Mitra Ghannad är socialchef i Upplands-Bro. Hon är den som återkommer för att svara på Mitt i:s frågor angående Charlie Dalbergs situation. Charlie gav Mitt i fullmakt för att få ta del av hans ärende. Detta i hopp om att kommunen skulle ge klara och tydliga svar till tidningen.

I kontrast till vad som framgår av kommunens utredning efter förvaltningsrättens dom så framhåller socialchefen att ärendet gällande Charlies bostadsanpassning ännu inte är avslutat. Det ska lösas, uttrycker hon.

Du säger att detta ska lösas, vad menar du med det?

– Jag menar att de nödvändiga bostadsanpassningarna behöver göras.

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Dialog med fastighetskontor

Konkret beskriver Mitra Ghannad att det som sker nu är att socialkontoret har en dialog kring hur man kan gå vidare med kommunens fastighetskontor.

Varför ärendet har tagit så lång tid kan inte socialchefen svara på. Däremot är hon tydlig med hur saker och ting ska hanteras – då det fungerar.

– En ansökan ska hanteras så snart som möjligt för att minska lidandet för individen. Det är olyckligt att det har tagit så lång tid i det här fallet.

Processer ses över

Mitra Ghannad vill inte gå in i detalj kring vad för typ anpassningar som detta handlar om, det lämnar hon till tjänstepersonerna som arbetar med ärendet.

– Vi tittar också på hur våra processer kring dessa ärenden inom kommunen ser ut så att det inte ska dra ut på tiden, detta i syfte att det ska bli smidigare.

Förvaltningsrättens dom hänvisar till vilka anpassningar Charlie behöver, hur kommer det sig att detta behövde utredas på nytt? Varför läste man inte bara domen och såg till att Charlie fick den hjälpen han behöver?

– Uppenbarligen så behöver processen ses över. Jag kan inte gå in på detaljer i det här fallet. Det som står i domen gäller. Står det ett beslut om bostadsanpassning så ska vi verkställa det.

Hur har ni kommit fram till att lägenheten som Charlie tilldelats är ändamålsenlig för hans behov?

– Det var den lösningen som man kunde hitta närmast. Men det är inte optimalt. Det är det verkligen inte. Det är det som vi måste titta på och lösa fullt ut. Det jag har fått till mig är att den bostadsanpassningen som gjorts inte gjorts fullt ut för att tillgodose Charlies behov. Och detta måste ses över och lösas, och det arbetet har dragits igång.

Att ni agerar, är det till följd av att ni nu får frågor från Mitt i?

– Nej, det är domslutet som vi arbetar utefter, säger Mitra Ghannad.

Charlie: "Försiktigt optimistisk"

När Mitt i återger socialchefens svar för Charlie Dalberg säger han:

– Den här inställningen borde de haft från början, varför kommer de först nu, tre år senare och vill lösa detta? Men detta är i alla fall ett steg i rätt riktning. Jag har inte fått den här uppfattningen i min kontakt med kommunen. Men jag är försiktigt optimistisk, säger Charlie Dalberg.