Vid 21 års ålder drabbades han av depressioner och paniksyndrom och märkte hur svårt det var att få rätt behandling. Han gick på universitetet och började läsa på om vilka behandlingar som bevisligen har effekt – det som kallas för evidens.
Därför ville han ha KBT och antidepressiva läkemedel. Ändå blev han först skickad till en psykodynamisk terapeut.
– Jag blev snabbt varse att det gällde att slåss och ta för sig under en period i livet då jag var som sämst rustad för det.
Fosterfamilj
Också genom sin mamma, som var schizofren och blandmissbrukare, har han en relation till frågor om psykisk ohälsa och psykiatri. Från åtta månaders ålder växte han upp i fosterfamilj. Först mot slutet av sitt liv accepterade mamman antipsykotisk medicin och kunde umgås med sin son.
Christian Dahlström driver podden Sinnessjukt om psykisk ohälsa. Och han avskyr behandlingar som inte vilar på vetenskaplig grund.
Här på Stenugnsbageriet vid Sports Club brukar Christian Dahlström sitta och skriva.
Louise Kristoffersson
Länge hade Sigmund Freuds psykoanalytiska teorier stort inflytande över svensk psykiatri, teorier som kritiserades redan under hans samtid. Hans idéer om det omedvetna, om barns sexualitet, Oidipuskomplex och penisavund är det många som inte håller med om. Och de fallstudier han blev berömd för har visat sig vara både oetiska och falska.
Nu kommer han med en bok där han gör upp med Freud, psykoanalysen i Sverige och inte minst dess inflytande över rättspsykiatrin.
Psykoanalys dominerade
För Christian Dahlström är det djupt olyckligt att de freudianska lärorna kom att tränga in så djupt i svensk psykiatri och bland terapeuter och psykologer.
– Jag ska inte säga att det inte var någon som ifrågasatte det, för det var verkligen. Men till slut blev det så förhärskande. För många tillstånd kan psykoanalytiska behandlingar snarare förvärra, till exempel för schizofreni.
Om man räknar in en podddokumentär på samma tema har han ägnat sig åt ämnet i fem år.
Uppslukad och disträ
Han erkänner själv att han blev som besatt, särskilt av den svenska psykoanalytiker som drev på teorin om bortträngda minnen av sexuella övergrepp i barndomen inom rättspsykiatrin. Ibland har hans sambo tyckt att det gått ut över familjelivet när han varit för disträ.
Det är femton år sedan Hannes Råstam, Jenny Küttim och Dan Josefsson avslöjade hur rättspsykiatrins föreställningar om bortträngda minnen ledde till felaktiga domar för bland andra Thomas Quick och i fallet Kevin.
Slår du inte in en öppen dörr med din bok?
– Nej, jag tror inte det. Jag tror tyvärr att många av dem som säger sig arbeta evidensbaserat fortfarande inte gör det. Tack och lov har det psykoanalytiskt färgade tänket försvunnit ganska mycket ur psykiatrin. Men långt ifrån helt. Charlataner är det värsta jag vet. Det är förfärligt att man lurar människor att lägga tid och pengar på saker som saknar vetenskapliga belägg.