99 kronor? Sett till inflationens påverkan på priserna har en biobiljett nästan aldrig kostat så lite.

Filmstaden har under hösten testat lite olika slags kampanjer på sina biografer runt om i landet för att få tillbaka besökarna efter pandemin, och i bland annat Kista och Vällingby blev det en så kallad superrea.

Alla filmer, oavsett vad de skulle ha kostat egentligen, går nu att se för under hundralappen – i vissa fall blir det en rabatt på uppemot 70 procent. Snittbiljetten går vanligtvis på 150–160 kronor.

– Vi har experimenterat med olika typer av strategier för att locka tillbaka besökarna, säger Jonas Yngfalk, fastighetschef på Filmstaden.

Biografen i Kista är en av Filmstadens allra finaste, tycker Jonas Yngfalk.

Biografen i Kista är en av Filmstadens allra finaste, tycker Jonas Yngfalk.

Emma Löf Hagström

Hollywoodstrejk

Pandemin slog hårt mot biobranschen, och än har inte alla hittat tillbaka till salongerna. Just nu är besöksantalet på 80 procent av nivån 2019.

Sedan 2022, när restriktionerna försvann, kom besökarna sakta men säkert tillbaka igen, men i början av 2024 blev det ytterligare ett litet hack i kurvan.

– Det var Hollywoodstrejk, vilken med lite fördröjning påverkade oss här. Ungefär 60 procent av filmutbudet kommer därifrån. Det var ett bakslag, många hade ju tänkt växla upp efter covid, säger Jonas Yngfalk.

Jonas Yngfalk har arbetat för Filmstaden i snart 30 år, och var på plats i Kista redan 2002, när biografen slog upp portarna för allra första gången.

– Då jobbade min fru också här, och jag minns så väl hur vi stod och poppade popcorn för fullt hela kvällen innan, det var så pirrigt och är ett fint minne i dag, säger han.

Filmstaden slog upp portarna i Kista galleria 2002.

Filmstaden slog upp portarna i Kista galleria 2002.

Emma Löf Hagström

Kista speciellt

Biografen i Kista sticker ut från mängden på lite olika sätt. Här finns totalt elva salonger, vilket gör att den hamnar på topp fem-listan över Sveriges allra största. Snittet ligger annars på 4–5 salonger.

Många besökare kommer dessutom från närområdet.

– Vi brukar säga att Kista är en våra mest lokala biografer, det är gångavstånd till många bostadsområdet omkring och vi ser att många lokalbor kommer hit, säger Jonas Yngfalk.

Även utbudet av filmer sticker ut något.

– Det finns många olika kulturer här, så vi försöker hålla en väldigt bred variation av filmer som möjligt, området påverkar utbudet och försöker alltid lyssna på kunderna. Vi har både mycket europeisk och asiatisk film, exempelvis.

De elva salongerna är olika stora. Filmer visas hela dagarna och kvällarna.

De elva salongerna är olika stora. Filmer visas hela dagarna och kvällarna.

Emma Löf Hagström

"Alla möts här"

Vid biografens entré står Jacob Kressner. På grund sitt stora intresse för film sökte han sig direkt till Filmstaden efter gymnasiet, och har nu jobbat här i sex år.

– Jag älskar allt med jobbet. Kollegorna här är helt fantastiska också, säger han.

Du som är här varje dag; hur skulle du beskriva Kista, vilka kommer hit?

– Många ungdomar och unga vuxna som vill kolla action, romantik och skräck, men även pensionärer och barnfamiljer. De flesta som kommer gör det spontant efter att de shoppat i gallerian och bestämt sig för att se vad som går på bio. Det är en stor blandning människor, alla möts här.

Popcorn och läsk är nästan ett måste på bio, enligt Jacob Kressner och Jonas Yngfalk.

Popcorn och läsk är nästan ett måste på bio, enligt Jacob Kressner och Jonas Yngfalk.

Emma Löf Hagström