Handlaren som vill vara anonym har haft sin butik i Bredäng i drygt tio år och tidigare såg han många ungdomar i centrum som sålde narkotika. 

– De kom in i butiken med sedelbuntar med 10-15 000 kronor fast de bara var 15-16 år, så det var tydligt att de sålde, säger han. 

De trakasserade också handlare, kom in och skrek och tog saker och många var rädda att säga ifrån, berättar han. 

Men det senaste året har det blivit skillnad.

– I dag är alla försvunna, polisen jobbar hårt nu, vi ser dem här varje dag och det uppskattar vi. Det har också kommit upp övervakningskameror och de kör här med drönare, säger han.

Flera andra handlare i området håller med.

– Jag ser inte någon som säljer, och jag ser polisen här när jag öppnar på morgonen och det känns tryggt, säger Dragana Bijelic som jobbar i området. 

Mehmet Tekin som jobbar på biblioteket ser numer ingen droghandel i centrum.

Mehmet Tekin som jobbar på biblioteket ser numer ingen droghandel i centrum.

Angie Gray

Även Mehmet Tekin som jobbar på Bredängs bibliotek tycker det är lugnare både i biblioteket och i centrum. 

– Kollegor har berättat att de tidigare misstänkt att det pågick droghandel bland högstadieungdomar här, men nu är det lugnt och tryggt här och mest barn i låg- och mellanstadiet. Polisen är här mer och jag ser ingen drogförsäljning, säger han.

Många är rädda 

Samtidigt är det många handlare som är rädda. De vill inte vara med på bild eller figurera med sina namn av rädsla för repressalier och de betonar att de unga som säljer droger är farliga och att det har både sprängts och skjutits mot restauranger i centrumet i år.

– Mina barn ska inte ha en död pappa, säger en handlare om varför han vill vara anonym. 

Men den ökade polisnärvaron skapar blandade känslor.

– Min dotter frågar varje dag varför det alltid är poliser här. Det är bra att polisen är här, men samtidig är det skrämmande att de behöver vara här, säger en pappa som passerar över torget med sina barn. 

Dragana Bijelic tycker att det behövs långsiktiga lösningar så att människor får hjälp innan det blir problem.

Man måste ta hand om dem som är påväg att välja dåliga vägar. Det börjar med barnen.

– Polisen måste samarbeta med skolor och socialtjänst och människor som mår psykiskt dåligt måste få hjälp, säger hon. 

– Polis, stadsdel och andra vuxna måste samarbeta och ta hand om barn som är påväg att välja dåliga vägar, säger Hans Hedberg.

– Polis, stadsdel och andra vuxna måste samarbeta och ta hand om barn som är påväg att välja dåliga vägar, säger Hans Hedberg.

Angie Gray

Samarbete nyckeln enligt polisen

Enligt Skärholmspolisen har de öppna drogscenerna minskat i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng centrum. Orsakerna är flera. Polisen har med sin närvaro jobbat för driva bort droghandeln från centrumområden. De har också tillsammans med stadsdelsförvaltningen och fastighetsägare jobbat med Trygga trappan, som innebär att rörelsedetektorer har monterats i trapphus och källare och som slår larm om någon befinner sig där orimligt länge. Det har också blivit lättare för boende att anonymt rapportera om obehöriga personer befinner sig i deras hus. 

– Då får vi snabbare respons och kan pinpointa adresser och kontrollera och lagföra personer, säger Hans Hedberg, kommunpolis i Skärholmen.

En annan viktig faktor är polisens samarbete med stadsdelen. 

– Det är inte enstaka punktinsatser som gör skillnad utan ett tänk som är förankrat hos alla. Hur socialtjänst, fältassistenter och fritidsgårdar jobbar med olika aktiviter och vilka signaler de plockar upp och hur vi ska jobba med dem, säger Hans Hedberg.

Alla vuxna har ett ansvar

Något som ger effekt är också så kallade kapabla väktare.

– Det är egentligen alla vuxna, fältassistenter, volontärer och folk som jobbar med fritidsaktiviteter eller i skolor som kan fånga upp varningssignaler när barn behöver hjälp. 

Förra året fick polisen även möjlighet att ge enskilda personer vistelseförbud, alltså porta personen om den anses kunna utgöra fara eller skapa otrygghet i ett område. Hittills har tio personer i Skärholmens stadsdelsområde belagts med det, just nu är tre personer aktuella. 

– Vi ser en positiv effekt när de inte längre är på platsen, det innebär också att många som brukar hänga med dem inte heller är där. Men det är relativt nytt och inte jättemånga i vårt område så det är svårt att att analysera hur det fungerar än, det är olika från fall till fall. 

Men att droghandel minskat i centrumområden betyder inte att den försvunnit. Dels finns den på andra platser, dels sker en stor del på nätet och Skärholmspolisen vill uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet. 

Hur ska man få bort droghandel helt från Skärholmen?

– Staden och polisen måste fortsätta samarbeta. Vi lagförde många i Vårberg för några år sedan och då försvann den nästan helt, men sen fylldes det på med nya aktörer så det är svårt att få bort det helt. Men man måste ta hand om dem som är på väg att välja dåliga vägar. Det börjar med barnen och att polis och stadsdel besöker skolor och bygger relationer med barnen.