Upplands-Bro

Det ser ut som Bro centrum är dränkt i ett frostigt täcke. För dagen är det -15 grader. Utanför servicehuset på Blomstervägen sitter Charlie Dalberg i sin rullstol. Efter en snabb cigarett vill han visa sin nya bostad och berätta om sin situation.

På tredje våningen i huset visar han oss in i en soldränkt lägenhet. 

– Här är en gammal artikel från Mitt i Värmdö. Jag engagerade mig i ungdomsparlamentet när jag gick på gymnasiet på Värmdö. Jag höll tal om att barn med särskilda behov behöver få det stöd de har rätt till, säger Charlie och ler lite uppgivet.

Charlie Dalberg visar sin toalett.

Charlie Dalberg visar sin toalett.

Mikael Andersson

32 år gammal och livet har ställts på ända. Efter en fallolycka 2020 sitter Charlie i rullstol. En ryggmärgsskada gör att han, som tidigare jobbade som ambulansvårdare, inte heller kan lyfta sina armar helt fritt.

Hur känns det att titta på den där artikeln, du talade ju på något vis för din nuvarande situation?

– Exakt. Jag är ju fortfarande stolt över det här. Men samtidigt så känns det trist att här sitter man och sliter för sig själv och alla andra i liknande situationer, för det här är större än bara min situation, många har liknande erfarenheter.

Kan inte använda köket

Nu strider Charlie Dalberg för att kunna klara sig själv fullt ut. Det stora problemet nu är att kommunen tilldelat Charlie en lägenhet som delvis är anpassad, eftersom den ligger i ett servicehus, men sett till de utmaningar som Charlie har sitter merparten av köket alldeles för högt för att Charlie ska kunna använda detta.

– Jag kan inte lyfta armarna högre än ungefär hit, säger Charlie och visar sittandes intill diskbänken.

Det är en bra bit kvar upp till diskbänken.

Fick rätt i domstol

Förvaltningsrättens bifall till Charlie Dalbergs överklagan kom 2022. Detta gav honom rätt till särskilda anpassningar i sin bostad. Kommunen har utrett innehållet i domen och kommit fram till att lägenheten där vi träffas uppfyller de behov som domstolen framhållit. 

Uppenbarligen stämmer ej detta.

I köket finns två lådor under ugnen som Charlie Dalberg kan nå. Här samlar han det som behövs. Övriga delar av köket är inte på en höjd som gör att Charlie kan bruka dessa.

I köket finns två lådor under ugnen som Charlie Dalberg kan nå. Här samlar han det som behövs. Övriga delar av köket är inte på en höjd som gör att Charlie kan bruka dessa.

Mikael Andersson

I perioder har Charlie levt på mackor eftersom varken diskbänken, spisen och allra minst ugnen sitter på en sådan höjd att Charlie kan nyttja dessa. I ett nytt överklagande till förvaltningsrätten av kommunens utredningsbeslut skriver Charlie: "Ugnen är integrerad och sitter på en höjd att handtaget till ugnsluckan är i höjd med min panna. Reglaget för att sätta på/stänga av ugnen är positionerad ovanför mitt huvud".

Anhörig gör matlådor

– En anhörig har kommit förbi några gånger i veckan och lagar matlådor till mig. Sen kan jag värma dessa i micron, för den når jag. 

Därutöver blir det pajer och piroger, sånt som går att värma i microvågsugnen.

– Jag vill kunna vara så självständig som möjligt och laga min mat själv. Jag kan klara av detta bara jag får de anpassningar jag behöver.

Charlie kisar mot solen och tittar med skarp blick tillbaka på oss:

– Det handlar i grunden om att jag ska kunna få känna mig som vem som helst och ha samma förutsättningar i livet som gemene man. 

Känner du dig som vem som helst sett till situationen?

– Nej det gör jag inte. Situationen jag befinner mig i är inte en naturlig situation. Det är inte logiskt att jag ska behöva förlita mig på anhöriga som ska hjälpa mig när jag är 32 år gammal.

Då samtalet berör kommunens långa handläggningstider och tolkningar av förvaltningsrättens dom säger Charlie:

– När jag tänker på det känns det ju som att de skjuter sig själva i foten. För ansvaret landar i slutändan på dem oavsett. För har man den är typen av insats är det kommunens ansvar att se till så att det är anpassat utifrån individen.

Fullt fokus

Charlie ger trots situationen ett samlat intryck. Fullt fokus ligger på att kunna få en tillvaro som bjuder så mycket frihet som möjligt i fråga om att klara sig själv.

– Vad är alternativet? Det är ju att lägga sig ner och bara dö eller ge upp. Och det är inget alternativ för mig. Det är klart att jag har både bra och dåliga dagar, i bland har jag velat ge upp.

Det framgår under samtalet att Charlie tycks vila på en sorts trygg grund trots månader och år av helt ensam kamp för att hävda sin rätt.

Varifrån får du din energi?

– Rätt ska vara rätt. Det är inte svårare än så.

Vad vill du säga till kommunen?

– Gör om och gör rätt, säger Charlie Dalberg.