JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Därför har Järva inte drabbats av våldsvågen

"Man måste hålla varandra i handen, inte gå åt olika håll" – budskapet från föreningarna under JIS paraply är tydligt.

"Man måste hålla varandra i handen, inte gå åt olika håll" – budskapet från föreningarna under JIS paraply är tydligt.

Stefan Källstigen

20231119134943
20231121163113
2023-11-19
13:49
2023-11-21 16:31

Järva har under flera år varit hårt utsatt för gängkriminalitet, men under våldsvågen 2023 har det varit relativt lugnt i området. Samverkan mellan lokala föreningar kan vara en bidragande faktor till att gängvåldet minskat.

Sedan 2015 har Järva ofta varit omskrivet som något slags epicentrum för gängkonflikter, skjutningar och våld.

Men under det senaste året har något hänt. Medan en eskalerande våldsvåg drabbat hela samhället på olika sätt, syns Järva allt mer sällan i de svarta rubrikerna. Senast någon sköts till döds var på juldagen förra året.

Polisen har kallat det hela för en framgångssaga, där man lyft arbetet med Trefas som en av de största bidragande faktorerna.

Bakom historien om Järva 2023 finns dock många aktörer. Civilsamhället med alla dess föreningar, eldsjälar och ledare, som både sluter upp och fångar upp, bör uppmärksammas i frågan, menar Georgia ”Gia” Arvanitopoulos-Theorin, verksamhetschef för Järva i samverkan, Gålöstiftelsen.

– Det är så viktigt att lyfta allt det engagemang och de goda krafter som finns i föreningslivet här, det är också en bidragande orsak till att saker vänt. Alla som ser till att de unga har en aktiv fritid, läser läxorna, hamnar på rätt bana. Tillsammans går det verkligen att göra skillnad, säger hon.

Att våldet minskat i området beror delvis på att civilsamhället finns där och fångar upp, tror föreningarna i JIS.

Att våldet minskat i området beror delvis på att civilsamhället finns där och fångar upp, tror föreningarna i JIS.

Stefan Källstigen

Samverkan är nyckeln

Järva i samverkan, JIS, samlar i dagsläget 17 föreningar som arbetar med barn och unga och är aktiva i Järvaområdet under ett och samma paraply, samtidigt som man samarbetar med ännu fler.

Till lokalerna på Rinkebystråket 84 får medlemmarna komma och bedriva delar av sina verksamheter om de vill, eller utföra kontorsarbete. 

Varje månad träffas dessutom representanter från föreningarna här, för att prata om vad de har på gång, hur de upplever stämningen i området och hur de kan samarbeta på olika sätt, både med aktuella frågor och framåt i tiden.

– Jag tror att samverkan är det gyllene ordet. Föreningar i områden som Järva måste jobba med varandra och ha en dialog. Att vi alla har våra fingrar i luften på olika ställen samtidigt gällande stämningen i området, vilka som kanske är på glid och vad som behövs göras tror jag är en bidragande orsak till att läget förbättrats, säger Rebecca Seoud Blad från Bromma KFUM, som har stor verksamhet i Järva.

Mustafa Ahmed från Kista Träff håller med. Han ger ett exempel där han berättar att han haft ungdomar i sin verksamhet som uttryckt att de vill gå på kollo för att ha något att göra under sommaren. Hans förening hade dock inte möjlighet att anordna något sådant, men då kunde man hitta en lösning inom JIS.

– Då vet jag att en annan förening inom nätverket har möjlighet att anordna kollon, och så lyfter jag önskemålet med dem. Det är så vi fångar upp ungdomar och ser till att de har en meningsfull fritid hela tiden, minimerar risken att de hamnar i negativa miljöer, säger han.

Mustafa Ahmed från Kista Träff och Gia Theorin, verksamhetschef för JIS.

Mustafa Ahmed från Kista Träff och Gia Theorin, verksamhetschef för JIS.

Stefan Källstigen

Fånga upp tidigt

JIS arbete har börjat uppmärksammas allt mer, även utanför Järva.

För ett tag sedan bjöds de in till ett möte med integration- och jämställdhetsministern för att prata om förebyggande arbete och dela med sig av sin kunskap och kompetens inom hur civilsamhället kan bidra med långsiktig förändring i samhället.

– Det vi vill trycka extra mycket på är att man måste ha ett förtroende. Det går inte att bara – som många verkar tro – att komma med insatser utifrån. Man måste vara etablerad, ha en förankring för att få med sig både barn och föräldrar på tåget. Det är så otroligt mycket viktigare än att bara implementera insatser man tror ska vara bra, säger Saleeban Mohamed från Shanta IF, en av medgrundarföreningarna till JIS.

En sak många av föreningarna tryckt på länge är att unga måste kunna ha en sysselsättning från tidig ålder. Därför välkomnar de initiativ som att man ska kunna få sommarjobba redan som 13-åring, ett koncept som ska testas i bland annat Järva redan nästa år.

– Man kan möta en person som är en mönsterelev i årskurs 8, för att sedan möta samma person igen ett år senare, och då är den gängkriminell. Det har flera av oss varit med om. Drogmarknaden har alltid öppet, från vilken ålder som helst. Samhället måste också ha öppet, erbjuda alternativ, säger Mustafa Ahmed.

Saleeban Mohamed från Shanta IF, en av medgrundarföreningarna till JIS.

Saleeban Mohamed från Shanta IF, en av medgrundarföreningarna till JIS.

Stefan Källstigen

Alla områden unika

Polisens arbete med Trefas i Järva implementeras nu i andra områden, i försök att bryta våldsspiralen.

 Föreningarna i JIS öppnar även dem upp för att deras konceptet skulle kunna tas vidare till andra delar av staden, som ytterligare en förebyggande insats, men understryker att varje område är väldigt unikt.

 – Varje ort har sin prägel. JIS är bra i Järva men kanske inte alls hade fungerat i Botkyrka på samma sätt. Det många gör fel är att tro att något som fungerat på en plats automatiskt ska ha samma effekt någon annanstans. Man måste lära känna området, de som bor där och de som är aktiva där. Det tar tid, det tar år, men det är värt det, säger Mustafa Ahmed.

Saleeban Mohamed tillägger:

 – En sak som jag dock kan garantera gäller för alla områden är att aktörer måste hålla varandra i handen, inte gå åt olika håll. Förut sprang vi alla här i olika riktningar, med totalfokus på den egna verksamheten. Nu kompletterar vi varandra i stället, och hjälper både varandra och barnen att växa och bli bättre.

Järva i samverkan

JIS startades 2020, på initiativ av Gålöstiftelsen. I dag består de av 17 anslutna föreningar som alla arbetar med barn och unga i Järva på olika sätt. Man har utvecklat en egen samverkansmodell för att skapa en plattform för just samverkan över gränserna. 

Enligt JIS egna beräkningar aktiverar de i dagsläget ett par tusen barn och unga i Järva inom föreningarnas olika verksamheter. Det handlar om läxhjälp, idrott, skapande, fritidsaktiviteter, efter skolan-häng och annat

Källa: Järva i samverkan, Mitt i

Trefas

Trefas kallar polisen det arbetssätt som implementerades i Järva som ett pilotprojekt 2019 för att ta tag i det ökade antalet dödsskjutningar i området.

Arbetssättet är ett nära samarbete mellan polisen, kriminalvården och socialtjänsten, där man har kunnat ha koll på individer över myndighetsgränsernar och bygga upp en god kännedom om personer inblandade i gäng och personer som riskeras dra in i kriminalitet.

Syftet är bland annat att kunna ta snabbare beslut och upprätta gemensamma strategier.

Källa: Polisen, Mitt i

Skjutningar i lokalpolisområde Järva

Totalt antal skjutningar/antal döda/antal skadade

2017: 15/2/2

2018: 23/1/14

2019: 18/2/6

2020: 19/4/7

2021: 20/9/4

2022: 9/2/0

2023 (hittills): 4/0/2

Källa: Polisen

EmmaLöf Hagström
08-550 550 65

Senaste nyheterna

Bollen rullar för jämställdhet i ny musikal

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Fredrik Aremyr

20241228060047
20241217121553
2024-12-28
06:00

Hon är inte bara en av Sveriges största fotbollsspelare. Nu tar Lotta Schelin klivet upp på scenen som huvudrollsinnehavare i musikalen Så länge bollen rullar, om jämställdhet inom idrottsvärlden.

Göteborg

Det var i ren frustration som manusförfattaren och regissören David Oest började skriva på en musikal, som skulle komma att bli hans största produktion någonsin.

Han växte själv upp med fotbollen och spenderade mycket tid med Guldhedens IK.

När han sedan själv som förälder började att träna sin dotters fotbollslag blev det tydligt att det inte är lika för alla.

– Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig. Min manuskollega Martin Johansson har liknande erfarenheter från att ha tränat tjejlag och därför bestämde vi oss för att skriva den här musikalen ihop.

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Fredrik Aremyr

"Kändes självklart"

Den 17 januari har Så länge bollen rullar premiär på Lorensbergsteatern och i huvudrollen som lagkaptenen Nina ser vi ingen mindre än det tidigare fotbollsproffset Lotta Schelin från Kållered med bland annat 88 mål på 185 landskamper i bagaget.

För tre år sedan överraskade hon hela Svenska folket med att gömma sig i jokermasken i TV4:s underhållningsprogram Masked singer, något som gett henne blodad tand för scenen.

– Det kändes självklart att tacka ja till den här musikalrollen, även om det är med skräckblandad förtjusning. Jag tycker att grundfrågan och budskapet föll helt rätt, säger hon. Att vara med i programmet pushade mig utanför min komfortzon och fick mig att våga ta ett steg till.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Cornelia Wadstedt

Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig.

Vill skapa förändring

Skådeplatsen för musikalen är den till synes oskyldiga klubben Vide BK. När Anna börjar som ny damtränare startar ett drama ingen hade räknat med.

Det dröjer inte länge innan hon inser att kampen utanför plan är den riktiga utmaningen. Där tvingas hon mäta sig mot ordförande Bengt (Erik Mjönes) och sportchef Janne (Peter Lorentzon) – konservativa krafter med fickorna fulla av både tjuv- och rackarspel. Men hon måste även hantera lagkapten Nina (Lotta Schelin), lagets viktiga spelare som slits mellan klubbens olika viljor. 

Huvudsyftet med musikalen menar David Oest är att skapa förändring och att få idrottsklubbar att starta sitt eget jämställdhetsarbete, något som kan ske först när det finns en medvetenhet.

– Så länge bollen rullar handlar egentligen om vad som händer när någon stoppar den. Det är först då man kan få syn på strukturerna. Hur fördelas egentligen resurser och träningstider? Är det verkligen lika för alla?

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Fredrik Aremyr

Mansdominerad värld

Som liten körde Lotta Schelin mest på och försökte visa att det inte var någon skillnad på killar och tjejer.

– Jag ville inte att det skulle spela någon roll, men ju äldre man blev desto mer förstod man att det inte alltid var på lika villkor och att det på många sett var en mansdominerad värld. Damlandslaget är en sak, men sedan ska jämställdhetsarbetet sippra hela vägen ner på gräsrotsnivå, och det gör det inte alltid.

Repetitionerna inför premiären pågår nu för fullt inför de sammanlagt sex föreställningarna i januari.

– Att man skulle stå på Lorensbergsteaterns scen var ju inget man kunde föreställa sig för några år sedan, men det gäller att vara modig och utmana sig själv, säger Lotta Schelin.

Så länge bollen rullar

Medverkande: Lotta Schelin, Peter Lorentzon, Jessica Högefjord Rudberg, Erik Mjönes, Linda Skoglund, Agnes Murby, Stefan Ridell, Wahid Setihesh plus band och ensemble med flera. 

Manus och musik: Martin Johansson och David Oest.

Regi: David Oest.

Musikalisk ledning och arrangemang: David Bäck

Arrangör: Kulturkulan.

Samarbeten: Performing Arts School, Angereds folkhögskola, Reningsborg, Epos, Craft, Ads4you, Dragster med flera. 

Premiär: 17 januari på Lorensbergsteatern.

Källa: Lorensbergsteatern

JohannaRoos
031-720 55 18