Inom kort väntas Danderyds sjukhus nya byggnad ”61” stå klar där det ska bli 170 nya vårdplatser.

Det pågår också ett planarbete kring sjukhusområdet på sikt.

Man tittar alltså på hur sjukhuset ska utvecklas.

Detta vill Danderyds kommun ska bli tydligare i den nya regionala utvecklingsplanen till 2060 (RUFS) som presenterades tidigare i våras. Till den 30 september har planen varit ute på remiss.

På sikt kommer knytpunkterna i Danderyd behöva utvecklas, menar Johanna Hornberger (M) kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Därför behöver planen för sjukhusets utveckling få mer plats i utvecklingsplanen.

Större sjukhus innebär mer trafik och människor, menar hon.

– Danderyds sjukhus ses som norra Stockholms viktigaste sjukhus och är en av Stockholmsregionens mest trafikerade kollektivtrafikknutpunkter. Området behöver utvecklas och därför få mer fokus i regionens framtidsplanering för Stockholmsområdet.

En viktig fråga inte bara för trafiken.

– Inte minst också sjukhusets egen verksamhet, säger hon.

Kollektivtrafiken påverkas också

I våras kom planen om hur Stockholmsregionen ska utvecklas fram till 2060 i frågor om bostadsbyggande, miljöer och kollektivtrafik.

Den 30 september togs den upp på kommunstyrelsen i Danderyd.

En annan fråga som berörs är kollektivtrafik. Sedan en tid tillbaka har det gjorts ett antal neddragningar på turtätheten. Förra sommaren gick boende i Sätra äng ut i protest mot neddragningen av en skolbusslinje.

Också en viktig fråga.

– Det är inte bra på många sätt, som att fler väljer bilen och det blir sämre service. Det blir en nedåtgående spiral, säger Johanna Hornberger.

"Frågan behöver prioriteras"

Neddragningarna i kollektivtrafiken ligger inte i linje med RUF:sens mål: "Europas mest attraktiva och hållbara storstadsregion att bo, leva och verka i.” menar Danderyds kommun i sitt remissvar.

På den punkten blir också sjukhusets utveckling viktig, menar Hornberger.

– I förhållande till platsen där sjukhuset ligger blir det här viktigt för oss att frågan behöver prioriteras och få mer dignitet i utvecklingsplanen, säger hon.