På ena sidan av tunneln finns gryningen, på den andra skymningen. I taket bildar tiotusentals mosaikbitar den ljusa sommarhimmlen. Rävar, rådjur, änder och andra djur tar plats i konstverket.

Mosaiken var klar för över ett år sedan, men än är den inte officiellt invigd och många kanske inte vet att den finns där i tunneln under Tyresövägen nära golfbanan. I den lokala Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö har konstverket hyllats den senaste tiden.

Konstnärerna Emelie Solklippa och Hanna Westin Skogh, från Mosaic Sweden, började för flera år sedan.

Deras utgångspunkt var att tunneln skulle kännas trygg.

– Vi utgick från platsen och vad som finns i närheten. Vi landade rätt så snabbt i att göra något kopplat till naturen, just för tryggheten och lugnet, och använda oss av färgpaletten som naturen har, säger Hanna Westin Skogh.

Ena sidan av tunneln visar gryningen och den andra skymningen.

Ena sidan av tunneln visar gryningen och den andra skymningen.

Sandra Samppala

De vill att konstverket ska ge en bra känsla för de som går igenom tunneln.

– Just att man kanske kan bli glad och tycka att det är spännande att gå igenom. Förhoppningsvis kanske man kan se något nytt varje gång för att konstverket är så stort.

Vyerna i konstverket är inspirerade av verkligheten. Duon promenerade runt i Tyresö och fotograferade och filmade för att få inspiration.

– Vi fotograferade i mer än ett års tid himlen i olika väder. Om man tittar på hela himmelsbilden är det otroligt många färgblock och färgskiftningar, säger Emelie Solklippa.

Tunneln går under Tyresövägen nära golfbanan. Vyerna i konstverket är hämtade från verkligheten.

Tunneln går under Tyresövägen nära golfbanan. Vyerna i konstverket är hämtade från verkligheten.

Sandra Samppala

Rekord i storlek

De har aldrig tidigare jobbat med ett sådant stort konstverk.

Djuren är fria för tolkning och man har ofta egna berättelser att kunna fylla på med

– Det var nya utmaningar med det, säger Hanna Westin Skogh.

– Vid monteringen hade jag nerverna utanpå och blev så nervös att jag fick för mig att jag hade spegelvänt hela motivet, säger Emelie Solklippa.

En fabrik har skapat det mesta utifrån duons skisser. Men de flesta djuren har konstnärerna byggt för hand och monterat klippta mosaikbitar på ett nät som sedan har fällts in i bakgrunden.

– Vi har jobbat mycket med djur och natur genom åren. Djuren är fria för tolkning och man har ofta egna berättelser att kunna fylla på med, säger Emelie Solklippa.

Sandra Samppala

Vill inviga med solmadrass

Materialet – glasmosaik – har de arbetat med i många år.

– Vi har en jättestor fascination för materialet. Det är så vackert i sig. Varje mosaikbit är som ett smycke. Att få jobba med de här stora ytorna och kunna använda hela färgskalan är så drömmigt. Vi har kunnat gå igenom de vackraste färgkombinationerna, säger Emelie Solklippa.

– Mosaik har två dimensioner. Varje bit är så vacker när man tittar nära och helheten är så vacker när man tittar på håll, säger Hanna Westin Skogh.

Förhoppningen är att konstverket ska invigas officiellt så småningom.

– Vi har en idé om att lägga ut solmadrasser så man kan lägga sig ner och titta, säger Emelie Solklippa.

Konstnärerna är vana att jobba med djur och natur som motiv.

Konstnärerna är vana att jobba med djur och natur som motiv.

Sandra Samppala

Djuren har konstnärerna byggt upp för hand.

Djuren har konstnärerna byggt upp för hand.

Sandra Samppala