Flera chefer inom Stockholms socialtjänst vittnar om att hot och påtryckningar är ett välbekant problem. Bland annat Jeanette Holmqvist, Catarina Söderberg och Veronica Starck, som alla leder olika avdelningar inom Enskede-Årsta-Vantörs socialtjänst. De beskriver hur hoten ofta uppstår i samband med svåra beslut.

För Jeanette Holmqvist, som ansvarar för avdelningen för barn och unga, handlar det ofta om omhändertagande av barn. För Veronica Starck, chef för vuxenavdelningen, kommer hoten främst i samband med beslut kring ekonomiskt bistånd.

– Det är en stor spännvidd på hur folk uttrycker sitt missnöje. Ofta börjar det med att de klagar hos chefer eller politiker, innan det blir direkta hot, säger Jeanette.

Veronica fyller i:

– I värsta fall kan hoten vara riktigt allvarliga. "Om du inte ändrar beslutet, kommer jag stå utanför ditt hem," är något vi har hört.

Använder larm

Det händer att personer faktiskt dyker upp utanför socialsekreterarnas hem. Man skyddar personalen genom att erbjuda boende på annan plats, taxiresor till och från jobbet och larm.

Anna Hamlin, avdelningschef för Kungsholmens socialtjänst, lyfter ett annat problem – att otillåten påverkan inte alltid rapporteras i stadens incidentrapporteringssystem, som hon menar är krångligt.

– Vi har därför ingen tydlig lägesbild utifrån statistik, säger hon.

Stockholms stad ser just nu över systemet för att det ska bli lättare för anställda att anmäla. Ett nytt system bedöms vara på plats inom ett halvår.

Ändrade beslut: "Problematiskt"

Varken Anna Hamlin eller cheferna på Enskede-Årsta-Vantör känner igen att chefer går in och ändrar beslut efter påtryckningar.

– Om det förekommer är det problematiskt på många nivåer, säger Veronica.

Men facket och anställda vittnar om att det händer?

– Jag kan sträcka mig till att säga att jag förstår hur den impulsen skulle kunna komma upp. Är det riktigt allvarliga hot är det en fruktansvärd situation man befinner sig i, säger Jeanette.

– Men det är en väg vi aldrig får ta. Vi måste stötta varandra att hitta andra lösningar i så fall, säger hon.

Sociala medier gör det svårare

Cheferna är överens om att sociala medier har gjort socialsekreterare mer utsatta, eftersom de i högre grad hängs ut offentligt.

– Nu kan namn, bilder och beslut spridas på nätet, och det gör det hela väldigt obehagligt, säger Catarina.

Jeanette beskriver det som tragiskt att hot och trakasserier är en del av arbetet inom socialtjänsten, och att vissa medarbetare därför slutar. Samtidigt understryker cheferna vikten av att inte låta de negativa erfarenheterna överskugga allt det positiva.

– Det är en balans i det som vi chefer behöver beakta, säger Jeanette.

Socialsekreterare filmas och hängs ut på nätet

Filmade och uthängda på nätet – det är vardag för socialsekreterare i Stockholm. I vissa fall kan hoten till och med styra besluten, larmar facket.

– Plötsligt har vår delegation inget värde längre, säger socialsekreteraren Sandra, som vill vara anonym.

Förekomsten av hot, hat och otillåten påverkan mot de som arbetar inom kommunal och regional verksamhet har eskalerat kraftigt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner.

Påtryckningarna kommer från flera håll – medborgare, klienter, näringsidkare, politiker och anhöriga – och handlar ofta om att tvinga fram beslut eller påverka underlag i en viss riktning. Det sker inte minst inom socialtjänsten.

– Tittar man på hela bredden av otillåten påverkan så är det vardag för våra medlemmar, säger Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.

Filmer sprids på nätet

Han beskriver att socialsekreterare blir filmade när de går in och ut från sina arbetsplatser, och att filmerna sedan sprids på internet tillsammans med hemadresser.

– Vi ser tyvärr även att socialsekreterare inom staden blir besökta vid sina hem. Det är ett verkligt hot, säger han.

Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.

Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.

Pressbild

Enligt facket är det också ett problem inom socialtjänsten att chefer går in och ändrar socialsekreterares beslut efter att ha utsatts för externa påtryckningar.

Sandra, som vi kallar henne, arbetar med att bevilja försörjningsstöd i Stockholms stad. Hon beskriver hur detta har blivit en återkommande situation.

– Chefer ändrar våra beslut efter att vi mottagit grova hot från klienter. Plötsligt har vår delegation inget värde längre, säger hon och tillägger att hon hör liknande berättelser från kollegor nästan varje vecka.

"Rättsosäkert och frustrerande"

När en socialsekreterare fått hot mot sig efter att ha gett avslag, tas ärendet ofta över från chefshåll. Enligt Sandra kan chefen då instruera en annan sekreterare att "bevilja", vilket underminerar de tidigare besluten.

– Man får ingen motivering från sin chef, mer än att vi bara måste göra så. Det är knappt värt att ge avslag, eftersom jag vet att beslutet kommer att ändras.

"Sandra" vill se tydligare rutiner för att hantera otillåten påverkan.

"Sandra" vill se tydligare rutiner för att hantera otillåten påverkan.

Angie Gray

Detta har blivit vardag för Sandra och hennes kollegor.

– Man knyter näven i fickan och kör på. Det är både rättsosäkert och frustrerande, säger hon.

Politikern: Vi har nolltolerans

Socialtjänsten har rutiner för att hantera otillåten påverkan, men enligt Sandra är de ofta svåra att följa och dessutom otillräckliga.

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och personalborgarråd, säger att det är oacceptabelt att anställda inom staden blir pressade att fatta beslut.

– Vi har nolltolerans mot hot och våld i alla dess former. Det här är en politiskt prioriterad fråga, säger hon.

Stockholms stad samarbetar med polisen för att motverka otillåten påverkan och en handlingsplan för en hållbar arbetssituation inom socialtjänsten är på plats för att stödja dessa yrkesgrupper.

Läs uppföljningen med cheferna här.

Knyter näven i fickan.

Vad är otillåten påverkan?

Otillåten påverkan är ett samlingsbegrepp för handlingar som syftar till att påverka en tjänsteperson eller förtroendevald att agera på ett annat sätt än denne tänkt.

Otillåten påverkan kan innebära brottsliga handlingar men också handlingar som inte är brott i juridisk mening. En händelse betecknas som otillåten påverkan om den drabbade uppfattar att syftet var att påverka tjänsteutövningen.

Otillåten påverkan kan ta sig olika uttryck: Trakasserier, hot, våld och korruption.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

Larmet: Hot styr socialtjänsten

Socialsekreteraren "Sandra" beskriver hur beslut ibland kan ändras efter påtryckningar. "Det är både rättsosäkert och frustrerande," säger hon.

Socialsekreteraren "Sandra" beskriver hur beslut ibland kan ändras efter påtryckningar. "Det är både rättsosäkert och frustrerande," säger hon.

Angie Gray

Socialsekreterare filmas och hängs ut på nätet

Hot och otillåten påverkan ökar ✔ Beslut omprövas i skuggan av rädsla ✔ Socialsekreteraren: "Rättsosäkert och frustrerande"