En panna i koppar och en kokplatta. Ett tiotal torkade örter. Och en massa flaskor gin. I en liten skrubb i Hanviken ryms ett helt labb.
– Pannan är hjärtat i destilleriet. Sen har vi etanolen, våra etiketter och allt annat vi behöver. Det kan nog inte bli så mycket mindre än så här, säger Henrik Sandell under den snabba rundturen.
Tillsammans med sin bror Gustav Sandell driver han Ginlabbet Stockholm AB. I april släpptes deras första gin "No1" på Systembolaget.
– Vi har gjort över 100 tester innan vi kom fram till den perfekta smaken och det har varit en lång resa att få till alla tillstånd som behövs för tillverkningen. Nu står vi här till slut med en fräsch och smakrik dry gin som vi tycker är riktigt, riktigt bra, säger Gustav.
På senare år har ginen blivit supertrendig. Mindre destillerier har växt fram och det experimenteras mycket med kryddningen.
Pekka Pääkkö
Började på ön
Ginintresset har de haft länge. Men det var på en liten skärgårdsö utanför Vindö som allt började.
– Vi båda älskar gin och framför allt drinken gin tonic, och har tidigare blandat olika typer av GT:s under namnet Ginlabbet. Det var en dag när vi satt på vårt sommarställe på ön som vi insåg vilket skafferi av ingredienser vi själva besitter, säger Gustav.
Bröderna handplockar många av sina kryddor på ön – lingon, blåbär, granskott och rönnbär är några. Totalt är det 13 stycken, men det exakta receptet är lika hemligt som Coca-Colas.
Det är Henrik som sköter själva destilleringen.
– Jag blandar etanolen med alla kryddor och vatten, så får det ligga och gotta till sig i pannan i 24 timmar. Sen destillerar jag i sju timmar till. Totalt blir det 55 flaskor på en "batch" vilket är väldigt lite.
Labbar vidare
Tanken är att investera i en större panna för att kunna öka kapaciteten. Bröderna har nämligen stora planer för framtiden.
– Ginlabbet labbar vidare. Visionen är att vi ska släppa en No2 med helt nya smaker. Det finns oändliga möjligheter och det är det som är så fantastiskt roligt, säger Gustav.
– Drömmen är ju att leva på det här i framtiden, och kanske med en större lokal kunna bjuda in till provsmakningar där vi även visar hur vi tillverkar produkten från scratch, säger Henrik.
I framtiden hoppas bröderna kunna leva på sin ginproduktion. Men då krävs en större panna och lokal.
Pekka Pääkkö