Utredningen har pågått länge. Redan 2020 ansökte FRA om att den del av Rörbyvägen som går genom försvarsanläggningen skulle göras om från allmän till enskild väg, så att den skulle kunna stängas av för trafik.

Sedan dess har frågan tuggats och nu har Trafikverket beslut kommit: Vägen förbi FRA, en sträcka på runt 500 meter, ska dras in. Det är nödvändigt för totalförsvarsändamål, menar myndigheter, "trots avvägning mot andra intressen".

"Totalförsvaret har en särställning i lagstiftningen vilket gör att starka skäl krävs för att fatta ett beslut som går emot försvarets behov", skriver Trafikverket i sitt beslut.

Sträckan som stängs av går från infarten till Rörby gård till cirka 130 meter före korsningen till Dammtorp.

Vägen stängs av från infarten till Rörby gård till cirka 130 meter före korsning till Dammtorp.

Vägen stängs av från infarten till Rörby gård till cirka 130 meter före korsning till Dammtorp.

Kyrkallén blir huvudförbindelse

I och med anstängningen blir Lovö kyrkallé den enda väg ner till Ekerövägen för den allra mesta av trafiken på ön.

Många Lovöbor är oroliga för att den smala allévägen inte kommer klara den ökade trafiken.

"När trafiken måste ta andra vägar påverkas de känsliga värdena på Lovön. Det blir oåterkalleliga skador på kulturbygden och världsarvet. Om all trafik ska gå på vägen mot kyrkan försämras trafiksäkerheten", skriver en Lovöbo i beslutsunderlaget.

Men Trafikverket menar att säkerhetsläget vid FRA ändå väger tyngre.

"Ett stort antal vägintressenter innebär inte att en väg inte kan dras in, om andra intressen väger tyngre. Totalförsvarsintresset har exempelvis en stark särställning i miljöbalken och väglagstiftningen", skriver myndigheten i beslutet.

Kommunen kritisk

Ekerö kommun har motsatt sig förslaget att stänga av Rörbyvägen för trafik förbi FRA.

På ett möte i mars framförde kommunen sina krav till Trafikverket att vägen skall förbli statlig och öppen för allmänheten för all framtid. 

– Vi står fast vid det vi sagt tidigare. För våra medborgare är det inte bra att vägen stängs av, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Förslaget kan överklagas till regeringen. Ekerö kommun har ännu inte tagit beslut om en eventuell överklagan.