Linda Darforths son är 12 år gammal och till hösten börjar han årskurs sju. Men när han valde skola till hösten blev det inte som de hoppats.

– Vi valde fyra skolor, och vår son har inte blivit tilldelad någon av dem. I stället har han blivit placerad på en femte skola där han inte känner någon, berättar Lindalenbon Linda Darforth.

Han fick varken Kumla skola, Fornuddensskola, Strandskolan och Tyresö skola. I stället har han blivit placerad på Nyboda skola. Sonen kommer då att splittras från de vänner han känt sedan förskoleklass, något som väckt starka känslor hos familjen. Linda är kritisk mot hur kommunen hanterat skolvalet och pekar på bristande information.

Hon menar att beslutet strider mot skollagen eftersom kommunen inte beaktat barnets bästa eller kommunicerat beslutet ordentligt, och har överklagat till förvaltningsrätten.

– Ingen hänsyn har tagits till barnens vänskapsrelationer, vilket är extra känsligt i den här åldern. Han säger att han inte kommer gå till skolan i höst.

Hennes son är en av drygt 41 sjätteklassare av de 251 som sökte ny skola som inte fått något av sina val. Samtidigt fick 159 sitt förstahandsval.

"Sällan förekommande"

Martin Widholm, skolchef för grundskola i Tyresö kommun, menar vid de tillfällen man inte något av sina val beror det oftast på att man valt skolor som inte ligger i ens närområde.

– Vi utgår från skollagens kriterier. Där finns två styrande regler och det är det fria skolvalet och relativ närhet. Det fria skolvalet gör att vissa skolor blir väldigt populära. Det är ofrånkomligt att det är så, och då är det en relativ närhetsprincip som avgör vilka barn som får gå på skolan. Principen har inte att göra med vem som har närmast till skolan, utan vilket av barnen får längst skolväg till skolan.

I stället har han blivit placerad på en femte skola där han inte känner någon.

Grundskolechef. Martin Widholm arbetar för att få igång skolverksamheten i andra lokaler.

Grundskolechef. Martin Widholm arbetar för att få igång skolverksamheten i andra lokaler.

Tyresö kommun

Martin Widholm poängterar att det är viktigt att föräldrar som är missnöjda med sitt barns placering skickar in en ansökan om skolbyte. Han menar att det under våren är väldigt rörligt och att det finns möjligheter att få sitt barn placerat på en annan skola.

– Egentligen kan man inte säga hur det slutgiltiga resultatet blir. En del elever kommer in på friskolor och då blir helt plötsligt platser lediga. Vi försöker se till att så många elever som möjligt blir nöjda.

Vid varje högstadieintag beslutas hur många klasser som ska öppnas utifrån antal barn. I år visade sig Kumla skola vara väldigt populär.

– Kumla skola har renoverats under flera års tid vilket lett till att intresset inte varit så stort. Nu är skolan färdigrenoverad och då tänkte vi att fler kommer vilja gå på skolan, men vi hade inte trott att intresset skulle vara så stort. Men vi kan inte bara öppna upp hela Kumla direkt, för det blir oansvarigt mot de andra skolorna. Vi måste hålla en balans i kommunen och göra saker i etapper, förklarar Widholm.

Tillmötesgå invånarna

Kommunen har nu beslutat att öppna upp för en till klass på skolan. Det innebär att elever som inte blivit placerad på Kumla har en möjlighet att få gå där till hösten.

– Det är svårt för oss att se till att alla barn får gå på just den skolan de vill, men vi gör vårat yttersta, säger Martin Widholm.