Förra året stod det klart att Svenska brasserier hade köpt den anrika restaurangen – och i höst öppnar nya Gondolen.

Nu pågår arbetet med att hitta personal, slipa på konceptet och allt som hör till med att öppna en restaurang. Detaljerna är alltså inte spikade, men namnet behålls och målet är att det fortfarande ska vara en klassisk restaurang.

– Det är grunden i hela projektet. Vi har tagit över ett fint gammalt varumärke och vill förvalta det. Googlar man på Gondolen står det att det är en av Stockholms, om inte Sveriges, mest klassiska krogar. Det ska det fortsätta stå. Men utifrån det vill vi så klart uppdatera och göra saker på vårt sätt, säger Matilda Jackson som ansvarar för etableringen.

Matilda Jackson är restaurangchef på Riche Fenix på Götgatan och sköter etableringen av nya Gondolen.

Matilda Jackson är restaurangchef på Riche Fenix på Götgatan och sköter etableringen av nya Gondolen.

Christopher Hunt

Baren byter plats

Renoveringen påbörjades innan Svenska brasserier tog över. Just nu är lokalen helt utblåst.

– Vi försöker bevara så mycket som möjligt av gamla interiören, men några förändringar beslutades redan innan vi kom in. Till exempel kommer baren att byta plats och hamna inne i gamla matsalen. Det är lite som bevaras, lite som ändras.

Med sig har hon Svenska brasseriers kökschef Ola Stålnacke och nyrekryterade köksmästaren Patrik Castillo, som senast har jobbat på La Ragazza i Gamla stan.

Ännu en bar på taket

I höstas skötte Matilda Jackson även öppningen av krogen Riche Fenix, ett stenkast bort på Götgatan, där hon är restaurangchef.

– Det har rullat på superbra och det är väldigt roligt att öppna restaurang igen.

Förutom biten som sticker ut från Katarinahuset har Gondolen ytterligare en våning med uteservering. Takbarer verkar vara på modet på Söder – nyss öppnade Freyja på Hornsgatan och Celeste på Torkel Knutssonsgatan.

Hur står ni er mot dem?

– Det återstår att se. Vi har lite olika koncept även om vi alla är högt belägna. Förmodligen går folk till oss för olika tillfällen. Jag tycker det är något bra.