Det är en solig eftermiddag mitt i rusningstid i Märsta. Folk rör sig mellan bussterminalen och pendeltåget, förbi det grå stationshuset.

– Men så fort det blir lite lugnare med folk så kommer råttorna fram, säger Kiruba Gnanapragasam, chef för Pressbyrån i huset.

Råttor här, där och där

När Kiruba tog över för två år sen, märkte han direkt att det fanns råttor. Än idag är de det första han ser utanför affären när han öppnar på morgonen.

– Det har varit samma problem sen dag ett.

Kiruba vid den träbänk som råttorna ska ha bosatt sig i.

Kiruba vid den träbänk som råttorna ska ha bosatt sig i.

Astor Fogström

Isolerat med stålull

Han har behövt täppa till husgrunden med fogmassa och sätta upp stålull i taket för att stoppa råttorna. Han har också haft råttfällor ute i butiken, men de förstör för kunderna. Kiruba har två gånger anmält problemet till kommunen, som äger huset. I den senare anmälan beskriver han hur tiotalet kunder klagar varje dag.

– I början hade vi alltid dörren öppen för att det ska vara trevligt för folk att komma in, men inte längre. Det är tråkigt att inte kunna göra som vi vill.

Till vänster: Stålull i en taköppning. I mitten: Isolering i husgrunden. Till höger: Nät längs med sidorna av taket.

Till vänster: Stålull i en taköppning. I mitten: Isolering i husgrunden. Till höger: Nät längs med sidorna av taket.

Astor Fogström

Satte upp en fälla

Kirubas senare anmälan slutade med att kommunen kom och satte upp en råttfälla, något som inte hjälpte.

– Vi får titta på det igen. Man måste göra det där kontinuerligt, säger Claes Magnusson, fastighetschef på Sigtuna kommun.

Claes Magnusson vet om att stationen har problem med råttor. Han menar att många resenärer bidrar till mycket nedskräpning, och reagerar på de egna insatserna som Kiruba behövt göra mot råttorna.

– Det är vi som fastighetsägare som ska ansvara för det. Vi får kontakta dem, säger han.

"Bjud inte råttorna på kalas"

Kiruba vänder sig om, och pekar mot en skylt som kommunen satt upp på en elektronisk soptunna: ”Bjud inte råttorna på kalas”. Det är en kampanj från kommunen för att tackla råttproblemen. Man har även delat ut lappar, och tömmer soptunnorna oftare - trots detta kvarstår problemen.

– De förökar sig snabbt - så har man väl fått in dem, har man ett problem, säger Camilla Jennlinger, chef för park- och miljödriftsenheten i Sigtuna kommun.

Astor Fogström

Märstaborna: Värre förut

De runt tio Märstaborna som Mitt i pratar med har sett råttor till och från, men tycker att det var värre för några år sedan. De flesta tycks inte se det som ett särskilt stort problem.

Men på sina håll är problemen kvar, och trots det finns inga planer på någon annan, större insats. Enligt Camilla Jennlinger fortsätter man som innan: med information och fällor där man upplever att problemen finns.

"Räcker inte med en fälla här och där"

Kiruba tycker att informationskampanjen är bra, och håller med om att man ska hjälpas åt, men han vill att något ska hända nu.

– Kommunen måste sanera runtomkring i Märsta, det räcker inte med att sätta ut en fälla här och där, säger han.