För att underlätta installationen av solceller i småhus- och villaområden i Stockholms stad föreslår Centerpartiet att bygglovskravet slopas. Dessutom vill partiet att anmälningsprocessen ska vara kostnadsfri, något som de menar skulle påskynda stadens klimatomställning.

– Vi tror att det ytterligare kommer stimulera en snabbare omställning – för vi vet att viljan finns hos stockholmarna. Ett stort hinder är en onödig och krånglig byråkrati som inte bara sinkar takten i sig utan också verkar avskräckande för den som vill satsa på en grönare framtid, säger Jonas Naddebo (C).

Stör kulturmiljön

I dagsläget avslår stadsbyggnadskontoret flera ansökningar om solceller i områden med högt kulturhistoriskt värde.

Mikael Andersson Ståhl, chef för bygglovsavdelningen, förklarar att dessa avslag ofta beror på att installationerna skulle kräva en förändring av takfärgen, vilket i vissa områden kan störa den enhetliga estetik som är en viktig del av kulturmiljön.

Under 2023 godkändes 173 ansökningar om solceller direkt av stadsbyggnadskontorets tjänstemän. Ytterligare 44 ansökningar, som krävde beslut på nämndnivå, fick också grönt ljus.

Tjänstemän får nämligen inte fatta negativa beslut själva, utan dessa ärenden ska i så fall gå upp i nämnden.

– Så utifrån detta kan vi alltså säga att en majoritet av ansökningarna får bifall redan på delegation, konstaterar Andersson Ståhl.

Revidera strategin

Trots detta uttrycker Naddebo oro över att bevarandeintresset prioriteras framför klimatintresset.

Centerpartiet vill därför att stadens strategi och vägledning revideras, så att solceller tillåts och bygglovsbefrias även i områden med kulturhistoriskt värde, så länge installationerna inte medför en permanent förändring av byggnadernas karaktär.

Bygglovsplikten är reglerad i lagstiftningen, men Andersson Ståhl påpekar att det finns utrymme för bedömning i vissa typer av ärenden.

Frågan om en revidering av strategin för att göra undantag för solceller kommer att analyseras när nämnden ska behandla remissen inför beslutet om Centerpartiets motion, säger han.