I Botkyrka gäller de så kallade Botkyrkas bästas (M, KD, C, Tullingepartiet och OS), som bland annat innebär sänkt skatt med tio öre och ingen besparing i skolorna.
I Salem gäller Mittenstyrets (S, L , C och Rönningepartiet) budget där man fortsätter på redan inslagen bana om höjd skolpeng och mer pengar till att reparera kommunens vägar.
Budget 2025: Mer pengar till klimat och vägar
Klimatet, kulturskolan och vägunderhåll är några punkter utöver skolan som mittenstyret i Salem vill satsa på under 2025.
Salems skolor är det som får allra mest av Salembornas skattepengar under 2025, enligt förlaget från Salems politiska majoritet.
Men resten då? Jo, det presenterade mittenstyret i förra veckan.
– Vi lägger pengar till kulturskolan för att minska köerna, säger Anders Klerkefors (R).
Tanken är att en del av de extra pengarna ska gå till kulturskolan i Salem för kurser som piano och gitarr. En annan del ska gå till det avtal som planeras med närliggande kommuner, främst Botkyrka, för att korta köerna till blåsinstrument.
Betyder detta att blåsinstrumenten får åka till Botkyrka?
– Det vet vi inte än. Det kan vara så att andra kulturskoleresurser kan komma hit. Det ska tjänstepersonerna titta på.
Klimat, vistelsetider och vägar
Pengar ska också gå till Salems klimatarbete. Bland annat vill styret permanenta kommunens klimatstrateg för att skapa förutsättningar för att kunna bli en klimatneutral organisation redan till 2035.
De vill också skjuta till två miljoner extra varje år till gatu- och fastighetsunderhåll.
– Gatuunderhållet har varit eftersatt under en lång tid och vi har en stor skuld. Att beta av den på ett år har vi inte organisationen eller pengar för. Det vi har tillfört kommer inte vara tillräckligt, men det är ett steg i rätt riktning. Men nu finns det utrymme för fler projekt och vi kommer inte behöva sålla lika hårt, säger Anders Klerkefors.
Och vistelsetiderna i förskolan för barn till föräldralediga och arbetssökande planeras bli permanent 30 timmar i veckan från årsskiftet. Prissättningen är inte klar, men planeras även den halveras för dem som bara tar ut halva tiden.
Gatuunderhållet har varit eftersatt under en lång tid
Här vill Salems styre lägga dina pengar
Höjd skolpeng till grundskolan (4,5 miljoner kronor).
Porjekt för ökad skolnärvaro (500 000 kronor).
Projekt mot psykisk ohälsa (500 000 kronor).
Kulturskolan (480 000 kronor).
Klimatarbete (1,7 miljoner kronor).
Brottsförebyggande tillsyn inom byggprojekt (250 000 kronor).
Gatu- och fastighetsunderhåll (4,25 miljoner kronor).
Källa: Mittenstyret för Salems bästa
Mittenstyret för Salems bästa har presenterat sin budget för 2025. Gruppledarna Anders Klerkefors (R), Åsa Dahl (L), Wictoria Berglund (C) och Arne Närström (S).
Albin Tingstedt
Budget 2025: Mer pengar till klimat och vägar
Skatten sänks för första gången på 23 år i Botkyrka
I dag betalar Botkyrkaborna högst skatt i länet. Men från och med nästa år blir det ändring på det.
Det blir billigare att vara Botkyrkabo nästa år.
– Vi anser att vi inte ska ta ut mer skatt av Botkyrkaborna än vad som är nödvändigt. Tio öre kanske inte verkar som mycket, men det är en viljeinriktning. Det påvisar var vi är på väg, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Så det kan bli fler skattesänkningar?
– Tio öre är en början. Vi kommer sänka ytterligare om möjlighet ges.
Skattesänkningen innebär drygt 23,5 miljoner kronor mindre i kommunkassan.
Senast skatten sänktes i Botkyrka var 2002. Då sänktes skatten 25 öre till 20,13 kronor per hundarlapp. 2016 höjdes skatten till dagens nivå 20,15 kronor och är, jämte Södertälje, den högsta skattesatsen i länet.
Beskedet: Inga skolbesparingar
När Moderaterna, Oberoende Socialdemokrater, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Tullingepartiet tog makten förra hösten hann de inte presentera en egen budget, utan fick ta stora delar av den redan planerade budgeten som Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lagt fram.
I år är det annorlunda. Nu har de fem partierna fått stå på egna ben.
Utöver skattesänkningen slopar det politiska styret sparkraven på Botkyrkas skolor, samtidigt som de höjer skolpengen. Men det är inte allt.
– Några skolor kommer också ha förstärkt skolstart, i första hand i de utsatta områdena där behoven är störst, säger Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Förslaget innebär att barn i årskurs 1–3 i Alby och en ännu obestämd kommundel i norra Botkyrka ska få två och en halv timmes extra undervisningstid i veckan. Det är upp till rektorerna att bestämma vilka ämnen som den tiden ska gå till. Ambitionen är att successivt rulla ut det här systemet till alla grundskolor i kommunens utsatta områden.
De här barnen kommer också få tre legitimerade lärare på två klasser. Det innebär att en klass kan ha två lärare ena lektionen medan en annan klass har en lärare. Nästa lektion kan det bli det omvända.
Den andra sidan av myntet är att förvaltningen fortfarande tampas med sjunkande elevantal.
– Så vi kommer fortfarande behöva jobba med indirekta effektiviseringar. Se över vårt lokalbestånd och anpassa personalstyrkan efter barngrupperna, säger Willy Viitala.
Övriga sparkrav ligger kvar
Men för övriga förvaltningar ligger besparingskravet kvar.
– Det är något som ingår i god ekonomisk hushållning, säger Stina Lundgren.
Är det något annat som har fått stryka på foten i den här budgeten?
– Vi har inte haft några hårda diskussioner om vad som ska vara med och inte. Vi är överens om att den här budgeten åter faller tillbaka till våra tre fokusområden: ordning och reda, pengar till rätt saker och trygghetsfrågan. Så ingen har gått missnöjd ur förhandlingarna.
Budgeten klubbas officiellt under kommunfullmäktigesammanträdet i november.
Vi kommer fortfarande behöva jobba med indirekta effektiviseringar
Budgetsatsningarna i Botkyrka (ett urval):
Kvalitetstid inom vård och omsorg
Uppdrag: Stärka barns uppväxtvillkor
Pilotprojekt för kommundelsnämnd för att främja närdemokrati
Förbättrad lovverksamhet för barn och unga året om
Utökade insatser för unga att etablera sig på arbetsmarknaden
Källa: Botkyrkas bästa
Anders Thorén (TuP), Stefan Dayne (KD), Stina Lundgren (M), Dag Ahlse (C) och Marcus Ekman (OS). Deras partier bildar tillsammans Botkyrkas politiska styre och de har nu presenterat sitt gemensamma budgetförslag för Botkyrka nästa år.
Angie Gray