Washington, Mexico city, Dubai. Kosmosklubbens medlemmar har varit världen runt och tävlat i robotik. I år hålls den internationella robottävlingen i Aten, Grekland. Symboliskt på platsen där de olympiska spelen föddes, då arrangören First Global vill göra robotik till en erkänd sport.

Ungdomarna som ska representera Sverige kommer från olika delar av stan, från Solna till Farsta, och träffas varje söndag inför tävlingen. Från mitt på dagen till sent på kvällen. I början av sommaren fick de veta reglerna för årets tävling och för ett par veckor sedan anlände kittet med delarna som alla lag ska använda sig av för att tillverka sin robot.

Målet är att få roboten att göra uppdrag kopplade till globala förbättringar och mål.

I Kosmosklubbens källarlokal intill Sockenplan visar laget den robot som de tävlade med i fjol. En kanon kastar ifrån sig olika stora bollar, och vid tävlingstillfället skulle den pricka olika containrar.

– Robotarna som var med i tävlingen då såg väldigt olika ut. Det var ovanligt att man hade en kanon som vi. Vi fick beröm för att vår robot var coolt konstruerad, säger Mickael Söderberg, som ser fram emot att åka till Aten.

– Det blir mycket mingel och bra nätverkande mellan matcherna. Det kan ge framtida jobbmöjligheter.

Robot i present

Yngst i laget är Jessika Pettersson, 15.

– Jag har varit intresserad av att förstå hur olika saker fungerar så länge jag kan minnas. Jag fick en robot i present när jag var tio år, sedan dess har jag hållit på med robotik. Jag trivs här, man får göra allt som är kul: träffa vänner, programmera och bygga robot.

Jessika Pettersson och Mickael Söderberg visar förra årets robot. Samir Tachrift (mitten) är teknisk support åt laget.

Jessika Pettersson och Mickael Söderberg visar förra årets robot. Samir Tachrift (mitten) är teknisk support åt laget.

Mimmi Epstein

Men hur bygger man då en robot? Ungdomarna beskriver det som ett problemlösningspussel. För att få roboten att göra saker använder de sig av så kallad blockprogrammering.

– Vi testar olika lösningar, vissa saker som fungerar i teorin gör inte det i praktiken, säger Valentin Korhonen.

I slutet av september äger tävlingen rum, ungdomar från över 190 länder deltar. På plats finns bland annat ett robotsjukhus – för akuta fel och skador.

Team Sweden! Alex Serrano, Jessika Pettersson, Mickael Söderberg, Morgan Söderberg och Valentin Korhonen representerar Sverige i den internationella robottävlingen.

Team Sweden! Alex Serrano, Jessika Pettersson, Mickael Söderberg, Morgan Söderberg och Valentin Korhonen representerar Sverige i den internationella robottävlingen.

Mimmi Epstein

– Förutom att tävla så handlar First Global om samarbete mellan olika länder och att man ska upptäcka varandras kulturer, säger Anita Korhonen, projektledare för teamet samt mamma till Valentin.

Hon och de andra hoppas att robotik ska bli mer känt i Sverige.

– Det har varit svårt att få sponsorer, i andra länder ser det helt annorlunda ut, säger Anita Korhonen.