I november 2023 började bostadsrättspriserna stiga i Stockholms innerstad när inflationen hade börjat dämpas – sedan dess har priserna bara fortsatt stiga.

På fredagen (5 juli) presenterade Svensk mäklarstatistik nya siffror som visar att trenden innanför tullarna fortsätter.

Så har ökningen sett ut

De senaste tre månaderna har prisutvecklingen legat på 3,7 procent på en bostadsrätt i centrala Stockholm.

De senaste 12 månaderna ligger ökningen på 3,3 procent. Genomsnittspriset på en lägenhet ligger på 108 438 kronor kvadratmetern.

Inom hela Stockholms stad är utvecklingen snarlik.

Inte lika brant uppgång längre

Inom hela Stockholms stad är genomsnittspriset på en lägenhet just nu 5 163 000.

Uppgången är dock inte lika brant som i våras.

– Under ett halvårs tid har priserna gått upp, men nu ser vi att prisuppgångarna mattas av lite. Juni och juli brukar också vara ganska avvaktande. Folk tar semester och det görs färre försäljningar, säger Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

"Pekar på fortsatt sänkt ränteläge"

Han poängterar att bostadsmarknaden dock är mer stabil än under 2022 och 2023. Volymerna är mer normala.

– Efter sommaren kommer vi nog få se fortsatta uppgångar.

Trior ni på en fortsättning med billigare bolån och fortsatt sänkta räntor?

– Vi hör vad bankerna, Konjunkturinstitutet och Riksbanken säger och signalerar. Det mesta pekar på ett fortsatt sänkt ränteläge. Men vi tror ändå inte på några prisrusningar i höst, säger Per-Arne Sandegren.

Bild på lägenhetshus i Vasastan.

Bild på lägenhetshus i Vasastan.

Mostphotos

Utbudet byggdes upp kraftigt under 2022 och 2023. Våren har därför präglats av ett väldigt stort utbud.

– Samtidigt har försäljningarna ökat.

Kraftig prisökning i Danderyd

I övriga kommuner i Stockholms län sticker prisutvecklingarna åt olika håll, men samlat för Storstockholm är prisutvecklingen 3,1 procent upp de senaste tre månaderna, och 3,2 procent de senaste 12 månaderna, enligt de nya siffrorna.

Kvadratmeterpriset i Storstockholm ligger just nu på 67 053 kronor, och genomsnittspriset på en lägenhet inom Stockholms län är just nu 4 259 000 kronor.

Danderyd har ökat senaste tiden

Danderyd är den kommun utanför innerstan som sticker ut allra mest i prisökningarna bland bostadsrätter – med en ökning på 6,6 procent senaste året.

Priserna backar på andra håll

Men på andra håll tycks det dröja innan marknaden hämtar sig – i Haninge har priserna backat med över 10 procent det senaste året.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Pressbild

– Utbudet i Stockholm kommer fortsatt vara stort i höst. Man ska också räkna med att många affärer kommer göras, säger Per-Arne Sandegren.

Mäklarfirman: Svårare med renoveringsobjekt

Under andra kvartalet såldes 44 700 bostäder i Sverige, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period föregående år.

Mäklarfirman Bjurfors anser att marknadsläget för säljare är mycket mer fördelaktigt än det var för ett eller två år sedan.

Renoveringsobjekt svårare

Däremot är det fortfarande svårt att sälja renoveringsobjekt, menar Bjurfors, då efterfrågan är som störst på lägenheter som det bara är att flytta in i.