I våras kunde Mitt i rapportera att British International School of Stockholm (BISS) bedrivs i paviljonger med utgångna bygglov.
Senare i juni kom miljö- och hälsoskyddsnämnden med ett beslut om en byggsanktionsavgift för skolan eftersom byggloven inte längre kunde förlängas. Avgiften rörde sig då 1 284 788 kronor för två tillfälliga byggnader där skolans verksamhet bedrevs. Anledningen var att platsen enligt kommunen "inte återställts" efter att loven gick ut.
Beslutet har sedan överklagats av BISS – som nu får de rätt hos länsstyrelsen.
BISS menar att de inte fått tillräckligt god tid för att yttra sig och att avgiften inte är i proportion till överträdelserna.
Letade efter långsiktig lösning
Ordförande i styrelsen på BISS meddelade i våras att de letade efter en mer långsiktig lösning. Något även Danderyds kommun medddelade behövdes 2019. De tillfälliga byggnaderna har funnits vid skolan i cirka 10 år.
Behöver inte betala
Länsstyrelsen menar att Danderyds kommun hade rätt att ta ut en sanktionsavgift.
De menar dock att det inte gått till på rätt sätt. De tycker inte att Danderyds kommun inte har hört av sig till rätt mejladress, och sex dagar för ett yttrande, inte var tillräckligt.
De upphäver därmed beslutet.
Elisabeth Thelin, bygg- och miljödirektör på Danderyds kommun, meddelar att BISS under tiden har fått ett förlängt tidsbegränsat bygglov.
"Miljö-och stadsbyggnadsnämnden kommer att återkomma i frågan om sanktionsavgift då verksamheten de fakto överskridit sitt tidigare tidsbegränsade bygglov." skriver hon i ett mejl.
Louise Samet, styrelseledamot i BISS styrelse, meddelar att de tittar på nya lokaler utanför Danderyd där de kan driva skolans verksamhet.
"Vi är tacksamma över att kunna spendera pengarna på utbildning av våra elever istället för att betala en hög avgift till kommunen." skriver hon i ett mejl.
Privatskola bedrivs i olovliga lokaler
BISS paviljonger har inte längre bygglov. Om det inte förlängs kan eleverna snart stå utan lokaler.
Eleverna på British International School of Stockholm (BISS) vid Danderyds gymnasium pluggar just nu i svartbyggen.
Den 27 januari gick skolans tillfälliga bygglov för deras paviljonger ut.
Trots att skolan legat intill Danderyds gymnasium i tio år finns ännu ingen permanent lösning. Om Danderyds kommun väljer att inte förlänga byggloven blir eleverna på skolan utan lokaler.
"Föremål för bedömning"
– Det behövs en permanent lösning. Upplägget i dag är inte bra och många tycker det är alldeles för trångt, säger Claës Breitholtz (M) ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, till Mitt i.
Inom kort ska nämnden ta ställning till om de ska förlänga byggloven. En politisk diskussion väntar, menar han.
– Det kommer bli föremål för en bedömning, säger Claës Breitholtz.
Påbörjat en dialog
Ordförande för styrelsen på BISS, Moritz Wendt, säger att de påbörjat en dialog med kommunen.
– Om bygglovet här har löpt ut, då ska vi självklart förlänga det, det är inte bra, säger han.
Han svarar på varför de inte hittat en mer långsiktig lösning.
– Vi har försökt engagera oss. Jag hoppas att vi kan hitta en lösning och ha en ärlig dialog. Vi har föreslagit något permanent på den nuvarande platsen, men det skulle inte vara hållbart. Vi kan tänka oss både i Djursholm eller på andra sidan motorvägen i Danderyd.
– Vi letar efter potentiella platser.
Vad händer om bygglovet inte förlängs?
– Som jag har förstått det handlar det här om formalia. Jag har inte fått känslan att det kan komma till den punkten. Men om vi har missat en deadline, då är inte det bra. Om det skulle hända då får vi hitta en lösning.
Inte en del av skolutredningen
Under hösten gjordes en skolutredning i Danderyd. Den slår fast att de kommunala skolorna har för stora lokaler för antalet elever.
Men att BISS elever skulle flytta in i tomma lokaler har inte varit på tapeten menar Ulla Hurtig-Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.
Den och frågan om BISS lokalbehov har dock ingen koppling, menar hon.
– Nej. Det är inte vi i utbildningsnämnden som bestämmer om och fördelar lokaler för friskolor. Om en enhet på en skola skulle bli ledig, och det är kommunen som äger och hyr ut lokalerna, då är det sedan upp till fastighetskontoret som avgör vem som får hyra.
Hon skulle bli förvånad om BISS byggloven inte förlängs. Hon understryker också att en diskussion väntar.
– Det skulle inte bli bra, men det går inte att helt utesluta, säger hon.
Behövs permanent lösning
2019 förlängdes byggloven första gången. Redan då aviserades det att det behövdes en utredning om en permanent lösning.
En utredning som inte lagts fram än.
Claës Breitholtz (M) svarar på varför framförhållningen inte är bättre. Angående en långsiktig lösning, så ligger det på skolan, menar han. Angående byggloven:
– I den frågan behöver jag ta tjänstemännen i försvar. Det är svårt att bevaka alla bygglov i en kommun.
Borde det inte gå snabbare eftersom det är en skola?
– Jo, naturligtvis är det så. Det här är inte vår skola, utan en privat som styr sin egen framtid och som inte drivs av svensk skolplan, men det är något som skulle behöva lösas tidigare.
– Självklart vill vi också att de här eleverna ska kunna gå i Danderyd.
British International School of Stockholm bedrivs på två ställen, ett vid Danderyds gymnasium och ett i Altorp, Djursholm.
Självklart vill vi också att de här eleverna ska kunna gå i Danderyd.
Om Danderyds kommun väljer att inte förlänga byggloven blir eleverna på skolan utan lokaler.
Mikael Andersson