I mitten av augusti gjordes markundersökningar på den så kallade idrottstomten i Bergaskogen (som ingår i Runbyskogen), norr om Runbyskolan.

Enligt kommunen var syftet var att utreda möjligheten att bygga idrottshall och fotbollsplan med omklädningsrum i området.

"Undersökningen är en del av utredningen som görs för att klargöra förutsättningar för en eventuell byggnation", står det på hemsidan.

Det här har orsakat reaktioner från Miljöpartiet, som varken vill se idrottshall eller fotbollsplan i Runbyskogen.

– Vi vill inte att man bygger i värdefull skog utan på redan hårdgjord yta. Det finns alternativa lösningar för det, säger gruppledare Maria Tuvesson.

Maria Tuvesson, gruppledare för Miljöpartiet i Upplands Väsby.

Maria Tuvesson, gruppledare för Miljöpartiet i Upplands Väsby.

Privat

Hon pekar på MP:s förslag att fotbollsplanen anläggs på Bergaplan, att en förskola byggs mitt emot skolan där tidigare församlingsgård ligger samt att en idrottshall byggs och ersätter den i dag temporära hallen på Runbyskolan.

 – Man kan även utveckla nuvarande fotbollsplan och göra den större, säger hon.

Inga planer

Men det finns i nuläget inga planer på att bygga på "idrottstomten". Enligt Roland Storm (VB), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet, handlar det om ett tidigare uppdrag där man skulle se över möjligheten att få till fler skolplatser samt en specialgymnastikhall i Runby.

"Idrottstomten" i mörkgrönt norr om Runbyskolan.

"Idrottstomten" i mörkgrönt norr om Runbyskolan.

Upplands Väsby kommun

– Markundersökningen på idrottstomten ligger kvar i det gamla uppdraget att se över markförhållandena i området, säger kommunalrådet Roland Storm (VB).

Han betonar dock att det inte finns något politiskt beslut att bygga varken gymnastikhall eller fotbollsplan på idrottstomten.

– Det är här missförståndet ligger. Men för framtiden är det ändå bra att utreda vilka förutsättningar marken har. Det kan ju finnas nya planer om 10–20 år.

Vad gäller placeringen av gymnastikhallen utreds den nu i stället i Sigmaområdet och fotbollsplanen vid Västra Eds allé – om det byggs en skola där.