Mellan Optimusvägen och Industrivägen ligger en stor grusplan. Här skulle nya lägenheter i Brf Stormlyktan stå klara förra året, men varken grävmaskiner eller byggarbetare syns till. I stället har planen blivit en tillfällig infartsparkering.

Enligt Peab, som äger marken, har de under året arbetat med planering ihop med kommunen.

"Vi har en förhoppning om att kunna produktionsstarta nya lägenheter i Messingen innan årsskiftet men får hänvisa dig vidare till kommunen för mer detaljer kring planerna", skriver Anna Nygren, affärschef Peab Bostad.

En tillfällig infartsparkering har bildats på grusplanen som kallas "Peabtomten".

En tillfällig infartsparkering har bildats på grusplanen som kallas "Peabtomten".

Charlotte Arwedsson

En orsak till förseningen är att kommunen tvingades upphäva den detaljplan som fanns för området och nu behöver ta fram en ny.

– Kommunen har fått nya direktiv från länsstyrelsen för att hantera översvämningsrisken vid ett hundraårsregn, vilket eventuellt måste ske på delar av tomten, säger Roland Storm (VB), ordförande för teknik- och fastighetsutskott.

Ett syfte med en ny detaljplan är att säkerställa att det finns utrymme på området Södra Messingen för att kunna hantera översvämnings- och skyfallsproblematik.

Peab fick byggrätt till området för över tolv år sedan. Då började bolaget bygga de första husen på Optimusvägen, nära Centralvägen.

– Det är olyckligt att vi har fått den här situationen med Peabtomten, vi vill inte ha en grusplan i tio år till, säger han.