Nu är det slutrenoverat på Storvretsbadet. Under två somrar har badet haft stängt för renoveringar som ska göra att badhuset kan hålla öppet i 7–10 år till – under tiden ett nytt badhus tar form.
Ulrika Höglund, bad- och racketchef på Botkyrka kommun, berättar att sommaren förra året gick renoveringarna ut på att förbättra arbetsmiljön för personalen med ett större personalutrymme och bättre omklädningsrum. Badhuset fick också en helt ny gruppträningssal.
Angelica Abelsson, arbetsledare vid Storvretsbadet, säger att förändringen har gjort att de har kunnat öka sitt gruppträningsutbud, rejält.
– Nu kan vi ha 27 pass i veckan i stället för åtta. Det gamla utrymmet var också väldigt litet – åtta personer fick plats. Nu kan även grupperna vara större, mellan 25–30 personer, säger hon.
Angelica Abelsson, arbetsledare vid Storvretsbadet, och Ulrika Höglund, bad- och racketchef vid Botkyrka kommun.
Albin Tingstedt
Omklädningsrum blev massagerum
I somras bestod renoveringarna främst av saker som besökarna inte ser. Det var främst ventilation och reningsverk. Men en del av förändringarna kan besökarna märka av. Bland annat ett helt nytt massage-rum i det som tidigare var personalens gemensamma omklädningsrum.
– Då går man in i ett privat rum och får en behandling. Tidigare hade vi det i ett gruppträningsrum som inte riktigt kändes som en miljö för massage, så det har blivit mycket bättre, säger Angelica Abelsson.
Under nästa vecka kommer badet ha lek i bassängen varje dag mellan klockan 11–15. För alla höstlovslediga barn kostar då en entrébiljett en tjuga. För att ytterligare fira att badet har öppnat igen kommer de ha en kampanjmånad under november med flera förmåner. Hela listan med erbjudanden finns på kommunens hemsida.
Renoveringen har kostat cirka 21 miljoner kronor.
SE BILDERNA:
Därför måste badhusen i Botkyrka stänga
Otjänlig luft och utnötta omklädningsrum. Både Storvretsbadet och Fittjabadet är i behov av ett omfattande lyft. Först ut är Fittjabadet.
Fittjabadet stänger redan till månadsskiftet för en grundläggande renovering. Ny ventilation ska installeras och ett nytt reningsverk ska installeras. Men det ska också göras grejer som besökarna ser: Nytt ytskikt i hallen och omklädningsrummen, en ny reception, tillgänglighetsanpassad entré och toaletter och en helt ny sal för gruppträningar.
– Det blir ett ordentligt ansiktslyft. Lite spa-inspirerat, säger Ulrika Höglund, chef för Botkyrka kommuns bad- och rackettenhet.
Men en ny bassäng är det inte på tal om än. Renoveringen av Fittjabadet kommer att ske i etapper och det arbete som badet stänger för nu är etapp ett.
– Om etapp två blir gjord så är tanken att det ska till en bassäng till. Men det kan dröja många år innan vi kommer dit eftersom det kostar extremt mycket att bygga bassänger och simhallar, säger Ulrika Höglund.
Stänger under sommaren
Storvretsbadet ska jämnas med marken. Men innan det görs ska ett nytt komma på plats. För att det gamla badet ska hålla en standard som är acceptabel för besökare måste även den renoveras, om än i mindre omfattning.
Enligt planen ska Storvretsbadet vara stängt en period under sommaren och sedan öppna igen till hösten. Nästa år upprepas proceduren.
– Vi har färre besök i anläggningarna under sommarperioden och det gör att det blir färre som blir drabbade av att vi behöver stänga. Men vi ska ändå försöka ha öppet så mycket som möjligt, säger Ulrika Höglund.
Kommunens simskolor kommer inte påverkas av stängningarna. De skolor som har hållit till i Fittjabadet kommer att ha undervisning i Vårbybadet under renoveringen.
Det blir ett ordentligt ansiktslyft. Lite spa-inspirerat.
Detta ska göras i Fittjabadet
Nytt ventilationssystem.
Nytt reningsverk.
Byta ytskiktet i hallen och omklädningsrummen.
Bygga om receptionen.
Tillgänglighetsanpassa omklädningsrum, toaletter och entré.
Bygga till en sal för gruppträning.
Bygga till kontorsdel och utrymmen för personalen.
Källa: Botkyrka kommun
Detta ska göras i Storvretsbadet (innan rivning)
Planerar arbete för att simhallen ska klara sju år till.
Nytt ventilationssystem.
Viss renovering av reningsverket.
Personalutrymmen.
Bygga ut entrén och tillgänglighetsanpassa den.
Montera upp modulbyggnader för gruppträningar.
Fräscha upp fasaden och taket.
Se över närvarobelysningen.
Visst ytskikt i omklädningsrum och duschar.
Källa: Botkyrka kommun
Tumba kan få ett badhus – äventyrsbad inte uteslutet
Storvretsbadet ska rivas och en ny simhall byggas upp. Men var ska den hamna?
När det stod klart att Storvretsbadet ska rivas presenterade kommunen tre alternativa platser för en ny simhall: Storvretsparken, Storvretsbacken och Munkhättevägen.
I september konstaterade teknik- och fastighetsförvaltningen att Storvretsparken var det mest gynnsamma läget, med närhet till skolan. En bild som även kultur- och fritidsförvaltningen delar.
Varför tycker ni att Storvreten är den bästa placeringen?
– Vi vill placera badhuset i Tumba, vi tror att det är den bästa lösningen. Det är centralt och bra med kommunikationer och tillgänglighet. Det är enkelt att gå och cykla till anläggningen, centrala och bra, säger Robert Aslan (S), som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Troligtvis inget äventyrsbad
Den som hoppats på långa rutschkanor kan bli besviken. Förvaltningen konstaterar att det troligen inte kommer att bli ett äventyrsbad.
– Det finns främst ett behov av fler bassängytor. Skolor efterfrågar det för simundervisning, men det behövs även för motion och andra aktiviteter. Det är dock inte uteslutet med en lekdel med rutschkana, sådana typer av önskemål kan man prova, säger Robert Aslan.
Nu ska Fittjabadet och Storvretsbadet renoveras, så att simhallarna kan användas i ytterligare några år. Innan badhuset i Storvreten måste rivas, kommer det nya badhuset byggas för att möta de behov som finns.
– Investeringarna i simhallarna gör att badhusen kan leva ytterligare år. På så vis skjuter vi på planperioden för det nya badhuset.
NÖJD. "Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan", säger Robert Aslan (S).
Sofi Sykfont
Fittjabadet och Storvretsbadet ska renoveras
Badhuset i Fittja ska renoveras i flera etapper och få en ny 25-metersbassäng. Fittjabadets upprustning beräknas kosta cirka 80 miljoner kronor. Storvretsbadets upprustning beräknas kosta 21 miljoner kronor.
– Jag ser det som en fantastiskt investering i simhallarna. Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan, säger Robert Aslan.