Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.
Christian Lärk
Många bedömare har räknat ut Anders Arborelius chanser att bli nästa påve. Men av 133 kardinaler tillika lämpliga kandidater är han en av 13 som bedöms ligga i täten, skriver franska Le Monde på onsdagen.
En kardinal skulle aldrig medge att han vill ta över katolska kyrkans högsta ämbete, och 75-åringen från Södermalm har till och med själv sagt att han inte är en bra kandidat på grund av sin ”oförmåga”.
Experten: Arborelius en bra kompromiss
Ulla Gudmundson var i 30 år diplomat, under fem av dem (2008–2013) verksam som Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen (Vatikanen). Hon anser inte att man helt kan räkna ut Anders Arborelius.
– Han vore en bra kompromisskandidat, en person som uttryckligen ställt sig bakom Franciskus och är en omtyckt och genuint from person. Det kan bli han.
Både Arborelius och den avlidne påven anses vara hyfsat progressiva och ha en liknande syn på frågor som handlar om flyktingar, klimatet, samkönade äktenskap och abort.
Samtidigt pekar Arborelius kritiker på att han är konflikträdd och därför skulle bli en svag ledare. Ulla Gudmundson beskriver apparaten i Rom som ett renässanshov – som det är lätt att tappa greppet om.
– Mitt intryck är att han vill dra sig tillbaka i bön och meditation.
”Anser att Franciskus var en kättare”
Om kardinalerna skulle vilja gå en annan väg än den redan inslagna finns det tre typer av huvudkandidater.
– Rabiata kritiker som anser att Franciskus var en kättare. De är inte så många men hörs mycket. Sen finns det dem som inte anser att Franciskus brutit mot läran, men skapat teologisk förvirring. Den gruppen är lite större tror jag.
Den sista gruppen anser att katolicismen ska gå i en än mer progressiv riktning, inte minst när det gäller frågor om kvinnors rättigheter i kyrkan.
– De vill ha en påve som tar beslut om att kvinnor ska kunna vigas till diakoner. Franciskus har nosat på det, säger Gudmundson.
Katolicismen har vuxit i det globala syd medan kyrkans anhängare minskar i Europa. Det talar i sin tur för en påve från Afrika eller Asien.
På onsdagseftermiddagen låste kardinalerna in sig för att delta i den mytomspunna konklaven. Vem som blir näste påve vet vi först när den berömda vita röken bolmar ut ur Sixtinska kapellets skorsten.