– Vi ser ett möjligt trendbrott mot en förbättrad psykisk hälsa, säger Fredrik Nell, enhetschef med ansvar för förebyggande arbete.
I ett index där 0 är lägsta och 100 är högsta tänkbara grad av psykisk hälsa hamnade Lidingös ungdomar sammantaget på 49, jämfört med 47 i den senaste mätningen år 2022.
Totalt har 800 Lidingöelever besvarat Stockholmsenkäten år 2024. En trend som håller i sig är att unga på Lidingö generellt sett dricker mer alkohol än genomsnittet i länet.
På frågan om man någonsin känt sig berusad svarade 83 procent av tjejerna och 72 procent av killarna på Lidingö ja. Det är att jämföra med snittet i länet, där 63 procent av tjejerna och 56 procent av killarna svarade att de hade varit berusade.
Samma siffror bland niorna låg på 37 procent av tjejerna och 48 procent av killarna – jämfört med ett snitt i länet på 37 procent av tjejerna och 24 procent av killarna.
Hur jobbar staden för att unga ska dricka mindre?
– Det finns en väl utvecklad samverkan mellan Lidingös skolor och socialtjänst. Och vi arbetar för att sprida kunskap till vårdnadshavare om riskerna med att bjuda sina barn på alkohol och risker med att langa till sina barn, säger Fredrik Nell.
Langar
Enligt Fredrik Nell kan alkoholen kopplas till två andra trender som oroar. Enligt enkäten är det något fler än tidigare som uppger att de boffar lustgas, vilket ofta sker samtidigt som ungdomarna dricker alkohol. Även spel om pengar uppges ha ökat bland killar, vilket också kan kopplas till alkohol.
32 procent av killarna i årskurs 9 uppger att de spelat om pengar det senaste året, och 43 procent av killarna i årskurs 2 på gymnasiet säger sig ha gjort det. Snittet i länet var nästan detsamma, 30 procent av niorna och 38 procent i årskurs 2.
Skulder
Spelandet kan påverka ungdomarna på lång sikt med skulder, psykisk ohälsa och riskbruk av alkohol, menar Fredrik Nell.
– Lidingö stad har förbjudit spel på sina datorer för att minska tillgängligheten av spel om pengar. Stadens skolor arbetar systematiskt när barn som spelar om pengar upptäcks. Vi sprider kunskap om riskerna med spel om pengar till vårdnadshavare.
Narkotika är fortsatt tillgängligt för många ungdomar, men färre uppger att de använder det. I årskurs 2 uppger 21 procent av pojkarna och 13 procent av tjejerna att de någon gång använt narkotika, vilket ligger i linje med snittet i länet. När enkäten genomfördes senast år 2022 svarade 30 procent av Lidingös pojkar i årskurs 2 och 14 procent av flickorna att de prövat narkotika.