14 ungdomar i typiska fångdräkter rusar upp från källartrappan. De har ätit frukost och är redo för en ny mobillös dag, inlåsta på fritidsgården, Bagarn's, i Gamlestaden.

I 48 timmar ska de klara sig utan tillgång till mobil, sociala medier eller kontakt med omvärlden. Att delta är självklart helt frivilligt.

– Jag hade panik innan vi gick in! Jag ville inte lämna ifrån mig min mobil och inte vara inlåst i två dygn. Men sen gick jag in och de gav oss dräkterna. Det var roligt att de spelade med och tog in oss en och en och visiterade väskorna. Det gjorde allt lite mer spännande och på riktigt, säger Lisa Grönberg, 16 år och en av deltagarna i Bagarn' goes locked up.

Fångdräkterna är mest på skoj och för att rama in aktiviteten. Syftet är att få ungdomar från olika stadsdelar i Göteborg att umgås för att bryta fördomar och vanor.

– Vi vill ge dem möjligheten att lära känna varandra på ett sätt som man gjorde före alla sociala medier. De har spelat brädspel, gjort burktelefoner och gör saker här som de aldrig skulle göra annars. Det är roligt att se, säger Emma Arvidsson, fritidsledare, Östra Göteborg.

Lisa Grönberg håller med.

– Ja, vi har spelat mycket mer än vad man brukar göra. Det känns som att gå tillbaka till när man var liten, man måste hitta på lekar. Men det är lättare att lära känna folk utan mobilen.

2 000 i prispotten

Hon och Matias Hanna guidar ner i källaren där bland annat biktrummet finns.

– Här kan vi gå in och prata av oss. Berätta hur vi känner oss här inne, säger hon.

De går vidare och kommer till sovsalen som täcks av kuddar och uppblåsbara madrasser.

– Det är inte så städat här, varnar Matias Hanna.

”Inlåsningen” är också en tävling där vinnaren kan kamma hem 2 000 kronor. Och att just städa och hjälpa till med disk och matlagning ger bra poäng.

– Vi har olika uppdrag och uppgifter att utföra. Man kan få poäng om man bäddar sin säng eller är snäll och hjälper till, säger Lisa Grönberg.

Direktsändning på Instagram

Ungdomarna har ingen koll på vad som händer utanför de övertäckta fönsterna. Däremot kan alla som vill få en inblick i huset. En gång i timmen filmar och sänder ledarna direkt ut på Instagram.

– Vi har fått många följare som tittar och ställer frågor. Vi ska ha en tårttävling senare och då ska följarna få rösta fram vinnaren, säger Emma Arvidsson.

Nu har ni varit här i nästan 24 timmar, hur klarar ni er utan mobilen?

– Alla här är sköna människor så man sitter mycket och pratar. Mobilsuget kommer inte så ofta som jag trodde. Det är mest på morgonen eller när det är tyst och ingen gör någonting. Det är då man vill kolla Facebook, Instagram och sånt, säger Lisa Grönberg

– Jag har märkt att man kan koppla av utan mobilen och att man får tid för annat, säger Matias Hanna.