Skivan Värmen kom ut samma dag som kriget i Ukraina startade.

– Det blev en väldigt dubbel känsla. Glädjen över skivsläppet svärtades av det fruktansvärda kriget. Den helgen ringde min vän Magnus Helmner som jag inte talat med på ett bra tag. Vi ville göra något. På ett par dagar satte vi allt kring stödkonserten, säger Eric Palmqwist.

På Stödkonserten "Hjälp Ukraina" i Frälsningsarméns Templet på Östermalm framträder flera kända artister, däribland Helen Sjöholm, Carolina af Ugglas och Andreas Mattsson.

Katten med på inspelningarna

Den sistnämnde, en indieikon i Sverige efter åren i Popsicle på 90-talet, är också den som producerat "Värmen". Men lika nära inspelningen kom också bondkatten Katja som dyker upp titt som tätt under intervjun.

Eric Palmqwist visar runt i Kärrtorpstrean där han bott i flera år. Vi passerar köket med sjuttiotalsröda stolar, dottern Ruths rum och kommer sedan in i sovrummet med en pallplats mellan sängände och svart piano. Här finns också studiohörnan där delar av Värmen spelats in. Och den kära katten ville förstås vara med även då.

– Så fort jag skulle göra en sångtagning kom Katja och hoppade upp i sångbåset. Hon låg där inne när jag sjöng, säger han.

"Folk med psykiskt illamående"

Texterna är självutlämnande. Dubbelsängen bredvid musikhörnan är numera till hälften tom. Eric Palmqwist andra skiva "Hej då" handlade om en separation och hans första skiva om vägen ur ett långt missbruk som startade i tonåren. På tredje skivan i trilogin finns temat psykisk ohälsa även om Eric Palmqwist ogillar den termen. En skiva om "psykiskt illamående" är bättre tycker han.

– Jag började känna att något var fel när jag var 19-20 år. Det kom långa sjok av depression och jag slet med social fobi. Jag började självmedicinera med alkohol, säger han och berättar att andra droger följde.

Den nya skivan är delvis tillbakablickande. Här finns låtar som "Du var aldrig rädd för att dö ung" och "1994". Bland promo-bilderna inför nya skivan finns en bild av Eric tagen just 1994 och en tagen nu. Vi tittar på bilderna när vi satt oss i soffan.

Finns det något du skulle vilja säga till den unge Eric i dag?

– Den där killen ville inte ha råd av någon som jag. Men jag önskar han kunde fått känna att han var okej. Jag blev mobbad som yngre och han bar på mycket tvivel och självhat. Han borde fått sitta på axlarna på den jag är i dag.

Eric Palmqwist är nykter alkoholist sedan sex och ett halvt år tillbaka. Drickandet och drogandet lade han av med en månad innan dottern föddes.

– Det har varit många mörka år. Men i dag mår jag bra och är stolt över den jag är. Jag är öppen med min bakgrund och det hjälper också lyssnare. Det händer ofta att folk hör av sig om egna problem och ber om råd i livet, säger han.

Tillbaka från sovjour

Eric Palmqwist är uppskattad av kritiker och berättar att han har en trogen lyssnarskara som växer gradvis. Men den stora publiken finns ännu inte. Han jobbar halvtid inom omsorgen och när vi träffas har han precis kommit från ett dygnslångt pass med sovjour. Halvtiden ger möjlighet till musiken.

– Visst skulle jag önska en ännu större publik. Men jag gör den musik jag gör och är jätteglad över den publik jag har. Det är få förunnat att göra det jag gör, säger han.

Rättelse: I pappersversionen av Mitt i stod på förstasiden att Eric Palmqwist spelat in alla tre album i sitt sovrum. Det är dock enbart sång och vissa pålägg på tredje albumet som spelats in här.