– Man kan ju inte tvinga någon som har svårt att röra sig eller äldre att ta sig iväg till återvinningen, säger Kärrtorpsbon Marie Linné.
Men sedan den 1 januari är det förbjudet att kasta alla typer av textilier i hushållssoporna. Det gäller såväl kläder som gardiner, kuddfodral och annan textil.
– Men hur ska de kunna kontrollera detta? säger Marie som berättar att hon sköter mycket miljövänligt, men utan dåligt samvete fortsätter slänga ett par trasiga strumpor med hushållsoporna hemma framför att åka till återvinningscentralen i Högdalen.
Marie Linné kan lämna hela och rena textilier till återvinning. Men när det gäller exempelvis ett par trasiga strumpor finns gränser för vad hon är beredd att göra.
Anders Björklund
Hon har förstås rätt i sitt tvivel. Den som lyfter locket på soptunnan med ett par strumpor i näven kommer knappast känna lagens långa arm sträcka ut och greppa hårt runt handleden.
Saknar klädcontainer lokalt
Tanken med lagen är att främja återvinning och cirkulär ekonomi när det gäller textilavfall. På Lindra second hand i Kärrtorp har många ställt frågor efter lagens införande.
– Vi har fått mycket frågor. Folk undrar vad de ska göra med sina trasiga textilier. Jag tycker att man borde se till att återvinningsstationerna får en container för detta. Det måste vara enkelt för folk, säger Josefin Alm, butikschef.
Lagen har ju inte kommit som någon överraskning
Ordningen vid återvinningsstationen i Kärrtorp ser bra ut. Men nu fattas en container för trasiga kläder och andra textilier menar folk Mitt i möter.
Anders Björklund
Även på Östberga återvinningscentral märks lagförändringen av. I januari 2024 samlades det in cirka 22 000 kilo textil. Under samma period i år var det över 46 000 kilo, alltså mer än en fördubbling.
– Vi har sett ökning av besökare och inlämnade textilier. Speciellt efter att det har blivit förbjudet slänga textil i vanliga soporna och efter att Sätra återvinningscentral stängde, säger Mohammed Dadi, arbetsledare på Östberga återvinningscentral.
En enkät som SVT gjort visade att bara hälften av Sveriges kommuner sätter containrar för textilinsamling vid återvinningsstationer i bostadsomrem. Stockholm tillhör kommunerna där detta inte införts.
Bagisbon Anna Remmer tycker att Stockholm är dåligt rustat för den nya lagen.
Anders Björklund
– Samtidigt som lagen infördes borde man ha rustat för en bättre insamling. Lagen har ju inte kommit som någon överraskning. Om det är svårt att göra rätt skapas lätt dåliga rutiner, säger Bagisbon Anna Remmer.
Hon jobbar som textillärare i Kärrtorp och det var genom jobbet hon fick höra om nya lagen.
– Men jag har inte sett någon information om den till hushållen, säger hon.