– Vi vill att man tittar på hur andra städer har gjort, till exempel Amsterdam och Berlin. Där får krogarna alkoholtillstånd under hela dygnet, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm.

Stadens kommunfullmäktige klubbade nyligen nya riktlinjer för serveringstillstånd. Bland annat kan det numera finnas fler tillfällen då krogar och hotell inte behöver ordningsvakter.

Flera partier i oppositionen tycker däremot att även andra regler behöver lättas upp – till exempel att kroggäster själva ska få bära sina vinglas från baren till en uteservering som avskiljs av en gågata. Något som är förbjudet i dag och som måste göras av personalen, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Centern vill även se fler timmar för alkoholservering och att ett par ställen borde få testa att ha öppet dygnet runt.

– Det innebär inte att man behöver dricka alkohol konstant, utan att verksamheterna kan vara öppet alla timmar av dygnet. I Amsterdam finns det klubbar som blir yogastudior på förmiddagen till exempel.

Så kanske inte en nattklubb dygnet runt?

– Man ska kunna ha nattklubb till sjukröken. Vi vill liberalisera tillstånden och sedan får entreprenören utveckla vad som efterfrågas. Men jag har svårt att se att man skulle dricka alkohol dygnet runt, det handlar snarare om att kunna bredda verksamheten så att lokalerna nyttjas ännu mer.

Hur ser du på risken för mer droger, fylla och stök?

– Vi säger inte att allt ska vara vara fritt utan vi vill testa det hos vissa utvalda verksamheter. Man provar sig fram och gör det på ett smart och genomtänkt sätt. Precis som man gjorde när man införde tillstånden för att ha öppet till fem på morgonen.

Jonas Naddebo anser även att det vore bäst att testa dygnet runt-öppet en bit utanför stans mest centrala delar till att börja med.

– Det är klart att Slakthusområdet vore intressant då det är ganska tomt på övriga verksamheter där just nu. Annars kan Banankompaniet i Frihamnen vara spännande.

Det låter kul för klubbesökarna, men kanske mindre kul för grannar?

– Det är den gamla konflikten vi har och jag företräder dem som tycker att en stad ska få leva och låta. Vi har tagit fram en vägledning för ljudnivåer just för att minska konflikterna, men bor man i en stad måste man förstå att man inte bor helt själv och att det finns människor med andra behov och intressen.

C vill också slopa kraven på matserveringen för att få servera öl, vin och sprit.

– Stockholm borde kunna bli en pilotkommun för det. Det finns redan krogar man inte går till för att käka mat. Jag lovar, jag har varit på dem.