Det blir billigare att vara Botkyrkabo nästa år.
– Vi anser att vi inte ska ta ut mer skatt av Botkyrkaborna än vad som är nödvändigt. Tio öre kanske inte verkar som mycket, men det är en viljeinriktning. Det påvisar var vi är på väg, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Så det kan bli fler skattesänkningar?
– Tio öre är en början. Vi kommer sänka ytterligare om möjlighet ges.
Skattesänkningen innebär drygt 23,5 miljoner kronor mindre i kommunkassan.
Senast skatten sänktes i Botkyrka var 2002. Då sänktes skatten 25 öre till 20,13 kronor per hundarlapp. 2016 höjdes skatten till dagens nivå 20,15 kronor och är, jämte Södertälje, den högsta skattesatsen i länet.
Beskedet: Inga skolbesparingar
När Moderaterna, Oberoende Socialdemokrater, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Tullingepartiet tog makten förra hösten hann de inte presentera en egen budget, utan fick ta stora delar av den redan planerade budgeten som Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lagt fram.
I år är det annorlunda. Nu har de fem partierna fått stå på egna ben.
Utöver skattesänkningen slopar det politiska styret sparkraven på Botkyrkas skolor, samtidigt som de höjer skolpengen. Men det är inte allt.
– Några skolor kommer också ha förstärkt skolstart, i första hand i de utsatta områdena där behoven är störst, säger Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Förslaget innebär att barn i årskurs 1–3 i Alby och en ännu obestämd kommundel i norra Botkyrka ska få två och en halv timmes extra undervisningstid i veckan. Det är upp till rektorerna att bestämma vilka ämnen som den tiden ska gå till. Ambitionen är att successivt rulla ut det här systemet till alla grundskolor i kommunens utsatta områden.
De här barnen kommer också få tre legitimerade lärare på två klasser. Det innebär att en klass kan ha två lärare ena lektionen medan en annan klass har en lärare. Nästa lektion kan det bli det omvända.
Den andra sidan av myntet är att förvaltningen fortfarande tampas med sjunkande elevantal.
– Så vi kommer fortfarande behöva jobba med indirekta effektiviseringar. Se över vårt lokalbestånd och anpassa personalstyrkan efter barngrupperna, säger Willy Viitala.
Övriga sparkrav ligger kvar
Men för övriga förvaltningar ligger besparingskravet kvar.
– Det är något som ingår i god ekonomisk hushållning, säger Stina Lundgren.
Är det något annat som har fått stryka på foten i den här budgeten?
– Vi har inte haft några hårda diskussioner om vad som ska vara med och inte. Vi är överens om att den här budgeten åter faller tillbaka till våra tre fokusområden: ordning och reda, pengar till rätt saker och trygghetsfrågan. Så ingen har gått missnöjd ur förhandlingarna.
Budgeten klubbas officiellt under kommunfullmäktigesammanträdet i november.