Opsynliga.se är ett projekt som startats av fem personer från olika delar av Sverige, men med liknande bakgrunder. De alla förenas genom sina erfarenhet av psykiatrin från ett patientperspektiv.
– Jag har varit en del av psykiatrin sedan jag var tretton år. På grund av den vård jag fick försämrades mitt mående till något väldigt allvarligt. När jag blev frisk för ett år sedan bestämde jag mig för att det inte får vara såhär. Samhället måste veta vad som pågår bakom stängda dörrar, säger Hanna Larsson, initiativtagaren bakom projektet.
Inspirerad av #metoo-rörelsen från 2017-2018 ville de skapa en plats där människor kunde dela med sig av sina upplevelser. Men för att undvika de många fall av förtal som #metoo gav upphov till blev plattformen anonym.
– En anledning till att vi skapat projektet är för att människor som själva upplevt bristande vård ska kunna läsa berättelserna och inse att de inte är ensamma, säger Elias Larsson, psykologstudent på Göteborgs universitet.
Gemensamt för grundarna är att de tycker att skräckexemplen från psykiatrin som lyfts i media behandlas som enskilda fall.
– Vi vill visa att det existerar ett mönster inom psykiatrin, ett systemfel, säger Freja Lindstedt, student på Sahlgrenska Akademien.
– Vi vill nå makthavare, politiker, chefer och vårdare. Däremot tror vi inte att Opsynliga ensamt kan nå dit, men förhoppningsvis är det ett steg på vägen, säger Elias Larsson.
Sidan Opsynliga.se föddes den 28 Januari 2019 och de fem grundarna möttes direkt av en storm av insändare.
– Vi blev alla lite chockade över responsen. Med det är också skönt att det vi ville skulle hända faktiskt hände. Vi tänkte i början att "bara vi når en person så är det värt det", säger Elias Larsson.
På en vecka har 58 historier skickats in, allt från några meningar till flera sidor långa berättelser. Människor berättar bland annat att de har fått utså att bli bältade, övermedicinerade och verbalt misshandlade av vårdpersonalen.
– Man blir träffad. Man tänker "hur kunde detta hända". Det är ju inte ett projekt som gör en glad, säger Freja Lindstedt.
Trots många insändare är projektet långt ifrån över.
– Vi vill fortsätta sprida detta. Vi vill se vad som händer. Om vi får ett meddelande om att en utredning har tillsats för att omstrukturera psykiatrin eller om människor slutar att skicka in sina berättelser kanske vi stänger sidan. Vi är inte ensamma, vi är en del av en större rörelse och vill göra vår del, säger Elias Larsson.
Läs några av insändarna till Opsynliga.se här nedan.