JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Cirkus lämnar Råsunda – flyttar in i Solna C

Isabel Samolov i sin butik i Råsunda, som hon säger hejdå när flytten går till Solna C.

Isabel Samolov i sin butik i Råsunda, som hon säger hejdå när flytten går till Solna C.

Stefan Källstigen

20250408104656
20250408093803
2025-04-08
10:46

För en månad sedan stängde Stadsmissionen i Solna C, något Mitt i berättade om.

Nu står klart att nästa hyresgäst också har återbrukstema.

Butiken Cirkus öppnades av Isabel Samolov på Östervägen i Råsunda vintern 2021.

Sedan dess har sortimentet gått från barnkläder till även dam- och herr, och i somras knoppade butiken av sig till Mall of Scandinavia.

Snart öppnar Cirkus i Solna Centrum, närmare bestämt i de lokaler som Stadsmissionen lämnade tidigare i år.

– Jag gillar Solna Centrum för deras tydliga fokus på återbruk. Hela min idé är att uppmuntra till hållbarhet och minska nykonsumtion. Sen är jag ju härifrån också och hängde mycket centrumet som barn, det har länge funnits en tanke på att få öppna här, säger Isabel Samolov.

Unga lovjobb

Genom samarbeten med staden kommer unga Solnabor kunna få praktikplatser och lovjobb i butiken, så som skett i Mall of Scandinavia. Idén är att även ta emot vuxna som arbetstränar eller nystartsjobbar.

Den 22 april öppnar butiken med kläder för barn, herr och dam plus inredning. Då kan man även skänka kläder eller lämna in på kommission.

I och med detta lämnar Cirkus Östervägen.

– Det känns självklart lite trist men det är kul med större lokaler och chansen att nå ut bredare.

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51

Senaste nyheterna

7-9 maj pågår tävlingen i Kapstaden, Sydafrika.

7-9 maj pågår tävlingen i Kapstaden, Sydafrika.

Mostphotos/Anton Kyhlbäck (kollage)

Danderydstjejer tävlar i Kapstaden – i lego

Nyheter

Estelle: "Trodde aldrig att vi skulle komma så här långt" ✔ Vunnit flera tävlingar ✔ Coachen: "En fantastisk bedrift"

Sommarfesten vid Tibble torg är tillbaka för andra gången. Arrangörerna från vänster: Aria Vatani och Arash Vatani, ägare av Priodent Tibblekliniken, Zohreh Tehrani, franchisetagare Coop Tibble  och Hubert Nowakowski delägare Kungsängens Veterinärklinik.

Sommarfesten vid Tibble torg är tillbaka för andra gången. Arrangörerna från vänster: Aria Vatani och Arash Vatani, ägare av Priodent Tibblekliniken, Zohreh Tehrani, franchisetagare Coop Tibble och Hubert Nowakowski delägare Kungsängens Veterinärklinik.

Sofia Nordin

Ny omgång av sommarfest på Tibble torg

Nyheter

Lokala företagare upprepar fjolårets arrangemang ✔️ Då blir det fest

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Christian Lärk

Experten om Söder-Anders chanser att bli påve: ”Kan bli han”

Nyheter

Vill ta det lugnt – är inlåst i Rom ✔ ”Genuint from person” ✔ Så går konklaven till

Experten om Anders chanser att bli påve: ”Kan bli han”

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Christian Lärk

20250507172044
20250507172429
2025-05-07
17:20
2025-05-07 17:24

Anders, 75, från Söder är en lågmäld herre som helst av allt vill ta det lugnt. Men nu kan han faktiskt bli nästa påve.

Under onsdagen blev han inlåst i Sixtinska kapellet i Rom.

Många bedömare har räknat ut Anders Arborelius chanser att bli nästa påve. Men av 133 kardinaler tillika lämpliga kandidater är han en av 13 som bedöms ligga i täten, skriver franska Le Monde på onsdagen.

En kardinal skulle aldrig medge att han vill ta över katolska kyrkans högsta ämbete, och 75-åringen från Södermalm har till och med själv sagt att han inte är en bra kandidat på grund av sin ”oförmåga”.

Experten: Arborelius en bra kompromiss

Ulla Gudmundson var i 30 år diplomat, under fem av dem (2008–2013) verksam som Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen (Vatikanen). Hon anser inte att man helt kan räkna ut Anders Arborelius.

– Han vore en bra kompromisskandidat, en person som uttryckligen ställt sig bakom Franciskus och är en omtyckt och genuint from person. Det kan bli han.

Både Arborelius och den avlidne påven anses vara hyfsat progressiva och ha en liknande syn på frågor som handlar om flyktingar, klimatet, samkönade äktenskap och abort.

Samtidigt pekar Arborelius kritiker på att han är konflikträdd och därför skulle bli en svag ledare. Ulla Gudmundson beskriver apparaten i Rom som ett renässanshov – som det är lätt att tappa greppet om.

– Mitt intryck är att han vill dra sig tillbaka i bön och meditation.

”Anser att Franciskus var en kättare”

Om kardinalerna skulle vilja gå en annan väg än den redan inslagna finns det tre typer av huvudkandidater.

– Rabiata kritiker som anser att Franciskus var en kättare. De är inte så många men hörs mycket. Sen finns det dem som inte anser att Franciskus brutit mot läran, men skapat teologisk förvirring. Den gruppen är lite större tror jag.

Den sista gruppen anser att katolicismen ska gå i en än mer progressiv riktning, inte minst när det gäller frågor om kvinnors rättigheter i kyrkan.

– De vill ha en påve som tar beslut om att kvinnor ska kunna vigas till diakoner. Franciskus har nosat på det, säger Gudmundson.

Katolicismen har vuxit i det globala syd medan kyrkans anhängare minskar i Europa. Det talar i sin tur för en påve från Afrika eller Asien.

På onsdagseftermiddagen låste kardinalerna in sig för att delta i den mytomspunna konklaven. Vem som blir näste påve vet vi först när den berömda vita röken bolmar ut ur Sixtinska kapellets skorsten.

Så går konklaven till

Konklaven hålls i det Sixtinska kapellet och kallas "konklav" eftersom kardinalerna är inlåsta – cum clave (med nyckel på latin) – för att undvika kontakt med omvärlden. Så snart som alla icke röstberättigade har lämnat det Sixtinska kapellet låser en diakon dörren från insidan.

Kardinalerna röstar första gången på kvällen den 7 maj.

Efter varje omröstning kommer bolmar den berömda röken ut ur Sixtinska kapellet. Svart rök betyder att valet varit resultatlöst och vit rök innebär att en ny påve har valts.

Under de följande dagarna röstar kardinalerna fyra gånger per dag: två gånger på förmiddagen och två gånger på eftermiddagen.

Kardinalerna stannar i kapellet tills en ny påve valts men om de inte har nått enighet efter tre dagar görs ett uppehåll för bön och samtal. Därefter sker ytterligare röstningar.

En påve måste väljas med två tredjedelars majoritet.

Källa: Katolskakyrkan.se

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58