Den grönskande trädgården på Långsjövägen 40 i Älvsjö fylls av äppelarom och ljudet av porlande äppeljuice. I ett stadigt tag tömmer Paulina Jonasson och Sushrut Satyanand Shastr en låda äpplen i taget i maskinen som separerar juice- och fruktkött.
Här i ett tält intill den gamla vita villan har de nyligen öppnat ett småskaligt musteri.
– Att göra äppelmust är ett praktiskt sätt att använda överflödet av äpplen. Det är alldeles för många som slänger äpplen helt i onödan. Det är häftigt att kunna göra det här med egna äpplen och få arbeta utomhus i sin egen trädgård, säger Sushrut Satyanand Shastr.
Musteriet har ingen egen stor äppelodling, utan tanken är att kunder ska boka tid för avlämning av sina egna trädgårdsäpplen. Grannen Mathias Pedersen tittar förbi och ser sig nyfiket runt – ordet om ett musteri i grannskapet har spridits.
– Nu ser vi fram emot att musta stadsdelens äpplen, säger Paulina Jonasson.
Ska vara lättillgängligt
Det var efter ett besök i Tullinges musteri förra året som de kom på idén att starta ett lokalt säsongsbetonat äppelmusteri. Med tanke på de dignande äppelträden runt om i Älvsjös villaområden, tänkte de att det borde finnas ett intresse.
– I musteriet där smakade vi på den färskpressade äppelmusten och det var en riktig smakupplevelse. Då såddes ett första frö om att skapa ett eget, lättillgängligt musteri för närområdet eftersom de större musterierna ofta ligger lite avsides, säger Sushrut Satyanand Shastr.
Kort därefter köpte de utrustning till ett musteri, och fick verksamheten godkänd av miljö- och hälsoskyddskontoret.
Behövs minst 60 kilo
När Mitt i är på besök får tidningen följa med under hela processen i allt från sortering av äpplena till pastöriseringsprocessen och färdig bag-in-box på tre liter.
– Kunderna måste komma med minst fem papperskassar äpplen, motsvarande sextio kilo. Det blir cirka tio stycken bag-in-box. De får göra lite förarbete med att rensa kvistar, resten gör vi, säger Paulina och startar krossmaskinen.
När hinken under maskinen fylls med fruktkött hälls det över till en juicemaskin som pressar ut den sista saften.
– All juice som pressats ur häller vi sedan över i pastöriseringsmaskinen. Sedan tar det ungefär en timme tills juicen nått cirka 85 grader, vilket innebär att juicen håller minst ett år i oöppnad förpackning i rumstemperatur, säger Paulina och fortsätter:
– I fjol var det ett bra äppelår, vi hoppas på det i år också.