika. Ofta är det cigarretter och alkohol. Ibland narkotika och ibland knivar och andra vapen.
– Det är egentligen allt som man kan tjäna pengar på som vi letar efter, säger Anders Edström.
KONTAKTA OSS: Har du eller någon du känner erfarenhet av Tramadolberoende?
Hör gärna av dig till Mitt i:s reporter Jill Eriksson
Enligt honom tar tullen enorma mängder tramadol just nu. Preparatet har funnits länge, men mängderna ökar och vägarna in i Sverige blir fler.
– Ibland hittar vi ett flöde och då stannar införseln av en stund, men sen hittar smugglarna nya flöden hit, säger Anders Edström.
Kön av folk raglar vidare. Några ser ut att behöva sova ruset av sig. Några kliver av med sina barn.
Rullväskorna skaver mot golvet och sjukhuskänslan är påtaglig. Vitt och kalt. Kallt och ljust.
Kari Palmgren och knarkhunden Krut, tullen för Finlandsfärjan vid Värtaterminalen. Foto: Pekka Pääkkö
Stefan Källstigen
Knarkhundarna gör passiva markeringar
10.01 Baltic Queen från Tallin. Den 212 meter långa färjan med 29 meter i bredd, har många personer ombord.
Narkotikasökhunden Krut har markerat.
Han hälsar vänligt på resenärerna och när han känner doften av narkotika sätter han sig lugnt.
– Han gör passiva markeringar, säger Kari Palmgren, hundförare.
Krut slickar mig på kinden, viftar på svansen och är långt ifrån någon skräckinjagande best.
– Han ska vara trevlig, han ska ju jobba med människor och då måste han gilla människor.
Nosen jobbar frenetiskt och söker av väskor, byxben och skor. Många uppskattar hans närvaro.
Mannen som Krut sätter sig framför är inte lika glad. Hans instoppade t-shirt stramar och det tunga BOSS-skärpet sitter tight. In i undersökningsrummet. Av med kläderna. Visitation. Väskans innehåll gås igenom. Dubbelduschen skakas. Rakblad töms ut. Kalsonger rystas.
Han har rökt lite cannabis. Doften sitter kvar. I övrigt är han ”ren”. Krut får sin leksak, en kamprulle, och visar stolt upp sin trofé efter att ha markerat på mannen med dubbelduschen.
– Man ska ju komma ihåg att det här är en utsatt situation för den som blir avklädd och visiterad, säger Anders Edström.
Knarkhunden Krut spanar vid Värtanterminalen. Foto: Pekka Pääkkö
Pekka Pääkkö
Många vill undvika kontakt
10.19 Romantika kommer från Riga. Ännu mera folk. Ännu fler rullvagnar och enorma mängder sprit och cigarretter som ska byta ägare. Tullen går igenom folkmassan, först i passagerarregister innan båten anländer och sedan fysiskt med blickar.
Anders Edström fångar in en man som klätt på sig många lager med kläder. Han vill inte möta blickar när han går förbi. Mannen vill helst försvinna i mängden. Hans väska söks igenom. Skorna röntgas. Det syns tydligt på skärmen att de inte är fulla med knark. I väskan finns två laddare, en skitig t-shirt och en kaffekopp.
Anders Edström skall köra ett par skor genom röntgen vid Värtanterminalen. Foto: Pekka Pääkkö
– Man undrar ju varför han går i land med just den packningen, men det får vi aldrig veta, säger Anders Edström när han låter mannen gå.
Mannen går igenom skjutdörrarna, fortsätter genom den lysrörsupplysta korridoren och försvinner ut i Stockholm.