På avdelning 150 och 151 på Danderyds sjukhus jobbar ett 100-tal personer; skötare, undersköterskor, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, medicinska sekreterare och läkare.

Nästa år blir de av med jobbet.

– Vi är så besvikna. Det är kompetent och erfaren personal som sägs upp, säger enhetschef Ellinor Pantefors.

Vårdföretaget Aleris bedriver psykiatrisk vård på de två avdelningarna. Men Region Stockholm har beslutat att sluten psykiatrisk vård bara ska drivas i regionens regi, då det ibland kan krävas tvångsvård och det får inte ske privat.

– Vi trodde regionen skulle ta över avdelningarna. När vi fick veta att de ska stängas och att vårdplatserna försvinner kom det som en chock, säger Camilla Liljeblad, skötare.

Överkapacitet

Det finns fler psykiatriska avdelningar på sjukhuset, och där drivs vården av regionen.

Totalt finns det 689 vårdplatser för psykiatrisk slutenvård i Region Stockholm. Det är för många, enligt den plan för psykiatrin som togs förra året.

De avdelningar som drivs av privata vårdgivare, Aleris på Danderyds sjukhus och Capio på Jakobsbergs sjukhus, har en beläggning på bara 62 procent, mot 86 procent på de avdelningar som drivs av regionen.

När avtalen löper ut i början av nästa år förlängs de inte.

De omkring 600 patienter som årligen läggs in hos Aleris får föras över till andra vårdgivare.

– När vårdplatser försvinner blir det inte lika lätt att få vård. Och om patienter nu frågar "var ska jag få vård" har jag inget svar att ge, säger Ellinor Pantefors.

Vård i tid

Hon är stolt över den vård som byggts upp, med dagvård som gör att färre behöver läggas in, självvald inläggning så att patienter inte behöver gå omvägar för en vårdplats och två mobila team som jobbar förebyggande.

– Vår ambition är att patienterna ska kunna vårdas i hemmet, och att vi möter upp innan det går för långt och de behöver läggas in eller få tvångsvård, säger Camilla Liljeblad.

Hur det blir med dagvården och det mobila teamet är oklart, sedan Aleris förlorat upphandlingen av den specialistpsykiatriska öppenvården för vuxna i området Täby-Arninge.

Privat vårdkaka krymper

Även för Capio blir det stora förändringar. Det är inte bara slutenvården på Jakobsbergs sjukhus som försvinner för dem, utan även flera mottagningar inom specialistpsykiatrin. 130 medarbetare blir av med sina jobb.

– Volymen vård som upphandlas har krympt, säger Maria Bejhem, VD vid Capio psykiatri.

– Jag är orolig. Regionen har inte utökat sina resurser, så det blir svårt för dem att ta emot alla patienter från de vårdavtal som stängs. Det blir en utmanande höst att remittera över alla patienter till andra vårdgivare.

Mer öppenvård

Men Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet, är inte orolig.

– Vi kommer fortfarande att ha en överkapacitet när det gäller vårdplatser. Och med all slutenvård i egen regi slipper vi flytta på sköra patienter om de behöver tvångsvårdas, säger hon.

Dessutom satsar regionen nu på "intensiv öppenvård" med mobila team så att patienter ska slippa läggas in på sjukhus, så som de jobbar på de avdelningar som nu läggs ner.

– De har gjort ett jättebra jobb. Och det är ett arbetssätt som vi nu kräver av alla vårdgivare som vi sluter avtal med.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att inom den moderna psykiatrin behövs färre vårdplatser.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) menar att inom den moderna psykiatrin behövs färre vårdplatser.

Region Stockholm