Förekomsten av hot, hat och otillåten påverkan mot de som arbetar inom kommunal och regional verksamhet har eskalerat kraftigt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner.
Påtryckningarna kommer från flera håll – medborgare, klienter, näringsidkare, politiker och anhöriga – och handlar ofta om att tvinga fram beslut eller påverka underlag i en viss riktning. Det sker inte minst inom socialtjänsten.
– Tittar man på hela bredden av otillåten påverkan så är det vardag för våra medlemmar, säger Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.
Filmer sprids på nätet
Han beskriver att socialsekreterare blir filmade när de går in och ut från sina arbetsplatser, och att filmerna sedan sprids på internet tillsammans med hemadresser.
– Vi ser tyvärr även att socialsekreterare inom staden blir besökta vid sina hem. Det är ett verkligt hot, säger han.
Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad.
Pressbild
Enligt facket är det också ett problem inom socialtjänsten att chefer går in och ändrar socialsekreterares beslut efter att ha utsatts för externa påtryckningar.
Sandra, som vi kallar henne, arbetar med att bevilja försörjningsstöd i Stockholms stad. Hon beskriver hur detta har blivit en återkommande situation.
– Chefer ändrar våra beslut efter att vi mottagit grova hot från klienter. Plötsligt har vår delegation inget värde längre, säger hon och tillägger att hon hör liknande berättelser från kollegor nästan varje vecka.
"Rättsosäkert och frustrerande"
När en socialsekreterare fått hot mot sig efter att ha gett avslag, tas ärendet ofta över från chefshåll. Enligt Sandra kan chefen då instruera en annan sekreterare att "bevilja", vilket underminerar de tidigare besluten.
– Man får ingen motivering från sin chef, mer än att vi bara måste göra så. Det är knappt värt att ge avslag, eftersom jag vet att beslutet kommer att ändras.
"Sandra" vill se tydligare rutiner för att hantera otillåten påverkan.
Angie Gray
Detta har blivit vardag för Sandra och hennes kollegor.
– Man knyter näven i fickan och kör på. Det är både rättsosäkert och frustrerande, säger hon.
Politikern: Vi har nolltolerans
Socialtjänsten har rutiner för att hantera otillåten påverkan, men enligt Sandra är de ofta svåra att följa och dessutom otillräckliga.
Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och personalborgarråd, säger att det är oacceptabelt att anställda inom staden blir pressade att fatta beslut.
– Vi har nolltolerans mot hot och våld i alla dess former. Det här är en politiskt prioriterad fråga, säger hon.
Stockholms stad samarbetar med polisen för att motverka otillåten påverkan och en handlingsplan för en hållbar arbetssituation inom socialtjänsten är på plats för att stödja dessa yrkesgrupper.
Läs uppföljningen med cheferna här.