JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Blev biten av fästing – fortfarande sjuk sex år senare

Thomas Nyborg menar att kunskapen om neuroborrelios är låg, och hoppas att mer tid och resurser läggs på att forska i ämnet.
 Foto: Stefan Källstigen

Thomas Nyborg menar att kunskapen om neuroborrelios är låg, och hoppas att mer tid och resurser läggs på att forska i ämnet. Foto: Stefan Källstigen

20210828070600
20210828070600
2021-08-28
07:06
2021-08-28 07:06

2015 blev Jakobsbergsbon Thomas Nyborg svårt sjuk efter ett fästingbett. Sex år senare är han fortfarande sjukskriven. Nu uppmanar han andra att ta hotet från fästingar på allvar.

Thomas Nyborg har alltid varit fotointresserad. Den dagen, för sex år sedan, hade han begett sig ut på en blomsteräng för att plåta blommor och insekter.

– Jag var ganska van att få fästingar på mig, och brukade plocka bort dem snabbt. Men den här gången missade jag en som hade satt sig på knät.

Blev en kraftig infektion

Först ett dygn senare upptäckte han fästingen. Bettet lämnade efter sig en liten röd prick. Över några dagar gick det till att bli en kraftig infektion, och Thomas fick uppsöka läkare.

– Första felet var att jag inte hittade fästningen i tid. Andra var att det tog för lång tid innan jag fick antibiotika.

Spreds till nervsystemet

Det Thomas drabbats av är neuroborrelios, en ovanlig typ av borrelia som påverkar nervsystemet. När symtomen började visa sig jobbade Thomas som upphandlare på Swedavia.

– Det började med att jag fick nervryckningar på möten. Sedan kramper, som kom allt tätare. Sedan kom smärtan.

I dag har Thomas varit sjukskriven på heltid i sex år. I vänstra halvan av kroppen har han ont i huden och musklerna. På sämre dagar kan han knappt sitta, på bra dagar orkar han bara vara aktiv några timmar.

– Jag älskar naturen, fjällvandra, fiska. Det finns så mycket jag inte kan göra längre. När det gör som ondast ligger jag bara i fosterställning. Det är inte många timmar på dygnet jag känner mig okej.

Inget biter

Under åren har Thomas träffat ett 50-tal läkare på vårdcentraler och sjukhus. Han har varit inlagd fyra gånger. Ingen har kunnat bota hans tillstånd.

Därför åkte Thomas till Polen för några år sedan, för att prova en antibiotikabehandling som inte ges i Sverige.

– Jag orkade inte så länge, antibiotikan sliter så på en. Kramperna och nervryckningarna är borta, men smärtan är kvar.

Det känns hopplöst, och det är svårt att acceptera att det inte finns något att göra.

Den behandling som nu finns tillgänglig för Thomas i Sverige är smärtlindring, i form av morfin.

– Men det är bara ett sätt att leva med det. Det gör inget åt själva kärnan. Det känns hopplöst, och det är svårt att acceptera att det inte finns något att göra.

Ta hotet på allvar

Det Thomas hoppas är att andra ska börja ta hotet från fästingar på allvar.

– Har ni varit ute i naturen, titta efter fästingar på dig själv och barnen, och ta bort dem direkt. Har ni symtom, se till att behandla med antibiotika så fort som möjligt.

Symptom efter en vecka

Borrelia är en av de vanligaste bakteriella infektionerna i Sverige. Dock förs ingen nationell statistik över hur många som drabbas varje år.

– Men av de som smittas får uppskattningsvis tio, tjugo procent en infektion i nervsystemet, säger Johanna Sjöwall, överläkare vid infektionskliniken i Östergötland, som forskat om borrelia i över 20 års tid.

Symtom på neuroborrelios brukar märkas tidigast någon vecka efter bettet. De karaktäriseras av nattlig nervsmärta i kroppen, huvud- och nackvärk, och ofta även förlamning i ena sidan av ansiktet.

Börja behandling tidigt

Om infektionen diagnostiseras rätt och behandling med antibiotika påbörjas tidigt är det väldigt ovanligt med långdragna restsymtom, menar Johanna Sjöwall.

– De flesta är i princip återställda efter några månader. Det finns de som drabbas av mer långvariga symtom, såsom kvarstående smärtor, trötthet och koncentrationssvårigheter, men även dessa symtom avtar i de flesta fall och läker ut med tiden.

Symtomen kan variera, och behandlingarna formas därefter. Johanna Sjöwall avråder dock bestämt från långvariga antibiotikabehandlingar, då det inte finns vetenskapligt stöd för att de förbättrar restsymtom.

Thomas Nyborg menar att kunskapen om neuroborrelios är låg, och hoppas att mer tid och resurser läggs på att forska i ämnet.
 Foto: Stefan Källstigen

Thomas Nyborg menar att kunskapen om neuroborrelios är låg, och hoppas att mer tid och resurser läggs på att forska i ämnet. Foto: Stefan Källstigen

träffat ett 50-tal läkare. ”Jag hade velat att fler läkare träffar mig och tillsammans diskuterar mig som patient. Nu träffar jag en åt gången, och det blir inget av det”, berättar han.
 Foto: Stefan Källstigen

träffat ett 50-tal läkare. ”Jag hade velat att fler läkare träffar mig och tillsammans diskuterar mig som patient. Nu träffar jag en åt gången, och det blir inget av det”, berättar han. Foto: Stefan Källstigen

Liten plåga. En fästing är 3–4 mm som vuxen. Den fästingburna sjukdomen borrelia har ökat stort jämfört med föregående år.
 Foto: Mostphotos

Liten plåga. En fästing är 3–4 mm som vuxen. Den fästingburna sjukdomen borrelia har ökat stort jämfört med föregående år. Foto: Mostphotos

Sjuk i sex år. Järfällabon Thomas Nyborg fick neuroborrelios efter ett fästingbett 2016. I dag är han fortfarande sjukskriven.          ”Det är inte många timmar på dygnet jag känner mig okej.”
 Foto: Stefan Källstigen

Sjuk i sex år. Järfällabon Thomas Nyborg fick neuroborrelios efter ett fästingbett 2016. I dag är han fortfarande sjukskriven. ”Det är inte många timmar på dygnet jag känner mig okej.” Foto: Stefan Källstigen

Senaste nyheterna

Taxar är bland de populäraste raserna för valpar på Kungsholmen.

Taxar är bland de populäraste raserna för valpar på Kungsholmen.

Malin Lövkvist

Valparna som gäller på Kungsholmen

Nyheter

Funderar du på vad du ska döpa valpen till?

Färre cykelstölder noteras på Lidingö mellan 2020 och 2024.

Färre cykelstölder noteras på Lidingö mellan 2020 och 2024.

Most Photos

Här är områdena med flest cykelstölder

Nyheter

Så många cyklar stals i fjol

Damtotoalett vid Valhallavägen. De nya toaletterna ska se snarlika ut.

Damtotoalett vid Valhallavägen. De nya toaletterna ska se snarlika ut.

Stockholms stad

Klart: Staden får färre offentliga toaletter

Nyheter

Alla offentliga toaletter i Stockholm ska bytas ut ✔ Blir avgiftsbelagda ✔ Flera ersätts inte

Så lyckas du med odlingen i Stockholm

Fler vill lära sig att odla sin egen mat, enligt odlaren Karin Saler.

Fler vill lära sig att odla sin egen mat, enligt odlaren Karin Saler.

Åsa Sommarström/Tom M Kronestedt/Åsa Sommarström

20250410160113
20250410141551
2025-04-10
16:01

Det finns alltid något att odla – vare sig du bor i en etta liten som en städskrubb eller en grosshandlarvilla med pampig trädgård.

Här är Mitt i:s guide till en lyckad odlingssäsong i Stockholm – anpassad efter dina kvadratmeter.

För 10–15 år sen var det inte många som brydde sig om Sveriges låga självförsörjningsgrad och att få svenskar vet hur man odlar, hävdar odlaren och arkitekten Karin Saler.

Men oroliga tider har fört upp vår eftersatta livsmedelsberedskap högt på dagordningen.

Och nu är trenden tydlig: Fler vill lära sig att odla sin egen mat.

– Ur ett beredskapsperspektiv är all odling bra, även om man bara odlar en avokadokärna hemma. Vi tar maten lite för givet men nu börjar vi förstå hur man gör och hur lång tid det tar att framställa mat, säger Karin Saler.

Bortglömda munsbitar

I takt med att jordbruket blivit mer storskaligt har många ätbara grödor fallit ur svenskarnas medvetande.

Till dem hör olika sorters linser, mangold och andra grönsaker som inte håller särskilt länge men som funkar utmärkt att skörda och äta samma dag. Även vissa ogräs som nässlor och maskrosor är ätbara.

– Man kan koka nyttigt te på maskrosens rötter eller äta bladen som sallad. Även knopparna går att äta.

Karin Saler har bland annat varit med och startat kooperativjordbruket på Öråkers gård i Upplands-Bro.

Karin Saler har bland annat varit med och startat kooperativjordbruket på Öråkers gård i Upplands-Bro.

Åsa Sommarström

Så odlar du...

... i lägenheten

Att odla inne i en lägenhet är fullt möjligt. I fönstret, helst med riktning mot söder, får dina odlingar mycket solljus. Här är det bra att satsa på småbladiga örter som till exempel sallat, basilika och persilja – de kräver inte speciellt mycket jord och får enkelt plats i fönstret.

– Vill man starta tidigt kan det vara bra att ha växtbelysning och vattna ordentligt, men inte för mycket, säger Karin Saler.

Även kryddor som timjan och oregano fungerar utmärkt att odla i fönstret och sköts med samma enkelhet som vanliga krukväxter.

Väljer du att odla chili eller tomat, som också är bra att odla i fönstret, är det bra att köpa en planta som du sköter om som en krukväxt, för att sedan plantera om i en större kruka när rötterna tagit över. Räkna med ett par omplanteringar per planta.

Här odlar de på höjden, i en container i Sollentuna.

Här odlar de på höjden, i en container i Sollentuna.

Tomas Stark

... på höjden

En smart lösning om du vill få plats med en större mängd grönska på en liten yta är att använda dig av vertikalodling. Det innebär att man odlar till exempel örter eller grönsaker på höjden. Det passar bra på balkongen eller uteplatsen, eller var som helst i lägenheten om du använder växtbelysning.

... på balkongen

Du behöver inte ha ett stort trädgårdsland, du kan odla grönsaker på balkongen, i krukor, i pallkrage eller odlingsbänk. Rädisor, sallat eller till och med potatis går alldeles utmärkt att odla i krukor eller hinkar på balkongen. Så fort du kan gräva i jorden på våren kan du så till exempel romansallat, rädisa, dill, persilja, plocksallat, sockerärta och spenat.

Tomater funkar finfint att odla i liten eller stor skala på balkongen eller i trädgården.

Tomater funkar finfint att odla i liten eller stor skala på balkongen eller i trädgården.

Angie Gray

... tillsammans

För den som vill bort från fönsterbrädan eller trädgården kan en kolonilott eller en gemensamhetsodling vara ett alternativ.

– Man kan antingen hitta en befintlig gemensamhetsodling eller höra av sig till stadsdelen och säga att man vill starta upp en, säger Karin Saler.

Se till att någon kollar till odlingarna dagligen för att upptäcka skadegörare och ogräs i tid och fixa vattningshjälp om ni är bortresta under sommaren.

Om du inte hinner odla upp all mark kan du så gröngödsling, till exempel blodklöver, fodervicker eller honungsört, på de ytor där du inte odlar. Gröngödslingen blir vacker, drar till sig bin, humlor och fjärilar och hjälper till att förbättra jorden.

Täckodling innebär att man håller marken planteringen täckt med organiskt material som gräsklipp och halm. Fördelen är att jorden förblir fuktig och man slipper rensa ogräs.

Täckodling innebär att man håller marken planteringen täckt med organiskt material som gräsklipp och halm. Fördelen är att jorden förblir fuktig och man slipper rensa ogräs.

Angie Gray

... i samspel med naturen

Gå inte bara runt med en vattenkanna utan ta tillvara på regnet. Med så kallad täckodling kan fukten bevaras i marken.

Komplettera ettåriga växter med fleråriga som tål det svenska klimatet. De behöver inte förodlas och förlänger säsongen. Till exempel rabarber, strandkål, sparris, funkia, piplök och olika typer av fruktträd och bärbuskar. Då behöver man inte gräva upp jorden lika ofta och därmed minskar koldioxidutsläppen. En annan fördel är att växternas rötter hinner bygga nätverk med svamparnas mycel – som i samverkan bildar näringsvägar som både växterna och svamparna kan nyttja.

– Undvik konstgödsel och bekämpningsmedel, det är urskillningslöst och tar död på allt, inte bara det man vill ta kål på, säger Karin Saler.

Olika skadedjur gillar olika växter. Se till att blanda grödor så att allt i odlingen inte dör vid ett angrepp.

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58