Sigtuna kommun har beslutat att genomföra en omfattande upprustning av Mynttomten, en historiskt betydelsefull plats där Sveriges första mynt slogs. Syftet med projektet är att göra platsen mer tillgänglig och gestalta dess historia för både invånare och turister.
De fem huset som på 1000 stod på tomten finns gestaltade inne på museet.
Sigtuna Museum & Art
Området, som ligger mellan Sigtuna museum och Stadshotellet, bestod runt år 1000 av fem hus. Dessa kommer nu att markeras med stenrader för att visa deras ursprungliga placering. Dessutom planeras en glaspaviljong på platsen där myntslagningen ägde rum. Projektet baseras på tidigare genomförda arkeologiska utgrävningar och ska skapa en central mötesplats.
Ted Hesselbom hoppas på att den nya satsningen lockar fler till att besöka Sigtuna och museet.
Jens Kassnert
Ted Hesselbom förklarar att platsens historiska betydelse är unik.
– I ett av husen finns tydliga spår av myntslagning och vävning av exklusiva material. Vi har hittat guldtråd, sidenfragment, stampar och annat som visar på myntslagning från slutet av 900-talet. Det är troligen här de första svenska mynten tillverkades, vilket gör Mynttomten till en viktig plats för Sveriges historia.
Mynttomten har tidigare varit underprioriterad, berättar Hesselbom. Ett litet trähus som stod på platsen användes tidigare för skolprogram innan det revs på grund av hussvamp. Sedan dess har området förblivit en gräsmatta.
Den har brukats ganska ovärdigt i jämförelse med dess betydelse.
Glaspaviljong
Den nya glaspaviljongen kommer att vara ett glashus med metallkonstruktion och stenlagd grund. En bronskarta ska illustrera hur Sigtuna såg ut år 1000. Ambitionen är att området ska bli ett torg och ett naturligt utgångsläge för historiska vandringar. På sikt hoppas man att platsen får namnet Mynttorget.
– Vår ambition är att man i framtiden ska kunna testa på att själv slå mynt på tomten, säger Ted.
Interaktivt för barn
En referensgrupp med ungdomar kommer att få möjlighet att ge olika förslag på utformningen för att göra platsen interaktivt och engagerande. Ted berättar att aktiviteter som myntslagning, vävning och keramik kan komma att erbjudas.
Projektet planeras att vara klart till sommaren 2026 med en budget på 800 000 kronor för i år och 9 miljoner kronor för nästa år.