Majorna

Det börjar på bästa tänkbara sätt: Stället är stängt och nedsläckt, trots att det skulle ha öppnat för över tre timmar sedan.

– Det är verkligen pluspoäng, menar göteborgarna Tor Falkenberg Gunberg och Hannes Hognert.

För lite mer än två år sedan startade de två bästa vännerna Sunk-Lunchguiden, som nu har över 9 300 följare på Facebook.

Med orden vägda på guldvåg och en stor portion humor och ironi recenserar de lunchrestauranger under devisen ”ju sunkigare desto bättre”. De har även varit ute på en Sverigeturné och målet är att i framtiden utmana Michelinguiden, fast med motsatsen.

Meny i toppklass. Kladdig och felstavad meny med rätter som ”Köttbullarsmörgås” och ”Bacon Stekt Ägg Smörgås” är ett stort plus på Sunk-Lunchguidens betygsskala.

Meny i toppklass. Kladdig och felstavad meny med rätter som ”Köttbullarsmörgås” och ”Bacon Stekt Ägg Smörgås” är ett stort plus på Sunk-Lunchguidens betygsskala.

Dino Soldin

Idag var valet av lunchrestaurang givet eftersom det var här som allting började.

– Silverkällan är sunkhakens moder och sätter sunkets standard i Sverige. Det här är ett bra tillfälle att offentliggöra att vi reviderat vår bedömning av Silverkällan, från 4,4 av 5 till 5 av 5. Det var det andra stället vi recenserade och då tänkte vi att det måste finnas något sunkigare, men det verkar inte så, säger Hannes Hognert.

Få ölsorter ett plus

Efter en stund kommer i alla fall ägaren och låser upp dörren och vännerna slår sig ner vid ett bord med grönblommig vaxduk och studerar den kladdiga menyn på laminerad A4.

Det finns tolv rätter att välja mellan, bland annat ”Köttbullarsmörgås”, ”Bacon Stekt Ägg Smörgås” och ”Kyckling Majssoppa”.

Valet faller till sist på en ”Pannbiff Smörgås M Ost” för Tor och Hannes tar en "Falukorvsmörgås". De behöver inte fundera på vad de ska dricka.

– Man tar det som är passande för stället och här tycker jag att det är falukorv och, som traditionen kräver, varsin stor stark. Det är alltid ett plus om det finns få ölsorter, menar Hannes Hognert.

Imponerande. Pannbiff och falukorv på rostbröd är lunchrätter som ger restaurangen pluspoäng, liksom att det finns få ölsorter att välja på.

Imponerande. Pannbiff och falukorv på rostbröd är lunchrätter som ger restaurangen pluspoäng, liksom att det finns få ölsorter att välja på.

Dino Soldin

Vallfärd till sunkhaken

Tyget på en av stolsdynorna har reparerats med silvertejp och lite damm signar ner från takfläkten i trä. Längs ena väggen står ett trettiotal blåa ölbackar staplade och i ena hörnet har en sopskyffel placerats.  

– Här finns många plus, inte minst klientelet med många stammisar, personer som sitter själva med en öl. Generellt gillar vi även när det står några Jack Vegas-maskiner i ett hörn, säger Tor och Hannes tillägger:

– Något vi gillar med det här stället är att man också ser till stammisarnas bästa, som att man valt att upplåta ytan utanför till rökarna istället för att ha en uteservering.

På sunkjakt. Tor Falkenberg Gunberg och Hannes Hognert får många tips på sunkiga lunchställen att besöka, men de brukar tycka bäst om att upptäcka själva.

På sunkjakt. Tor Falkenberg Gunberg och Hannes Hognert får många tips på sunkiga lunchställen att besöka, men de brukar tycka bäst om att upptäcka själva.

Dino Soldin

De senaste åren har sunkhakstrenden vuxit sig allt större. I facebookgruppen ”Sunkiga hak i Göteborg” tipsar de omkring 17 500 medlemmarna varandra om stadens gömda guldkorn.

Av inläggen att döma verkade göteborgare från hela staden under hösten ha vallfärdat till Silverkällan i Majorna för att själva uppleva haket som alla pratar om.

Någon föreslog ironiskt att gruppen skulle byta namn till ”Silverkällans fan club”.

Hajpat ställe. Silverkällan i Majorna har den senaste tiden seglat upp som det stora samtalsämnet i facebookgruppen Sunkiga hak i Göteborg, men redan våren 2021 fick Hannes Hognert och Tor Falkenberg Gunberg upp ögonen för  guldkornet på Älvsborgsgatan.

Hajpat ställe. Silverkällan i Majorna har den senaste tiden seglat upp som det stora samtalsämnet i facebookgruppen Sunkiga hak i Göteborg, men redan våren 2021 fick Hannes Hognert och Tor Falkenberg Gunberg upp ögonen för guldkornet på Älvsborgsgatan.

Dino Soldin

Motreaktion till instagramsamhället

Hur kommer det sig då att så många just nu verkar ha fått upp ögonen för det Hannes Hognert beskriver som sunkromantik?

Han tror att trenden kommit till som en motreaktion på det tillrättalagda moralsamhället och gentrifieringen av staden.

– Sunkromantik kommer man in på för att man är trött på bullshitsamhällets godhetsknarkande. Vi lever i ett uptight och pretentiöst instagramsamhälle där alla ska vara så genomtänkta och moraliska. Det är så otroligt mycket pk och detta är antitesen till det.

Tor Falkenberg Gunberg menar att det finns något tilldragande i att det enkla och torftiga får lov att ha sin plats.

– Jag kan tycka att det är lite kul att köpa den där Eldorado-versionen som ser så jävla billig och dålig ut. Det är fint att det fortfarande finns ställen som levererar en stor stark och en enkel måltid på vaxdukar.

Lappsjuka. Lappar i baren med budskap som "Kredit är som sex, vissa får det andra inte" är riktigt bra, enligt Sunk-Lunchguiden.

Lappsjuka. Lappar i baren med budskap som "Kredit är som sex, vissa får det andra inte" är riktigt bra, enligt Sunk-Lunchguiden.

Dino Soldin