Nya Slussen öppnas löpande upp för att allt mer bli ett nöjescentrum. För att minska risken för problem med stök och fylla vill den lokala majoriteten sätta stopp för möjligheten att dricka alkohol på gator och torg i området. Områdena i fråga är Vattentorget, Mälarterrassen, Södermalmstorg och Ryssgården.
För att protestera mot det föreslagna förbudet tog Centerpartiets gruppledare Jonas Naddebo en öl på en bänk Vattentorget, tillsammans med Marko Janicic (C), ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd.
– Jag var tacksam för att vi fick lite sol, för det var kallt i luften, säger Marko Janicic.
– Södermalm är stadens trevligaste plats för att träffas och dricka bärs. Jag förstår den problematik man försöker lösa, men samtidigt dödar man kulturen och näringslivet. Det är en symbolisk behandling av problemen. De upphör inte, utan flyttar bara till andra stadsdelar.
"För Centerpartiet är det obegripligt att den styrande majoriteten vill förstöra allt genom att tvinga på stockholmarna ännu ett i raden av alla alkoholförbud som införts under deras tid vid makten.,” säger Marko Janicic (C), ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd.
Pontus Hammarlund
"Överreglering"
Han tror snarare att lösningen ligger i förebyggande insatser.
– Det här är mer av en social dumpning som inte är konstruktiv.
Det finns förslag på undantag i förbudet. Längs Munkbrokajen och i den ännu inte byggda Katarinaparken skulle öl och vin tillåtas klockan 14–00.
Räcker inte det?
– Nej, det känns som att överreglering att bestämma när någon får ta en bärs. Om någon en fredag vill ha en kick off där klockan 12 borde de få det. Katarinaparken är heller inte byggd, det finns inga problem där att lösa. Jag fattar att man vill vara proaktiv, men det är mer som att de sett och tagit en chans och överreglerat.
Förslaget till förbudet har motiverats med att de flesta stora torg i staden har den här typen av förbud, samt att många cyklister passerar Slussen.
Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, har tidigare motiverat de två undantagen på Munkbron och Katarinaparken.
– Vi tycker att det är en rimlig avvägning mellan olika intressen. Slussen ska vara en mötesplats. Vi tror att möjligheten att dricka ett glas vin efter klockan 14 skulle uppskattas.