De 105 vindkraftverken planeras att byggas 55 kilometer öster om Sandön, och beräknas producera 8 TWh årligen, vilket motsvarar 40 procent av elkonsumtionen i Stockholms län.

Det är den globala koncernen Statkraft som står bakom ansökan, som nu lämnats in till regeringen.

– Läget är oslagbart! Det är det enda stället i länet där det går att bygga en park i den här storleken, säger Måns Håkansson, projektledare vid Statkraft.

Han lär få vänta åtminstone ett par år på ett beslut. Blir det ja börjar bygget runt 2030, och då kan parken vara i drift 2033.

Två parker

Den ursprungliga planen var att bygga en enda gigantisk park med uppemot 300 vindkraftverk.

Nu har parken delats i två, och det är den norra delen som Statkraft nu vill ha tillstånd att bygga.

Ansökan för den södra delen lämnas in nästa år. Den planeras att få 160 vindturbiner.

Totalt kan i så fall 20 TWh om året produceras, vilket skulle göra länet självförsörjande. I dag produceras bara en tiondel av den el länet förbrukar här.

Mellan de båda parkerna finns en "korridor", en 15 kilometer bred öppen yta, där båtar och fartyg kan passera. 

Projektledaren Måns Håkansson är egentligen meteorolog, uppvuxen i Vaxholm och boende i Nacka. En skärgårdsmänniska, enligt honom själv.

Projektledaren Måns Håkansson är egentligen meteorolog, uppvuxen i Vaxholm och boende i Nacka. En skärgårdsmänniska, enligt honom själv.

Petra Une

Inget fiske

Byggen av vindkraftparker brukar skapa debatt, särskilt när de byggs på land.

– Det finns en oro att det ska störa. Det kommer att bullra under vattnet när vi installerar, men det ska inte störa djurlivet allvarligt då vi åtar oss att använda ljuddämpande teknik. Och när parken väl är på plats blir det ju en fredad zon för fisken, och fundamenten skulle till och med kunna bli till rev där fisken kan leka, säger Måns Håkansson.

Från land kommer ingenting att höras, och ska man kunna se vindsnurrorna får man ta sig långt ut i skärgården och sikten måste vara optimal, enligt honom.

I väntan på regeringens beslut utreds nu var kabel ska kunna dras till land och anslutas till stomnätet. Planen är också att bygga en anläggning för vätgas i anslutning, för att kunna producera el även när det inte blåser.

Jobb i Värmdö

Värmdö kommun är positiv till vindkraftparken, och hoppas att det ska generera arbetstillfällen i kommunen.

– Vi vill förhöra oss om möjligheterna att förlägga viktiga supportfunktioner i Värmdö i anslutning till replipunkter och kärnöar. Det här är i linje med vårt skärgårdspaket för att utveckla en mer livskraftig skärgård, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vindkraftspark utanför Sandhamn skulle klara länets hela elbehov

Det finns 4 754 vindkraftverk i Sverige – men bara 26 i Stockholms län. Den planerade vindkraftsparken utanför Sandhamn, med 300 vindkraftverk, skulle hyfsa till den siffran betydligt.

Vindkraftsparken utanför Sandhamn skulle kunna leverera 20 TWh el om året, motsvarande all elförbrukning i Stockholms län.

Planerna har varit ute på samråd, och nästa steg för företaget, Njordr Offshore Wind, är nu att besluta om de ska gå vidare med en miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan.

Försvarsmaktens inställning är en stötesten.

– De har sagt nej, vilket de gör till i princip alla vindkraftsparker, säger projektledaren Niclas Erkenstål.

Superhöga vindkraftverk

Han säger dock att de är hoppfulla, och pekar på att regeringen varit tydlig med att det ska beredas plats för vindkraftsparker till havs.

Den här vindkraftsparken kommer i så fall att ligga drygt fem landmil utanför Sandhamn, med max 300 vindkraftverk, som mest 330 meter höga.

https://www.mitti.se/nyheter/sveriges-storsta-vindkraftspark-planeras-utanfor-sandhamn/repulo!FkgirbjlVc6CkGOjM@Nvvg/

Den välkomnas inte av alla politiker. Moderaterna i Stockholms län säger nej, och på riksplanet förordar Moderaterna mindre kärnkraftverk i stället.

Trumfkort efter valet

I Region Stockholm kan inställningen till vindkraft bli avgörande för hur Miljöpartiet ställer sig till eventuella samarbeten efter höstens val. Den senaste mandatperioden har partiet ingått i den borgerliga koalitionen.

– Att vindkraft prioriteras är en av de viktigaste frågorna för oss om det blir förhandlingar, säger Anton Fendert (MP).

Han menar att det produceras alldeles för lite el i Stockholms län och att överföringskapaciteten från norra Sverige är för liten för Stockholms behov.

Vill bygga fler

– Vi har en lång kustlinje. På land kan det inte bli i lika stor anläggningar, men det kan finnas platser som redan är hårdgjorda och bullriga, till exempel i industriområden, som fungerar.

Länets 26 vindkraftverk finns framför allt i Hallstavik, i en park med 17 kraftverk. Sedan finns enstaka runt Norrtälje, på Ljusterö, Barnens ö, och i Håbo-Tibble. Ett står ute till havs, vid Svenska högarna.

Några nya vindkraftverk har inte tillkommit i länet sedan 2015.

Svårt att få tillstånd

Att bygga vindkraftsparker är en lång process, som kräver samråd och miljöprövning hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation eller hos mark- och miljödomstolen. Kommunerna har vetorätt, och kan stoppa en etablering.

Det finns i nuläget inga ansökningar om vindkraftsparker inne hos miljöprövningsdelegationen. Däremot pågår ett samråd om en mindre park på land, i Västerlisa söder om Norrtälje.

– Hittills har det varit relativt dyrt att bygga ute i vattnet, men med stigande elpriser och ny teknik blir det mer lönsamt, säger Anders Wasell, sakkunnig vid miljöprövningsdelegationen.

Regeringen beslutar

Havsbaserad vindkraft utanför landgränsen i svensk ekonomisk zon prövas av regeringen.

Nyligen sa regeringen ja till en vindkraftspark söder om Skåne. Det är också regeringen som fattar beslut om vindkraftsparken utanför Sandhamn.

Att vindkraft prioriteras är en av de viktigaste frågorna för oss

Allt mer vindkraft

I Stockholms län förbrukas runt 20 TWh el per år, och i hela Sverige över 125 TWh.

Det finns 4 754 vindkraftverk i Sverige, varav 456 kom till under 2021, 136 fler än året innan.

Vindkraften beräknas öka de kommande åren, från 28 TWh 2020 till 47 TWh 2024.

Källa: Energimyndigheten

C vill ha vindkraftpark i Huddinge

Regeringen vill få fart på utbyggnadne av vindkraft och incitamenten kan stärkas till kommuner som säger ja till vindkraftverk. Centern i Huddinge vill se en vindkraftpark mellan Sofielundstippen och Ådran.

För att få fart på utbyggnaden av vindkraftverk i Sverige lade regeringen nyligen fram ett vindkraftspaket. En snabbutredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft tillsätts. Däremot behålls den kommunala vetorätten att säga nej till vindkraftsprojekt.

I ett valutspel föreslår Centerpartiet i Huddinge en vindkraftpark mellan Ådran och återvinningsstationen Sofielund.

– Stockholmsregionen producerar ungefär tio procent av den energi vi konsumerar. Vi skulle behöva producera åtminstone hälften. Jag förstår att folk är förbannade i glesbygden när stockholmare förväntar sig att elen ska produceras någon annanstans, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för klimatfrågor.

Han tycker därför att kommunen ska ta initiativet och visa att man är positivt inställd till etablering av vindkraft.

– Huddinge har det bästa vindläget i länet, det visar en utredning som gjordes 2010. Vi har räknat på att vi skulle kunna ha tio vindsnurror. De skulle kunna täcka behovet av all hushållsel i kommunen.

Centerpartiet vill att kommunen utreder möjligheten att inrätta en vindkraftpark.

Plats för rovfåglar

Sofielundstippen har de senaste åren blivit en samlingsplats för rovfåglar. Kommunen lägger ut trafikskadat vilt som mat till rovfåglarna på toppen av den gamla tippen.

Hur skulle en vindkraftpark påverka fågellivet?

– Det finns ju häckande fåglar i området, så det är en av frågorna som behöver utredas.

Även Miljöpartiet i Huddinge är positiva till förslaget.

– Vi tycker det är jättebra, det är precis den politik vi har fört hela tiden, säger Anders Lönroth (MP), oppositionsråd.

Han påpekar också att förslaget måste utredas.

– Det är mark som inte kan användas till så mycket annat, så det är en smart placering ur den aspekten. Men det kan finnas andra anledningar som gör att vi inte får till det.

Finns det utrymme för mer vindkraft i Huddinge utöver det här förslaget?

– Jag ser jättegärna vindkraft i Huddinge, så mycket som vi kan utan att det tar över annat.

Jag förstår att folk är förbannade i glesbyggden när stockholmare förväntar sig att elen ska produceras någon annanstans

Regeringens vindkraftpaket

Tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft, vilket skulle göra kommunernas vetorätt mer förutsägbar.

Utredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 31 mars 2023.

Utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft.

Havs- och vattenmyndigheten ska utreda ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden.

Källa: Regeringen