Fem år har gått sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. I slutet av februari bekräftades det första fallet i Stockholms län.
Omställningen var enorm för hela samhället. På en månad gick väntrummet på Ekerö vårdcentral från att vara fullt, till helt tomt. En markant och påtaglig förändring enligt Magnus Edlund, läkare och verksamhetschef vid Ekerö vårdcentral.
– Det var mycket man inte visste i början. Det var en väldigt stor omställning som fick ske med begränsad information tillgänglig.
En av de största omställningarna var att gå från fysiska till digitala besök, men det mesta var en utmaning för vårdcentralen i början av 2020. Oron var stor och många i personalen var sjuka i omgångar. Dessutom fanns det i hela landet en brist på bland annat handskar och munskydd.
– Jag är väldigt stolt och imponerad över hur alla medarbetare förhöll sig till det här. Alla ställde upp och stöttade varandra, säger Magnus Edlund.
Samarbete var nyckelfaktor
Även vaccinationen satte vårdcentralen på prov. I början var tillgången mycket mindre än behovet och de fick besked om hur många doser de skulle få nära in på leveransdatumet. Dessutom var hållbarheten kort.
Magnus Edlund, läkare och verksamhetschef vid Ekerö vårdcentral.
Praktikertjänst AB
Det var mycket man inte visste i början.
– Det var en stor framgång att det gick att ta fram vacciner så fort. Men det var en väldig utmaning att få in patienterna med störst behov när man hade väldigt lite tid på sig, säger Magnus Edlund.
Han betonar att vårdcentralen hade ett fint samarbete med kommunen, som fixade fram en lokal för vaccinationen. Dessutom fick de ”enormt fin hjälp” av civilförsvarsföreningen, vars volontärer bland annat höll ordning på köerna.
– Samarbetet var en nyckelfaktor till att vaccinationen gick att få till.
Vårdskuld
Den 1 april 2022 upphörde covid-19 att klassas som en allmänfarlig sjukdom och för de flesta började livet långsamt återvända till det normala. I dag är fler besök på Ekerö vårdcentral digitala än vad det var innan pandemin.
Det fanns dessutom en vårdskuld inom hela vården, i och med att det var mycket vanlig vård som inte hade blivit utförd under pandemin.
– Andra sjukdomar tog inte paus bara för att pandemin kom, men alla sökte inte vård för saker de annars hade sökt för, säger Magnus Edlund, och berättar vidare att det inte är något de längre märker av.