Turerna för Charlie Dalbergs bostad har varit många. När Mitt i besökte honom i hans nya lägenhet i Bro centrum i februari 2024 hade han bott där sedan december 2023.

Efter en fallolycka sitter Charlie Dalberg i rullstol till följd av en ryggmärgsskada.

Att lägenheten i Bro till sist blivit hans bostad hade föregåtts av en lång process att ansöka om bostadsanpassning. Kommunen avslog detta 2021. Charlie överklagade det hela till förvaltningsrätten i Stockholm.

Katten Maggan flyttade in hos Charlie under sommaren. Hon har varit ett ovärderligt stöd för honom att fortsätta kampen att få klara sig helt själv.

Katten Maggan flyttade in hos Charlie under sommaren. Hon har varit ett ovärderligt stöd för honom att fortsätta kampen att få klara sig helt själv.

Malin Lövkvist

Domen: Ska få anpassad bostad

Domstolen meddelade sitt beslut i oktober 2022. I domen står att läsa:

”Det är ostridigt att Charlie Dalberg har ett behov av ett anpassat boende på grund av sin funktionsnedsättning".

Därefter inleddes en ny utredning av Charlies anpassningsbehov. Då tidningen besökte honom i februari i år var ingen anpassning påbörjad. 

– Uppenbarligen så behöver processen ses över. Jag kan inte gå in på detaljer i det här fallet. Det som står i domen gäller. Står det ett beslut om bostadsanpassning så ska vi verkställa det, sa socialchefen Mitra Ghannad då.

Men vad har egentligen hänt sedan dess?

Spisen som Charlie Dalberg fick använda medan köket byggdes om. "Det har blivit en hel del fettfläckar på tapeten".

Spisen som Charlie Dalberg fick använda medan köket byggdes om. "Det har blivit en hel del fettfläckar på tapeten".

Malin Lövkvist

Kök på plats – men mycket återstår

I augusti 2024 finns äntligen ett kök på plats anpassat för Charlies behov – men mycket återstår innan allt är klart.

– Det som är sagt är att det ska bli ett kök som fungerar för mig, sen finns det ingen detaljplan för precis vad det innebär. Det ska vara anpassat till min förmåga och mina förutsättningar, säger Charlie Dalberg och fingrar på den höj- och sänkbara diskbänken.

Han förklarar att två överskåp numera också är höj- och sänkbara, men resterande köksskåp är fortfarande obrukbara för honom. Detta inkluderar skåpet som inhyser köksfläkten. Därmed är Charlie tvungen att anpassa vad han kan laga för mat och inte. Det återstår även att alla köksluckor ska bytas ut.

– Köket som kommunen har satt in är ett gammalt kök som man tagit någon annanstans ifrån.

Samtidigt förklarar Charlie att en ansenlig del av hans skafferivaror fortsatt står kvar i en garderob i hallen i och med att han bara når upp till hälften av skåpen i köket.

I en garderob i hallen så har Charlie fortsatt mycket av sina torrvaror eftersom inte alla skåp i köket är anpassade till hans behov, det vill säga att det saknas höj- och sänkbar mekanik.

I en garderob i hallen så har Charlie fortsatt mycket av sina torrvaror eftersom inte alla skåp i köket är anpassade till hans behov, det vill säga att det saknas höj- och sänkbar mekanik.

Malin Lövkvist

"Oacceptabelt och helt orimligt"

Sedan 2021 har den numera 33-årige lägenhetsinnehavaren kämpat för att få sin bostad anpassad i syfte att han ska kunna klara sig själv.

– Att det har tagit såhär lång tid är oacceptabelt och helt orimligt. Det finns enligt mig inga ursäkter. Hela den här situationen har gjort att jag har fått sätta mycket av mitt övriga liv på paus eftersom jag behöver lägga ner massa energi, fokus och tid på att det här ska lösa sig.

Charlie och Maggan hoppas på att köket snart är helt klart.

Charlie och Maggan hoppas på att köket snart är helt klart.

Malin Lövkvist

Ett av flera exempel som lagts på is är hans plan på att studera. Samtidigt vill han vara tydlig med att saker och ting går åt rätt håll:

– Jag är inte ute efter att sätta dit någon. Jag vill inte jävlas, vara taskig eller dum. Det är inte min grej, utan jag vill liksom bara att det här ska ordna sig och bli bra. Jag vill absolut ge kommunen att det går åt rätt håll, men det är detta med tidsmässigheten och att det fortfarande inte är klart som jag reagerar på.

Slutdatum finns enligt socialchefen

Då Mitt i kontaktar socialchefen Mitra Ghannad uppger hon att arbetet hos Charlie Dalberg ska färdigställas under vecka 34, då tidningen besökte Charlie, och under vecka 35, samma vecka då den här artikeln publiceras.

– Om det är så är det väldigt spännande, det hade varit fantastiskt, säger Charlie Dalberg och menar i motsats till socialchefen att han inte fått någon information varken skriftligt eller muntligt om ett slutdatum.

Charlie, 32, kämpar för rätten att klara sig själv

Trots att förvaltningsrätten gett honom rätt har Upplands-Bro kommun inte anpassat Charlie Dalbergs lägenhet efter hans behov. Nu fortsätter han kampen för rätten att kunna nå upp till diskbänken.

Upplands-Bro

Det ser ut som Bro centrum är dränkt i ett frostigt täcke. För dagen är det -15 grader. Utanför servicehuset på Blomstervägen sitter Charlie Dalberg i sin rullstol. Efter en snabb cigarett vill han visa sin nya bostad och berätta om sin situation.

På tredje våningen i huset visar han oss in i en soldränkt lägenhet. 

– Här är en gammal artikel från Mitt i Värmdö. Jag engagerade mig i ungdomsparlamentet när jag gick på gymnasiet på Värmdö. Jag höll tal om att barn med särskilda behov behöver få det stöd de har rätt till, säger Charlie och ler lite uppgivet.

Charlie Dalberg visar sin toalett.

Charlie Dalberg visar sin toalett.

Mikael Andersson

32 år gammal och livet har ställts på ända. Efter en fallolycka 2020 sitter Charlie i rullstol. En ryggmärgsskada gör att han, som tidigare jobbade som ambulansvårdare, inte heller kan lyfta sina armar helt fritt.

Hur känns det att titta på den där artikeln, du talade ju på något vis för din nuvarande situation?

– Exakt. Jag är ju fortfarande stolt över det här. Men samtidigt så känns det trist att här sitter man och sliter för sig själv och alla andra i liknande situationer, för det här är större än bara min situation, många har liknande erfarenheter.

Kan inte använda köket

Nu strider Charlie Dalberg för att kunna klara sig själv fullt ut. Det stora problemet nu är att kommunen tilldelat Charlie en lägenhet som delvis är anpassad, eftersom den ligger i ett servicehus, men sett till de utmaningar som Charlie har sitter merparten av köket alldeles för högt för att Charlie ska kunna använda detta.

– Jag kan inte lyfta armarna högre än ungefär hit, säger Charlie och visar sittandes intill diskbänken.

Det är en bra bit kvar upp till diskbänken.

Fick rätt i domstol

Förvaltningsrättens bifall till Charlie Dalbergs överklagan kom 2022. Detta gav honom rätt till särskilda anpassningar i sin bostad. Kommunen har utrett innehållet i domen och kommit fram till att lägenheten där vi träffas uppfyller de behov som domstolen framhållit. 

Uppenbarligen stämmer ej detta.

I köket finns två lådor under ugnen som Charlie Dalberg kan nå. Här samlar han det som behövs. Övriga delar av köket är inte på en höjd som gör att Charlie kan bruka dessa.

I köket finns två lådor under ugnen som Charlie Dalberg kan nå. Här samlar han det som behövs. Övriga delar av köket är inte på en höjd som gör att Charlie kan bruka dessa.

Mikael Andersson

I perioder har Charlie levt på mackor eftersom varken diskbänken, spisen och allra minst ugnen sitter på en sådan höjd att Charlie kan nyttja dessa. I ett nytt överklagande till förvaltningsrätten av kommunens utredningsbeslut skriver Charlie: "Ugnen är integrerad och sitter på en höjd att handtaget till ugnsluckan är i höjd med min panna. Reglaget för att sätta på/stänga av ugnen är positionerad ovanför mitt huvud".

Anhörig gör matlådor

– En anhörig har kommit förbi några gånger i veckan och lagar matlådor till mig. Sen kan jag värma dessa i micron, för den når jag. 

Därutöver blir det pajer och piroger, sånt som går att värma i microvågsugnen.

– Jag vill kunna vara så självständig som möjligt och laga min mat själv. Jag kan klara av detta bara jag får de anpassningar jag behöver.

Charlie kisar mot solen och tittar med skarp blick tillbaka på oss:

– Det handlar i grunden om att jag ska kunna få känna mig som vem som helst och ha samma förutsättningar i livet som gemene man. 

Känner du dig som vem som helst sett till situationen?

– Nej det gör jag inte. Situationen jag befinner mig i är inte en naturlig situation. Det är inte logiskt att jag ska behöva förlita mig på anhöriga som ska hjälpa mig när jag är 32 år gammal.

Då samtalet berör kommunens långa handläggningstider och tolkningar av förvaltningsrättens dom säger Charlie:

– När jag tänker på det känns det ju som att de skjuter sig själva i foten. För ansvaret landar i slutändan på dem oavsett. För har man den är typen av insats är det kommunens ansvar att se till så att det är anpassat utifrån individen.

Fullt fokus

Charlie ger trots situationen ett samlat intryck. Fullt fokus ligger på att kunna få en tillvaro som bjuder så mycket frihet som möjligt i fråga om att klara sig själv.

– Vad är alternativet? Det är ju att lägga sig ner och bara dö eller ge upp. Och det är inget alternativ för mig. Det är klart att jag har både bra och dåliga dagar, i bland har jag velat ge upp.

Det framgår under samtalet att Charlie tycks vila på en sorts trygg grund trots månader och år av helt ensam kamp för att hävda sin rätt.

Varifrån får du din energi?

– Rätt ska vara rätt. Det är inte svårare än så.

Vad vill du säga till kommunen?

– Gör om och gör rätt, säger Charlie Dalberg.

Vad är alternativet? Det är ju att lägga sig ner och bara dö eller ge upp. Och det är inget alternativ för mig.

Det här är större än bara min situation, många har liknande erfarenheter.

Detta har hänt:

I juli 2021 avslår socialnämnden i Upplands-Bro Charlie Dalbergs ansökan om att få tillgång till en särskilt anpassad bostad för vuxna enligt 9 § 9 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Charlie Dalberg överklagar beslutet till förvaltningsrätten som 18 oktober 2022 meddelar att man bifaller Charlies överklagan. Domstolen skriver: ”Det är ostridigt att Charlie Dalberg har ett behov av ett anpassat boende på grund av sin funktionsnedsättning.”

Förvaltningsrätten hänvisar i sin bedömning dels till intyg utfärdat av en arbetsterapeut i januari 2021. Här framgår en rad anpassningar som Charlie behöver för att kunna klara av sin vardag. I köket behövs höj- och sänkbara skåp ovanför diskbänken, och även själva diskbänken måste vara höj- och sänkbar.

Förvaltningsrätten skriver samtidigt i sin dom att det "ankommer på nämnden att närmare utreda och besluta om insatsens utformning".

I december 2023 flyttar Charlie Dalberg in i en lägenhet i servicehuset på Blomstervägen i Bro centrum. 

Månaden innan, i november 2023, är kommunen klar med en ny utredning utifrån domstolens beslut. I denna står att läsa att: ”lägenheten som Upplands-Bro kommun erbjuder Charlie Dalberg bedöms tillgodose de anpassningar som domstolen beskriver.”

Man skriver även: ”Gällande höj- och sänkbara skåp bedömer nämnden att behovet är tillgodosett trots att skåpen inte är höj- och sänkbara. Detta på grund av att diskbänken och underskåp är i en höjd att det är lätt tillgängligt för Charlie att nyttja dem”.

Då det är omöjligt för Charlie att nyttja sitt kök fullt ut utifrån rådande anpassningar överklagande Charlie socialnämndens utredningsbeslut till förvaltningsrätten. Domstolen har ännu ej tagit ställning i ärendet.

Källa: Upplands-Bro kommun / Förvaltningsrätten i Stockholm / Charlie Dalberg

I december 2023 flyttade Charlie Dalberg in i sin lägenhet på tredje våningen i servicehuset i Bro centrum. Hans ryggmärgsskada gör det omöjligt att använda lägenheten som vanligt. Då Charlie inte kan lyfta armarna mer än litegrann är köket i lägenheten i princip obrukbart för Charlie.

I december 2023 flyttade Charlie Dalberg in i sin lägenhet på tredje våningen i servicehuset i Bro centrum. Hans ryggmärgsskada gör det omöjligt att använda lägenheten som vanligt. Då Charlie inte kan lyfta armarna mer än litegrann är köket i lägenheten i princip obrukbart för Charlie.

Mikael Andersson

Charlie, 32, kämpar för rätten att klara sig själv

Domstol gav honom rätt – väntar fortfarande på kommunens hjälp

Socialchefen om Charlies fall: "Detta ska lösas"

När Mitt i kontaktar Upplands-Bro kommun för att höra hur de motiverar beslutet att inte åtgärda Charlie Dalbergs kök är beskedet annat än det som tidigare varit känt.

– Uppenbarligen så behöver processen ses över. Det som står i domen gäller, säger socialchefen.

Mitra Ghannad är socialchef i Upplands-Bro. Hon är den som återkommer för att svara på Mitt i:s frågor angående Charlie Dalbergs situation. Charlie gav Mitt i fullmakt för att få ta del av hans ärende. Detta i hopp om att kommunen skulle ge klara och tydliga svar till tidningen.

I kontrast till vad som framgår av kommunens utredning efter förvaltningsrättens dom så framhåller socialchefen att ärendet gällande Charlies bostadsanpassning ännu inte är avslutat. Det ska lösas, uttrycker hon.

Du säger att detta ska lösas, vad menar du med det?

– Jag menar att de nödvändiga bostadsanpassningarna behöver göras.

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Dialog med fastighetskontor

Konkret beskriver Mitra Ghannad att det som sker nu är att socialkontoret har en dialog kring hur man kan gå vidare med kommunens fastighetskontor.

Varför ärendet har tagit så lång tid kan inte socialchefen svara på. Däremot är hon tydlig med hur saker och ting ska hanteras – då det fungerar.

– En ansökan ska hanteras så snart som möjligt för att minska lidandet för individen. Det är olyckligt att det har tagit så lång tid i det här fallet.

Processer ses över

Mitra Ghannad vill inte gå in i detalj kring vad för typ anpassningar som detta handlar om, det lämnar hon till tjänstepersonerna som arbetar med ärendet.

– Vi tittar också på hur våra processer kring dessa ärenden inom kommunen ser ut så att det inte ska dra ut på tiden, detta i syfte att det ska bli smidigare.

Förvaltningsrättens dom hänvisar till vilka anpassningar Charlie behöver, hur kommer det sig att detta behövde utredas på nytt? Varför läste man inte bara domen och såg till att Charlie fick den hjälpen han behöver?

– Uppenbarligen så behöver processen ses över. Jag kan inte gå in på detaljer i det här fallet. Det som står i domen gäller. Står det ett beslut om bostadsanpassning så ska vi verkställa det.

Hur har ni kommit fram till att lägenheten som Charlie tilldelats är ändamålsenlig för hans behov?

– Det var den lösningen som man kunde hitta närmast. Men det är inte optimalt. Det är det verkligen inte. Det är det som vi måste titta på och lösa fullt ut. Det jag har fått till mig är att den bostadsanpassningen som gjorts inte gjorts fullt ut för att tillgodose Charlies behov. Och detta måste ses över och lösas, och det arbetet har dragits igång.

Att ni agerar, är det till följd av att ni nu får frågor från Mitt i?

– Nej, det är domslutet som vi arbetar utefter, säger Mitra Ghannad.

Charlie: "Försiktigt optimistisk"

När Mitt i återger socialchefens svar för Charlie Dalberg säger han:

– Den här inställningen borde de haft från början, varför kommer de först nu, tre år senare och vill lösa detta? Men detta är i alla fall ett steg i rätt riktning. Jag har inte fått den här uppfattningen i min kontakt med kommunen. Men jag är försiktigt optimistisk, säger Charlie Dalberg.

Det är olyckligt att det har tagit så lång tid i det här fallet.

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Socialchefen om Charlies fall: "Detta ska lösas"

Charlies svar: "Jag är försiktigt optimistisk"