Det är ett tag sedan han senast hördes av.

Den förra baskettalangen Erik Lundin var Adam Tenstas sidekick innan han själv slog igenom med singeldebuten "Annie Lööf" 2015 och 2016 kammade hem både "Årets hiphop/soul" på P3 Guld och "Årets textförfattare" och "Årets hiphop/soul" på Grammisgalan.

Men efter albumet "Zebrapojken" 2019 försvann Erik Lundin från rampljuset.

Personliga tragedier

Hans nya album "Alla va nån innan dom blev nån" innehåller melodiösa och dansanta personliga låtar om mellanförskapet.

De senaste åren har kantats av personliga tragedier.

Pappan gick bort i covid och Erik Lundin har lidit av psykisk ohälsa.

– Det har varit mycket mörker och sorgearbete, berättar han när vi träffas på kaféet på Kulturhuset Vällingby.

Kämpat hårt. Erik Lundin har producerat nya albumet själv och släpper det på eget bolag.

Kämpat hårt. Erik Lundin har producerat nya albumet själv och släpper det på eget bolag.

Stefan Källstigen

Han tar en slurk från kaffekoppen framför honom.

På Erik Lundins hoodie syns albumets omslag – avbildningar av Notorious B.I.G. och Tupac Shakur iklädda munskydd, där Tupac visar sitt finger mot betraktaren.

– Mitt album låter inte gammalt, inte nytt. Bara annorlunda mot hiphopen i dag. Men för mig kan albumet inte vara mer hiphop än det är.

Är du nöjd?

– Jag är nöjd, det är jag alltid med det jag släpper. Det andra får ni aldrig höra.

Nio har gått sedan Erik Lundins singeldebut. På den tiden har svensk hiphop exploderat, genren är bredare än någonsin – samtidigt som några av de allra mest lyssnade artisterna utgjort måltavlor i våldsvågen.

– Hiphopen har aldrig varit större. Men mycket kefft händer samtidigt. Det är hemskt. Men ska vi lasta hiphopen för det? säger Erik Lundin.

Latin Kings texter verklighet i dag

När Latin Kings slog igenom 1994 tyckte folk texterna var töntiga, minns han.

– Skärp till er, "tror ni Stockholm är Chicago eller", lät det typ. Men de som tyckte så bodde inte i förorten. Vi som bodde i förorten reagerade aldrig på texterna.

De gamla Hässelby-rapparna Blues och Ken Ring betydde mycket för Erik Lundin när han började rappa. "Att börja köra på svenska hade inte varit självklart utan dem."

De gamla Hässelby-rapparna Blues och Ken Ring betydde mycket för Erik Lundin när han började rappa. "Att börja köra på svenska hade inte varit självklart utan dem."

Stefan Källstigen

Samhället var på väg i fel riktning då och vi har inte tagit chanserna att stoppa utvecklingen mot utanförskapet, menar Erik Lundin.

– Utförsäljningarna och privatiseringarna har gjort att det gått käpprätt åt helvete. Det kostar oss i andra änden. Jag minns att jag var stolt när jag som yngre hälsade på min gudfar i Texas och berättade om Sverige, att alla ändå hade vissa möjligheter här. Den stoltheten finns inte längre.

Kunde inte vänta

Erik Lundin flyttade till USA i 20-årsåldern och tog en fyraårig universitetsutbildning i ekonomi och företagsledning i Providence Rhode Island.

Den svenska gangsterrappen har rört sig runt honom.

Han har kunnat röra den, men aldrig själv stått för den.

– Jag har inte kört något parallellt spår. Jag har vänner inom gangsterrappen, och allt det där är väldigt känt för mig. Men jag pratar inte, det är inte den jag vill vara.

Hur gick tankarna när du gjorde nya albumet?

– Mycket kring texterna handlar om tiden vi lever i. Hur vi behandlar människor, hur var och en måste klara sig själv i dag. Jag hade inte kunnat vänta tre år till. Albumet behövde släppas nu.