I hela landet steg villapriserna med 0,6 procent och i Storstockholm med 0,5 procent under februari. På årsbasis har villapriserna i huvudstaden ökat med nästan 5 procent.

Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning.

– Vi ser en tydlig vändning på villamarknaden. Intresset ökar, affärerna blir fler och priserna stiger. Villaägare, som tidigare pressats av höga räntor och stora utgifter, gynnas nu mest när ekonomin stabiliseras. Samtidigt går vi in i en period då villaförsäljningarna brukar ta fart, vilket ger marknaden en extra skjuts, säger Fredrik Kullman, vd på mäklarföretaget Bjurfors, i ett pressmeddelande.

Fredrik Kullman, vd på mäklarföretaget Bjurfors.

Fredrik Kullman, vd på mäklarföretaget Bjurfors.

Chris Anderson

Här är Stockholm undantaget

Till skillnad från villapriserna backade bostadsrättsmarknaden i hela landet – förutom i centrala Stockholm, där priserna steg med 1,2 procent.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i centrala Stockholm är nu 112 000 kronor, vilket är en ökning med 7,5 procent jämfört med för ett år sedan.

– Vi ser fortsatt en nedgång på bostadsrättpriserna i riket, men att Stockholmspriserna ökar inger stort hopp för framtiden. Dessutom har vi en ökning i antalet sålda objekt totalt jämfört med samma tid föregående år, säger Erik Eriksson, vice vd SkandiaMäklarna, i ett pressmeddelande.

Under februari såldes 4 200 villor och 9 300 bostadsrätter i riket, vilket motsvarar en ökning på 13 respektive 3 procent jämfört med samma månad förra året.

Budgivningskrig

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser en tydlig trend i Stockholms innerstad:

– Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad har fått rejäl fart, med fler visningsbesökare och många gånger riktiga budgivningskrig. På Södermalm och Kungsholmen är utbudet också mycket lägre än vad det brukar vara. Allra bäst går treorna, medan små lägenheter, som det finns fler av på marknaden, är svårare att sälja, säger han.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar

Inga fler räntesänkningar

Den fortsatt höga inflationen kan dock få effekter på bostadsmarknaden. 

Enligt statistikmyndigheten SCB steg inflationen från 2,2 till 2,9 procent i februari, klart högre än väntat och över Riksbankens mål på 2 procent.

– Mycket talar nu för att räntan inte kommer sjunka mer den närmaste tiden, men de redan genomförda räntesänkningarna gör att det är betydligt lättare för köpare och säljare att mötas prismässigt, säger Marcus Svanberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.