Det blev nej. Och det inte bara till Statkraft, utan alla 13 vindprojekt inom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön har fått avslag.
Anledningen är att det skulle skymma sikten för Försvarsmaktens övervakningssystem, alltså möjlighet att via signalspaning upptäcka angrepp i tid.
– Det här är så klart en stor besvikelse för oss. Vi respekterar Försvarsmaktens bedömning ur ett säkerhetsperspektiv, men tror samtidigt starkt på att det är möjligt att samexistera med militären. Vi vet att detta har gjorts framgångsrikt på andra håll, säger Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige, i ett pressmeddelande.
Läget utanför Sandön anses optimalt för en vindkraftpark.
– Läget är oslagbart! Det är det enda stället i länet där det går att bygga en park i den här storleken, har Måns Håkansson, projektledare vid Statkraft, tidigare sagt till Mitt i.
Men det tycker alltså inte Försvarsmakten. Och enligt 3 kap. 9 § miljöbalken, som regeringen hänvisar till i sitt beslut, ska områden som "har betydelse för totalförsvaret så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt motverka totalförsvarets intressen".
Branschorganisationen Svensk vindenergi ifrågasätter att regeringen så kategoriskt stänger ett helt område för elproduktion, utan att ha gått till botten med möjligheterna till en utbyggnad. De påpekar också att det pågår projekt inom Nato för att lösa försvarsfrågan.
Men på Miljödepartementet anser de att frågan är noga utredd. "Prövningen har aktualiserat svåra intressekonflikter, som krävt noggranna överväganden. Beredningen har också fordrat omfattande utredningar av de konkurrerande intressena i området och förutsättningarna för samexistens med dessa, inte minst med avseende på försvarets intressen" skriver de i ett mejl.
Regeringen säger nej till vindkraftspark utanför Sandhamn
Regeringen avslår ansökan om 105 vindkraftverk utanför Sandhamn. Det meddelar man på en pressträff.
Ansökan för projektet Baltic Offshore Delta North lämnades nyligen in till regeringen.
Parken på 105 vindkraftverk skulle byggas 55 kilometer öster om Sandön och beräknades producera 8 TWh årligen, vilket motsvarar 40 procent av elkonsumtionen i Stockholms län.
Stoppar 13 parker
Men nu blir det inget med det. På måndagsförmiddagen meddelade regeringen på en pressträff att de ger avslag till 13 planerade vindkraftsparker, varav Baltic Offshore Delta North är en.
Anledningen är enligt regeringen att vindkraftsparkerna skulle få ”oacceptabla konsekvenser” för försvaret av Sverige, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) på pressträffen.
Så här skulle det kunna se ut i Skärgården. Men nu stoppar regeringen vindkraftsparken utanför Sandhamn.
Mostphotos
Regeringen stoppar vindkraftspark i Skärgården
Sandhamn: 300 vindkraftverk blir 105
Nu rycker vindkraftparken utanför Sandhamn närmre. Men den har bantats, i alla fall i ett första skede. Nu gäller ansökan 105 vindkraftverk, mot tidigare 300.
De 105 vindkraftverken planeras att byggas 55 kilometer öster om Sandön, och beräknas producera 8 TWh årligen, vilket motsvarar 40 procent av elkonsumtionen i Stockholms län.
Det är den globala koncernen Statkraft som står bakom ansökan, som nu lämnats in till regeringen.
– Läget är oslagbart! Det är det enda stället i länet där det går att bygga en park i den här storleken, säger Måns Håkansson, projektledare vid Statkraft.
Han lär få vänta åtminstone ett par år på ett beslut. Blir det ja börjar bygget runt 2030, och då kan parken vara i drift 2033.
Två parker
Den ursprungliga planen var att bygga en enda gigantisk park med uppemot 300 vindkraftverk.
Nu har parken delats i två, och det är den norra delen som Statkraft nu vill ha tillstånd att bygga.
Ansökan för den södra delen lämnas in nästa år. Den planeras att få 160 vindturbiner.
Totalt kan i så fall 20 TWh om året produceras, vilket skulle göra länet självförsörjande. I dag produceras bara en tiondel av den el länet förbrukar här.
Mellan de båda parkerna finns en "korridor", en 15 kilometer bred öppen yta, där båtar och fartyg kan passera.
Projektledaren Måns Håkansson är egentligen meteorolog, uppvuxen i Vaxholm och boende i Nacka. En skärgårdsmänniska, enligt honom själv.
Petra Une
Inget fiske
Byggen av vindkraftparker brukar skapa debatt, särskilt när de byggs på land.
– Det finns en oro att det ska störa. Det kommer att bullra under vattnet när vi installerar, men det ska inte störa djurlivet allvarligt då vi åtar oss att använda ljuddämpande teknik. Och när parken väl är på plats blir det ju en fredad zon för fisken, och fundamenten skulle till och med kunna bli till rev där fisken kan leka, säger Måns Håkansson.
Från land kommer ingenting att höras, och ska man kunna se vindsnurrorna får man ta sig långt ut i skärgården och sikten måste vara optimal, enligt honom.
I väntan på regeringens beslut utreds nu var kabel ska kunna dras till land och anslutas till stomnätet. Planen är också att bygga en anläggning för vätgas i anslutning, för att kunna producera el även när det inte blåser.
Jobb i Värmdö
Värmdö kommun är positiv till vindkraftparken, och hoppas att det ska generera arbetstillfällen i kommunen.
– Vi vill förhöra oss om möjligheterna att förlägga viktiga supportfunktioner i Värmdö i anslutning till replipunkter och kärnöar. Det här är i linje med vårt skärgårdspaket för att utveckla en mer livskraftig skärgård, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande.
Läget är oslagbart.
Det krävs för att få bygga vindkraft
På land: För små och få kraftverk krävs bygglov från kommunen. För stora vindkraftparker skickas ansökan till Naturvårdsverket och kommunen måste tillstyrka.
Till havs: Inom svenskt territorialvatten (12 sjömil/ca 22 km från land) görs ansökan till mark- och miljödomstolen, kommunal tillstyrkan krävs. Inom ekonomisk zon (200 sjömil från land) görs ansökan hos Naturvårdsverket, som efter remissrunda rekommenderar beslut till regeringen.
Källa: Energimyndigheten
Vindkraftspark utanför Köpenhamn. Något liknande kan nu bli verklighet utanför Sandhamn.
Mostphotos