– Vi är glada över att kunna presentera ett förslag som är kostnadseffektivt och välfungerande men också passar bra in i Edsbergsparkens kulturmiljö. I utformningen av trädgårdsdammen återskapas ritningar från mitten av 1700-talet, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

I dag rinner dagvatten ut i Edsviken utan att renas ordentligt och viken är sedan länge övergödd på grund av stora mängder näringsämnen, så behovet av rening är stort.

Kommunens VA-huvudman Sollentuna Energi och Miljö AB, Seom, har tillsammans med Sollentuna kommun försökt hitta en lösning för rening av dagvattnet som via två större tillflöden släpps ut i Edsvikens inre del.

Skärmbassäng spolades

Det nya förslaget med två dagvattendammar i parken ersätter den tidigare idén med en skärmbassäng och bryggor utmed Edsvikens strandpromenad.

– För att bygga skärmbassängen krävs ett miljötillstånd och det tidsbegränsades till 20 år. Därefter får inte skärmbassängen vara kvar och en ny investering för reningslösning måste göras. Då är det bättre att hitta en långsiktigt lösning direkt, säger Åsa Snith, affärsområdeschef för VA på Seom.

I förslaget anläggs den ena dammen, trädgårdsdammen, som en stensatt damm. Den är delvis inspirerad av den gamla generalplanen från år 1760 och anläggs strax väster om köksträdgården och den västra flygeln på delar av den gräsmatta som gränsar mot Landsnoravägen.

Den andra dammen, parkdammen, får en mer naturlig utformning med fyra mindre och sammanhängande dammar med slänter och vegetation där det en gång i tiden funnits ett våtare område i den sydvästra delen av slottsparken.

Vattenplan antagen

Utöver dammarna behöver flera andra reningslösningar för dagvatten byggas runt Edsviken. Förorenad mark måste saneras och vikens sediment behöver behandlas för att permanent binda fosfor, på samma sätt som man behandlat bottnarna i Norrviken i somras.

Och ytterligare åtgärder ingår i den vattenplan som kommunfullmäktige också tog beslut om nyligen.

Vattenplanen ska säkra tillgången till bra vattenområden för bad, fiske och annan rekreation, men även skapa förutsättningar för att ytvatten behåller eller får ett rikt växt- och djurliv. Dessutom ska vattenplanen skapa förutsättningar för att skydda grundvattnet och säkra en hållbar vatten- och avloppsförsörjning i kommunen.

– Vattenplanen ska göra Sollentuna till en kommun med rent bad- och fiskevatten och säkrat dricksvatten, säger Jonas Riedel (C), klimatnämnens ordförande.